Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jekyll a Hyde

Takto se jmenuje zbrusu nový baletní horror, od pátku 13.5. uváděný na scéně Malého divadla v Liberci. Samozřejmě jsem si nemohla nechat ujít nové dílo mladé choreografky Mariky Hanouskové na motivy povídky R. L. Stevensona.

V libereckém divadle je to již třetí počin této nadějné umělkyně. Po velmi sugestivním Café Reichenberg a oceňované Bernardě Albě volila tentokrát jako téma známý příběh doktora, který po požití drogy v sobě oživí esenciální zlo.

Velmi originální a nápaditá hudba je opět z dílny Petra Čermáka, který psal již výše zmíněnou Bernardu. Zaujala mě od prvního tónu, navozuje atmosféru příběhu, umocňuje napětí, skvěle slouží příběhu i tanečníkům. Rovněž tak výprava, scéna i kostýmy jsou z dílny v Liberci již dobře známého Aleše Valáška. Scéna je funkční, kostýmy nápadité. Vše umocňuje skvělý Light Desing Pavla Hejreta. 

Autorka z novely vynechala některé dějové linky, což však příběhu nijak neuškodilo, spíš naopak. Výborný nápad byl orámovat celý příběh výpovědí, jakousi vnitřní obhajobou, doktora Uttersona v podání Tomáše Váhaly, který je také spoluautorem scénáře. On vlastně jako nositel příběhu, člověk, který viděl Jekylla živého jako poslední, seznamuje diváky s dějem. Pro mě byly tyto činoherní vstupy zajímavé, dojem z choreografie umocnily, nepůsobily rušivě.

Doktora Jekylla tančí Alexej Yurakov. Choreografka mistrně využívá jeho klasické baletní průpravy a staví ho tím do výborného kontrastu se "zlým" dvojčetem, panem Hydem. Jaroslav Kolář vládne úplně jinou taneční technikou a o to víc je projev této dvojjediné postavy věrohodnější. Jevištní výměny doktora Jekylla za pana Hyda jsou divadelně promyšlené, troufnu si říci, že pro běžného diváka téměř nepostřehnutelné.

Jako velmi zajímavé shledávám postavy Myšlenek, bílé a černé, jakési Jing a Jang, dobré a zlé. Maria Gornalova i Rie Morita tančí na špičkách, v krásných stylizovaných kostýmech svádí pomyslný zápas o duši Jekylla. Pro mě asi nejzajímavější prvek v celé inscenaci. Něžnou snoubenku Elizabeth tančí Margaux Thomas, v něžných pudrových šatech, opět na špičkách. Taneční duety s Alexejem Yurakovem jsou příjemným vydechnutím v jinak dusivé atmosféře celého večera. Lilly, prostitutku, na které si pan Hyde vylévá svou zlobu a která hledá ošetření u doktora Jekylla, ztvárnila Veronika Šlapanská. Zde bych opět vyzdvihla autora kostýmů Aleše Valáška, prostředí předměstské putyky načrtl svými kostýmy skvěle, Veronice Šlapanské červené šaty velice sluší. Její souboj s panem Hydem (Jaroslavem Kolářem), který končí její smrtí, pro mě patřil k vrcholu večera. Nevěřila bych, že se dá pouhým pohybem dosáhnout tak jednoznačného a srozumitelného napětí. Závěrečná scéna, ve které nad mrtvým tělem Lilly klečí ve zkrvavené košili s nožem v ruce místo Hyda doktor Jekyll, byla jen skvělým vyvrcholením celého představení.

Tyto postřehy jsou z generální zkoušky, určitě se vypravím i na představení. Velmi mě zajímají reakce publika, které podle zpráv z premiéry byly bouřlivé. Já tomuto výbornému tanečním divadlu přeju hodně štěstí a dlouhý divadelní život. Už teď se těším na další dílo z dílny Mariky Hanouskové

Autor: Hana Zemanová | pondělí 16.5.2016 8:18 | karma článku: 16,32 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Hana Zemanová

Akademie žen

V České republice žije mnoho úžasných žen, to jistě ví každý. Co ale se už ví méně je fakt, že stále více žen se chce společensky angažovat a uplatnit se ve světě, který je doposud vnímán jako stále a výhradně mužský - v politice.

14.10.2019 v 19:12 | Karma: 7,41 | Přečteno: 291x | Diskuse| Občanské aktivity

Hana Zemanová

Jak jsem byla pacientkou

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne... praví lidová moudrost. A tak jsem si tak dlouho pěstovala kýlu, až bylo málem pozdě a z poměrně jednoduchého zákroku se stala celkem náročná operace.

19.7.2016 v 0:03 | Karma: 19,84 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ostatní

Hana Zemanová

Našla si mě kočka...

Občas se to stane.... Když po něčem hodně toužíte, tak si Vás to dříve či později samo najde. A tak mě si našla kočka. Co kočka... sotva mateřskému mléku odrostlé, opuštěné, zanedbané, zablešené a hladové maličké koťátko.

18.7.2016 v 15:16 | Karma: 27,72 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní

Hana Zemanová

Poslední opona

V sobotu 2. července spadla symbolicky poslední opona v budově Státní opery Praha. Divadlo se zavírá, prý na 27 měsíců, z důvodu rekonstrukce. Je docela dobře možné, že jsem na tom krásném jevišti stála naposledy v životě.

4.7.2016 v 0:15 | Karma: 20,62 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Hana Zemanová

Odlišnost

K tomuto zamyšlení mě přiměla hrozná věc, která se stala na Floridě a hlavně některé titulky článků, co vyšly následně v médiích. Ano, stala se strašná věc, hrozná tragédie, která ukončila 50 životů.

22.6.2016 v 9:27 | Karma: 18,89 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem povoláním zpěvačka v opeře, duší umělkyně, divadelnice a fotografka s nutkavou potřebou občas něco napsat... O divadle, o sobě, o lidech .....

Seznam rubrik