Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme si prohráli volby

Jak je mým dobrým zvykem, nereaguji na situace ihned, ale po určitém odstupu. Je potom možnost nahlížet na události ucelenějším postojem.

Už druhé volby proběhly pod taktovkou veřejnoprávní České televize a Otázek Václava Moravce ze všech volebních krajů. Do studia byli zváni zástupci těch stran, které vygenerovaly dva na sobě průzkumy agentur. Obou se zúčastnila agentura SC+C. Druhou agenturu v posledních volbách ČT vyměnila. V roce 2010 tento maraton 14ti dílného masírování voličů vygeneroval Věci Veřejné a TOP09. Tehdy zapůsobila intenzivní masáž příslušných agentur a ČT. Do Poslanecké sněmovny se dostaly strany, které se tam měly, dle iniciátorů požadovaného volebního výsledku, dostat. Že výsledek po dvou letech praxe ale dopadl zcela jinak a to v případě VV neskonale tristně, je věc jiná.

      Neskonale nudný průběh nepovedené masáže před letošními krajskými volbami se však zcela vymkl iniciátorům kýženého volebního výsledku z rukou. V 13 krajích bylo voličům explicitně naznačováno, že prostě bude všechno jak má být. Že ODS bude nejhůře druhá a že TOP09 se dostane ve všech krajích do zastupitelstev.

     Pravicoví voliči, naštvaní z toho, že vláda dělá vše jiné, jen ne to, proč byly jednotlivé strany koalice zvoleny, na volby rezignovali a v pěkném podzimním počasí odjeli na své chalupy. „Ono to přece má dopadnout tak, jak předpovídají renomované agentury“ říkali si ti, co kdysi volívali pravicově. „Asi nějak hůř, ale přece jenom ne katastrofálně“, tak nějak všichni přemýšleli. Rebelové v ODS ještě přisypávali notnou dávku soli do ran Petra Nečase a před volbami začali řešit vnitrostranické spory. Mluvil jsem s jedním vždy pravicově volícím známým a ten naštvaně a programově nešel volit. „Přece to těm pi.om.ům a neskonalým amatérům nedám. Před volbami dělat takové vlny. Potřebují dostat ponaučení“, říkal.

     Ponaučení se dostavilo V prvním plánu ponaučení pro ODS a TOP09 (a v budoucích eventuálně předčasných volbách do Poslanecké sněmovny i možná pro ČSSD). A v druhém plánu, že řízená iniciace průzkumů může přinést pravý opak. A poučení pro Českou televizi. Právě ona je faktickým strůjcem vítězství komunistů, zatím na půl čáry, jestli však bude takto dále pokračovat, tak to bude v příštích, parlamentních volbách, vítězství na celé čáře.

   To je konstatování a teď přejdu k řešení:

    Předvolební diskuze by měly být postaveny na zcela jiném – demokratickém principu. Do voleb do Poslanecké sněmovny se bude hlásit tak jako vždy x počet stran (nejspíše něco kolem 30). 66 dnů před volbami (u předčasných voleb je to 44 dnů)  se uzavírají registrace – potom probíhají určité legislativní procesy. Jisté však je, že ty strany, které podaly registrace jsou ty, které se voleb zúčastní.  Dejme tomu, že se voleb zúčastní 32 stran (těch, které budou mít kandidáty ve všech krajích, což je bezpodmínečná nutnost pro dosažení alespoň nějakého základního výsledku).

   A teď se zcela demokraticky rozlosují do skupin po určitém počtu (např. 4 stran) a jako v tenise mohou být parlamentní (a ty důležitější) strany nasazeny do každé skupiny. Z každé skupiny postoupí dvě strany do osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a nakonec zbydou dvě strany ve finále a bude to tak zajímavé, jako při prezidentských volbách v USA. Lidé by posílali SMS hlasy (každé tel. číslo pouze jeden hlas). ČT by na tom ještě vydělala, místo, aby platila drahé a zavádějící průzkumy spřízněným agenturám.

   Je mi jasné, že vítězi předvolebních klání by se mohly stát právě takové strany jako třeba v současné době módní Piráti, kteří ovšem tak jako tak budou bodovat a fungovat jedno volební období i když ČT zůstane při dosavadním předpotopním a nudném (v podstatě totalitním) systému Otázek Václava Moravce z krajů. Ale při aktuálních volbách, by lidé přece jenom volili dle zdravého rozumu a pravicový volič (levicový má jasno a vybírá tak jako tak ze dvou) by měl možnost i jiné volby, než dávání hlasů kmotrům s býčími šíjemi a zlatými řetězy s registračními značkami typu 1111, 7777, atd. Tyto předvolební diskuze s přímou účastí voličů (nechat dotazy volně pokládat a ne zbaběle připravovat a aranžovat, jako před letošními krajskými volbami), by přivolaly k televizorům spoustu lidí, a tak jako ve sportu by se hrálo fér (snad), nebo alespoň trochu fér, a zvýšila by se tak volební účast. Potencionální voliči by se tak mohli seznámit s celou škálou názorů, které zastávají různé mimoparlamentní strany. Myslím si, že to by mohlo být přínosem České televize k renesanci demokracie v ČR.

A proč jsem příspěvek nadepsal „Jak jsme si prohráli volby“? Copak volební účast necelých 37 % v krajských volbách je výhrou pro demokracii. P.S. Tento příspěvek jsem psal před druhým kolem senátních voleb. Na námitku, že se druhým kolem situace přece jenom upravila, odpovídám - zafungoval dvoukolový systém. Připomínám však, že volby do Poslanecké sněmovny jsou jednokolové.

Petr Hannig www.szr.cz

Autor: Petr Hannig | pondělí 22.10.2012 12:00 | karma článku: 27,41 | přečteno: 2414x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

Díval jsem se na první díl minisérie Iveta. Protože jsem byl lektorem, v jehož skupině byla Iveta Bartošová, nemohu mlčet k nesmyslům, které se v tomto díle prezentovaly.

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,11 | Přečteno: 14101x | Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,05 | Přečteno: 3184x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma: 46,74 | Přečteno: 4341x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 7217x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma: 47,82 | Přečteno: 5840x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 46,97
  • Průměrná čtenost 8349x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik