Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jenom válku, proboha, ne!

Člověk si zvykne na leccos, když to jinak nejde. Před rokem naprosto nepředstavitelné zákazy typu, nesmíte překročit hranice okresu ve kterém bydlíte, nemožnost si nechat ostříhat či jinak upravit vlasy, zavřené restaurace...

Tak jsme si na to se skřípěním zubů zvykli. Venku nosíme roušky, vevnitř respirátory, necháváme se očkovat, i když jsme původně nechtěli. Zavřené obchody. Obuv. Člověk sice nemusí mít každý rok nové boty. Avšak přetrhaly se mi tkaničky. Řešení? Objednat si je zásilkovou službou. Takže tkaničky v ceně cca 30 Kč se prodraží nejméně o 100 Kč dopravného a balného. O.K. To všechno je nepříjemné, pro živnostníky a menší podnikatele, jejichž provozovny jsou nuceně zavřené, přímo strašné. Co dělat, když se dělat nedá nic? Tím nekritizuji vládu, jinde, v jiných zemích, je to ještě horší. I ty okresy jsou proti možnosti opustit bydliště jenom do vzdálenosti 10 km či dokonce někde jenom 1 km, dost veliké. Prostě všechno stojí za starou bačkoru. Ale stále je to k přežití.

   Co však k přežití není, to je válka. Ke všem těmto nepříjemnostem se nyní připojuje znovu se rozhořívající válka na východě Ukrajiny. Možná, že si říkáte, jsme od toho daleko, nás se to netýká. Jenomže týká. Všechny poslední světové konflikty se rozhořely, pro západního člověka,  kdesi na, pro něho bezvýznamném, východě. Při první světové válce byla zažehnuta jiskra kdesi v Bosně v Sarajevě a boje nejdřív vypukly v Srbsku.  Nakonec padali vojáci mnoha zemí ve statisících na pláních severní Francie. Druhá světová válka začala tím, že pro západ bezvýznamná demokratická země Československo, byť hospodářsky velice vyspělá, byla vhozena do chřtánu hitlerovského Německa. To je skutečný začátek, protože u nás Německo získalo tolik potřebný válečný materiál, bez kterého by nemohlo začít války. Napadnout nejdříve Polsko (což se nesprávně pokládá za začátek Druhé světové války, mimochodem opět ignorance západu a jeho povýšenému pohledu na země na východ od Labe).

   A co se děje nyní. Vojska NATO pořádají cvičení u ruských hranic. Ruská vojska na hranicích s Ukrajinou. Na liniích dotyku se střílí mezi ukrajinskou armádou a vojsky rebelujících regionů. Přesto, že byly schváleny Minské dohody pro řešení krize na východě Ukrajiny. Části dvou regionů, Luhanském a Doněckém, které jsou stoprocentně ruskojazyčné a nechtěly se původně poddat jazykovému diktátu a učit se státnímu jazyku ukrajinštině, takže se odtrhly od zbytku území Ukrajiny.

   To se tehdy tak nějak ututlalo, tehdejší prezident USA, Obama, se nechtěl pouštět do ozbrojeného konfliktu s Ruskem. Krym se stal ruským a s vojenským přístavem Sevastopol. Nyní je však situace jiná. Manévry vojsk NATO na severních hranicích s Ruskem spustil už ve svém prezidentském období Donald Trump a nyní, za Joe Bidena, je USA ve zcela jiném rozpoložení, než byla v době Baracka Obamy. Obávám se, že všechny ty akce, jako např. MeeToo, či BLM, a prezidentské volby v roce 2020, vrhly Spojené státy do jakési nervózní situace, na míle vzdálené Ústavě a jejích dodatků, zvláště toho prvního o svobodě slova.

   My si můžeme myslet, že s Ukrajinou nemáme společné hranice, že eventuální válka Ukrajiny s Ruskem se nás nebude týkat. To si mysleli také ve Francii v roce 1914, že se jich válka kdesi v Srbsku nebude týkat, a Francouzi a Britové, včetně dalších států NL, B, DK, N atd.., že se jich jakési zničení Československa v roce 1938 a 1939 nebude týkat. A týkalo, a to hodně.

   Škoda, že nemáme kvalitního ministra zahraničí, který by mohl nějakým způsobem vstoupit do situace na východě našeho kontinentu a zkusit uhasit doutnající požár. Takový požár by v současné ekonomické situaci mohl skutečně zachvátit Evropu, a to celou. Pamatujme na to, že Hitler napadl Sovětský svaz a výsledkem bylo, že se vliv Stalina po vyhrané válce posunul o tisíce kilometrů na západ.

    Kde jste, politici států EU, proč se nesnažíte uhasit válečný konflikt v zárodku?  Ať už je situace s koronavirem a ekonomikou států jakákoliv, jenom, proboha, válku ne!

Mgr. Petr Hannig, autor je předseda Rozumných

Autor: Petr Hannig | úterý 6.4.2021 12:57 | karma článku: 48,75 | přečteno: 12512x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

Díval jsem se na první díl minisérie Iveta. Protože jsem byl lektorem, v jehož skupině byla Iveta Bartošová, nemohu mlčet k nesmyslům, které se v tomto díle prezentovaly.

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,10 | Přečteno: 13866x | Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,03 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma: 46,73 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 7204x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma: 47,82 | Přečteno: 5820x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,18
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik