Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Životu nebezpečno

dotýkati se Romů na zem padlých... Jak se žije odlišným v České republice? Je vůbec možné si nějakým způsobem zasloužit uznání a přiznání spoluobčanů?

Ležela schoulená hned u vchodu do nákupního centra.

Určitě je vožralá. To je děs za bílého dne. Ať už táhnou odsud, akorát nám dělají ostudu. Tentokrát neslyšela to, co si vyslechla už mnohokrát předtím. Byla zvyklá.

"Sanitka už jede", sehnul se k ní, pod hlavu podložil svojí ruku, druhou jí hladil po ruce. Nepřirozeně silně. Bělavé mapy světélkovaly na štíhlé, snědé paži. Prosím Tě, vydrž. Zvládni to. Znovu. Pro mě. Sanitka téměř neslyšně dojela k nim. Až k mladé doktorce zvedl hlavu: "Má nemocné srdce..."      "Hovno, je ožralá. A všechno to jde z našich daní. Finguje stejně jako když škemráte na sociálce...", ozvalo se z hloučku čumilů, který se mezitím vytvořil. Lidi si obtěžkané igelitky přehazovali z ruky do ruky. To neplánované představení si přece nenechají ujít. Vidět je na kolenou. Na zemi. Kam patří.

A teď seděla naproti mně...drobná, v růžovém županu, v něžném obličeji nepřirozeně velké, černé oči. Nemůže mít děti, od šestnácti v invalidním důchodu. Zachytila můj pohled, když jsem šmejdila po skromně, ale útulně zařízeném obýváku. Spousta milých maličkostí, které svědčili o tom, že oni věděli, že štěstí je v něčem úplně jiným. "Nemáme moc uklizeno. Manžel na všechno nestačí", řekla omluvně. Nemusela se stydět. Vůbec.

Stejně jako Romka, která rodila stejnou noc jako já. Odešla, i přes kontrakce, sama do černé noci. Hekat může i na místním nádraží, a nemusí u toho rušit slušné bílé holky.

Stejně jako Vietnamec, který ač každému usilovně vyká - jemu tyká i malé dítě.  "Je šikmookej tak je něco míň než my", vysvětlil mi asi desetiletý kluk, kterého tak poučil jeho otec.

Jak se asi žije v naší zemi odlišným? Barvou kůže, národností, váhou, výškou, sexuálním zaměřením?

Pokud máte to štěstí a vypadáte jako průměrný Čech, můžete se pohybovat mezi lidmi jak je vám libo.  Pamatuji se na černocha, který (je to asi deset let zpátky) v drogérii hledal pomoc. Marně. Se štítěním od něho odskakovaly prodavačky, stejně jako zákaznice, které dospívající dívky silou vulkánu táhly pryč... Mohl by tě třeba znásilnit. To černoši dělají. A on chtěl jen šampón na vlasy. Tenkrát jsem mu naplnila košík vším, co v naší zemičce, v které byl poprvé, bude zcela určitě potřebovat. Pokladní mě sjela pohledem stejným, jakým měří děvčata postávající v Perlovce. A já pak u kafe poslouchala jak se mu naše země strašně líbí, akorát - proč prý se tady lidi tak málo smějou. Co se stalo... Jestli prý nějaká válka nebo jiné neštěstí...

Dokázali byste mu odpovědět - proč je to tak? Proč se tak málo smějeme, proč si závidíme i postižení a proč nám dělá takovou potíž nekoukat na druhé skrz prsty?

Je gay, je to jen Vietnamec, je to cigoška, je černej jako bota...to jsou většinou argumenty, proč si ti druzí nezaslouží místo po našem boku, šanci na stejně bídnej život jako žijeme my. A tak Vietnamec do sebe souká pivo, který mu vůbec nechutná a ostatní štamgasti, kteří mají už desítku zářezů, pobaveně pozorují jak ten malej, žlutej zápasí s tím jedním půllitrem. 

Čech, který měl to štěstí a narodil se bílým rodičům a vešel se tak do stanovené formy, může autem zabít, může nepracovat, může krást a podvádět a mlátit svou ženu, ale znovu dostane šanci. Škobrtnout se přece může. Někde se prostě jen stala malá chybička - a společnost nabídne pomocnou ruku.

Těm, kteří se do dané formy nevešli, ať už narozením či přistěhováním, už je předem jaksi určeno, že určitě budou krást, zabíjet, nepracovat, znásilňovat. Protože jsme slyšeli, že to Černoši, Vietnamci a Romové dělají.

Proto je tady nechceme. Nechceme je tady proto, aby nám nekazili ten ideální obraz, který o sobě máme...

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Novotná | pondělí 29.6.2009 9:30 | karma článku: 39,57 | přečteno: 8575x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek