Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínky na školu

Blíží se konec školního roku. Někteří opouští své základní školy, a tak mi nedalo a zavzpomínal jsem si na svou pouť tímto zařízením.

Ale začněme rovnou od začátku. Na počátku je malý prcek, který ani neví do čeho jde. V mém případě to byl kluk, tedy aspoň mi to doma říkají. A tak tenhle chlapeček se vlastně do školy těší, je to změna, je to obměna toho stereotypu, který vládnul doma v pokojíčku nebo ve školce. „Konečně sem o něco dospělejší“ říká si 6 ti letý drobeček, který má na zádech tašku možná ještě větší, než je on sám. Je dost pravděpodobné, že si říká i něco jiného, třeba se opravdu těší, až se něco naučí. A tak vyráží s kytičkou v ruce hrdě k budově, která mu poskytne azyl vědomostí, a ve které najde tolik dobrých kamarádů. Je tam i paní učitelka, která ho naučí těm věcem, které bude po zbytek života dělat automaticky a ani si nevzpomene, komu za to vděčí. Vejde spolu s rodiči do třídy plné lavic, obrázků, pozlátek, a spousty jiných věcí, které ještě v životě neviděl. Je tam také moc chlapečků a holčiček, kteří přišli kvůli stejnému důvodu jako on: „Za poznáním.“

Zpoza zadní lavice tento malý kvítek není ani vidět. Pani učitelka si ještě kontroluje jestli má svojí zahradu složenou ze samých kvítků kompletní. Řekne pár základních informací rodičům a příbuzným. Pak se to ovšem stane. Rodiče odchází, pohledy dojatých rodičů a kukuče napůl vyděšených a napůl nechápajících dětí se na okamžik střetnou, ale pak už je vše v režii té nové paní, která poslala maminky a tatínky pryč. Pošle pryč ty, kteří od narození stály za nimi a byli jim na blízku. Teď jsou ovšem všichni sami. Nadšení a dobrá nálada je ta tam. Ti statečnější odolávají, ti méně se však dávají do pláče. To už se ale ozývá vlídný hlas paní kantorky a dává jim útěchu. Motivuje je do dalších let, prozrazuje jim, co všechno se dozví ve škole, a na co se mohou v průběhu věků těšit. Pláč ustává a v uslzených očkách se zjeví zaujetí. Svůj první školní den si pak už každý uchovává jako tu nejkrásnější vzpomínku. Já si jí také rád vybavuji, ještě raději si jí pouštím na videokazetě. Někdy se dostaví příjemné mrazení a husí kůžička, někdy ale i slzička v koutku.

Člověk zavzpomíná, jak těch 9 let uteklo jako voda, jak si rok co rok říkal, když už bude ten „deváťák“, kdy už bude mazák a bude to mít za pár. Rok co rok, při vyřazování nejstarších žáků školy jsem tak uvažoval, a těšil se na ten den. Když ten den ale nadešel, neviděl jsem ho tak růžově, jak před pár lety. Tenkrát jsem si totiž neuvědomil, jak moc mi budou chybět ty tváře, které jsem 9 let den co den vídal, zdravila a zažil s nimi spoustu legrace. Kolik prvních lásek jsem v té třídě měl, a kolik celoživotních kamarádů? Teď se stejným steskem v srdci, jako na ten první školní den, vzpomínám i na ten poslední. Na ten okamžik, kdy jsme my kluci vodili holky na zámku po červeném koberci a kdy nás z obou stran obklopovali rodiče a blýskaly hledáčky fotografů. Už to nebyly děti, ale mladí páni a dámy. V šatech a oblecích to všem moc slušelo. Při čtení jmen těch, kteří opouští školu dívky propukly v pláč. Páni se drželi, hrdě stáli a museli se dívat na tu smutnou scenérii. Pak už jen poděkování učitelům. Poslední proslov paní učitelky, který dojal všechny do jednoho. Pak už se jen zavřeli dveře, a cvaknutí zámeckého klíče nám definitivně odzvonilo konec dětských let.
Když si tyhle dva nejdůležitější dny vybavím a postavím vedle sebe, nevidím v nich žádný rozdíl. Smutek, slzy a strach z neznáma byl naprosto totožný. Oba dny můžeme považovat jako ty nejdůležitější v školním životě vůbec. Druhý je možná o něco pokrokovější. Je to krok ke střední škole, k neznámu, kde bude také pár důležitých chvil, ale o těch snad někdy příště.

Autor: Miroslav Harnoch | úterý 5.6.2007 18:16 | karma článku: 10,41 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Miroslav Harnoch

Programovým šéfům chybí odvaha

Televize v domácnosti jako zdroj dobré zábavy? Už dávno ne. Hudební pořady, televizní show, kde by se dobrá hudba střídala s vtipnými scénkami talentovaných herců, jako tomu bylo kdysi. Kde nic tu nic.

26.2.2012 v 16:57 | Karma: 13,62 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Kultura

Miroslav Harnoch

Sparťanské last minute funguje dál

Tohle už snad ani není možné! Již poněkolikáté fotbalisté Sparty zvrátili průběh utkání na svou stranu až v závěrečných minutách, tentokrát v pondělní dohrávce 13. kola české Gambrinus ligy obrali o tři body Liberec. Podařilo se jim to v letošním ročníku už pošesté.

30.10.2010 v 18:34 | Karma: 9,60 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Sport

Miroslav Harnoch

Jen usnout a odejít

Pes, nejlepší přítel člověka, domácí mazlíček, němá tvář, která nemůže říct, jak moc ho bolí a trápí neúprosné stáří. Přesto je tak „snadné“ nechat mu píchnout injekci a utrpení zkrátit.

28.7.2010 v 21:04 | Karma: 25,10 | Přečteno: 2716x | Diskuse| Společnost

Miroslav Harnoch

Jak se vybírají novináři aneb konkurz v MF DNES na vlastní oči

Když jsem vcházel do vysoké prosklené budovy s obrovským červeným nápisem DNES, netušil jsem, co přesně mě uvnitř čeká. Jen jsem věděl, že se mám zúčastit výběrového řízení na zářijový dvoutýdenní kurz novinařiny v MF DNES, na který jsem se v průběhu května zkusmo přihlásil. Zájemců totiž bylo moc a bylo třeba vybrat z toho kvanta přihlášených pouze pár jedinců.

6.7.2010 v 10:03 | Karma: 15,22 | Přečteno: 2905x | Diskuse| Média

Miroslav Harnoch

Komentátorský bohém Jaromír Bosák opět baví diváky

V květnu stačilo, aby televizní komentátor Robert Záruba při emotivní chvilce zakřičel „Rachna kachna to to letělo“, a rázem bylo postaráno o největší hlášku celého hokejového mistrovství světa, kterou si fanoušci pro pobavení opakovali ještě pár týdnů poté. A nyní je tu pro změnu fotbalový šampionát a s ním Jaromír Bosák, který ne jednou, ale desítkami slovních perel baví svůj početný fanklub diváků.

22.6.2010 v 21:25 | Karma: 26,35 | Přečteno: 5589x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2355x
Začínající vysokoškolák (VOŠP). Rád čtu, ale ještě raději píšu, a tak chci mít široké spektrum čtenářů.

Seznam rubrik