Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kamarádi a sport

Na Baník nevzali našeho brankáře z Jiskry Rudu Lukse. Mezi tyčemi nám teď stál o dost větší Němec Hermann Fischer. Ten uměl vylovit střely mířící i na opačná místa kde stál. Se sestrou Rudy Lukse jsem tehdy chodil do třídy a

 celou rodinu s pěti dětmi jsem často navštěvoval i u nich doma. Možná hlavně proto, že spolužačka Růžena Luksová už měla vyvinutá prsa a při vybíjené se mi líbilo jejich poskakování pod trikem.

Bylo u nich skoro tak veselo jako u nás doma, starý Dušina byl opravdu bavič. Doma také často hrál na různé nástroje, možná nacvičoval na vystoupení.

 

Dušinka je ten největší. Jeho kapela.

 

Hřiště na Baníku bylo ještě škvárové, škvára se nám podepisovala hlavně na kolenou. Při začátku utkání, jsme my už machrovali a napodobovali dospělé hráče ležérním během na půlku hřiště. Také jsme si stahovali trenýrky, co to šlo ke kolenům, chtěli jsme mít dynamovky, a ne krátké nohavice hodně nad kolena.

Byl jsem překvapený, když se na tribuně objevoval můj děda. Nikdy doma o tom nemluvil, že by tam chodil.

V posledním větším domě na konci Husovky bydlela německá rodina. Otec byl malíř obrazů a s jejich dvěma syny se kamarádil můj bráška Harald. Byli stejného věku. Jednoho dne vysídlili do Německa a ten dům s velkou zahradou si koupili naše rodiče.

Děda v té době bydlel u sestry naší maminky na sokolovské Ovčárně. Teď se děda odstěhoval k nám a měl vlastní pokoj. Já měl nahoře sám pokoj vedle něj. My byli s dědou velcí kamarádi. Nahradil jsem mu jeho syny, co padli ve válce a podporoval mě ve sportování. Už nedělal v Sokolově metaře, ale u nějaké firmy nočního hlídače. Často jezdil ve volnu autobusem do Jalového Dvora, tam prý stál hodiny u svého bývalého statku. Všechno bylo mezitím zbořené, tak stál smutně u těch sutin. Jezdil tam tajně, nikomu od nás o tom neřekl.

Čas rychle ubíhal, z nás se stali starší žáci, hráli jsme předzápasy těm dospělým. Stále ale ještě v keckách a ne kopačkách. V zimě se tenkrát nehrálo, bylo vždy hodně sněhu, proto my z Husovky byli každou možnou chvíli na lyžích. Při jednom skoku se mi jedna zlomila, měl jsem vítr z toho, co na to bude říkat otčím. Jen se smál, prasklou lyži vzal do práce a kamarád truhlář je spravil tak, že vypadala jako předtím a jako předtím jsem na ní mohl řádit.

Ti, co lyže neměli, odhrabávali na rybníku z ledu sníh a se šlajfkama na nohách hráli hokej. Několik málo dívek už mělo dokonce na nohách „džeksny,“ našroubované na bílých botičkách. Já se nechtěl ponížit na šlajfkách a snil o kanadách, tak jsem raději chodil lyžovat. Od těch starších jsem zase odkoukal jejich techniku, když jsme se lesem přemisťovali na březovskou sjezdovku. Nepotřebovali jsme celý den jíst, po snídani se vyrazilo a vraceli jsme se až za tmy. Nevzpomínám si, že bych viděl na lyžích nějaké děvče, Růženě to mohlo slušet, i kdyby nebyla jen v triku. Některé dospělejší ženy ale na lyžích byly.

Mé o hodně mladší sourozence jsem k žádným hrám neměl, viděli jsme se jen ráno a večer. Děda, když nebyl v práci, tak s nimi byl doma ustavičně. Vyprávěl jim napínavé historky, někdy i strašidelné, že se schovávaly dětičky pod stůl. Tak jim ubíhal čas, když byli rodiče v práci. Pokud měl někdy děda službu přes den, a ne noční jako hlídač, musel jsem převzít starost o sourozence já. Nic jsem jim ale nevyprávěl, hráli jsme si na honěnou a já nejraději na schovávanou. Našel jsem si vždy úkryt, že jim trvalo dlouho mě najít. Také jsme vykonávali různé práce na zahradě, podle pokynů maminky. A čas ubíhal dál…

 

Autor: Horst Anton Haslbauer | sobota 5.6.2021 13:35 | karma článku: 16,86 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Mé kopání slyšitelné až do Kanady

Posledně jsem napsal, že jsem vykopával 60 metrů hlubokou "strouhu" místo centimetrovou. Upozornil mě na to Honza až s Kanady. Prý to slyšel i u nich v Kanadě na zahradě. Teď tady umístím několik obrázků, co jsme vybudovali.

8.12.2023 v 22:14 | Karma: 18,36 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Staveniště plné emigrantů

Bylo mi tehdy teprve 53. V malé vesničce mezi Domažlicemi a Plzní jsme po delším hledání po republice koupili od Pražanů domek, postavený před mnoha lety skromnými prostředky vesnickou rodinou doslova skoro jen z hlíny. Pražané ho

2.12.2023 v 8:15 | Karma: 24,18 | Přečteno: 822x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Skromný ranař

V roce 1966 do NSR z Československa legálně vysídlel Anton Gruber s rodinou. Boxoval za tehdy prvoligový Baník Sokolov v polotěžké váze. Byl v republice špičkou, někteří soupeři dokonce odmítli se proti němu v ringu postavit.

24.11.2023 v 23:15 | Karma: 20,82 | Přečteno: 373x | Diskuse| Sport

Horst Anton Haslbauer

Velké zklamání

Horst by nejraději běžel bez snídaně, jak byl netrpělivý. Brašnu si dal na záda, jen co vylezl z postele. U postele ji měl celou noc, aby se mu prý neztratila. Celé ty roky si na ni ani nevzpomněl. Zájem jí nevěnoval, ani když mu

18.11.2023 v 7:58 | Karma: 20,51 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Sekáči v mlze a smutný dopis

Ve tři ráno začali sekáči v čele s Aloisem svůj balet. Mlha ještě v šest zahalovala těch sedm mužů, kteří v obráceném V, jako formace divokých kachen při letu, krájeli těsně šikmo za sebou trávu. Anna s nůší plnou jídla a pití na

11.11.2023 v 8:00 | Karma: 17,24 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 621
  • Celková karma 17,76
  • Průměrná čtenost 762x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik