Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zítra už být nemusí...

Letmá pusa na tvář, poslední lok kávy a hrníček postavený blízko dřezu. Ani nemusela zvednout hlavu od novin. "Ty si bereš ty nový boty? Měls je nejdřív doma trošku roztáhnout...", řekla do zaklapnutých vchodových dveří.

Zavolala na psa a vyšli na pravidelnou každodenní procházku. Stejně jako včera, a zítra to bude taky tak. Malé rituály jedné malé rodiny.

"Jano, na státní je havárka. Miky je se ženou v porodnici, budeš tam muset jet ty", šéf pokrčil rameny a podal jí redakční foťák.

"Je to... ošklivý?", zeptala se s nadějí v popírající odpověď. "Smrťák", odvětil nadřízený a natáhl se po redakčním telefonu.

Cestou na místo nehody si přehrávala co ještě musí zařídit, koupit, aby zítřejší odjezd na dovolenou klapnul přesně podle plánu.

"Vůbec mi není jasný, proč všichni mrtví při autonehodě nemají boty", slyšela otázku. Nebylo podstatné, kdo se ptal. Ona znala odpověď. Ona znala mrtvého přikrytého plachtou. U jejích nohou ležela nová, nerozchozená, černá polobotka. V jedné jediné chvíli ji zaplavila obrovská vlna vzpomínek, která smetla jakékoliv zítra. Už nikdy žádné společné nebude.

 -------------

"Proč musí lidi umřít?", ptala se dcera, když si po několikáté pouštěla "Kristýnku". Nerada ji vidím smutnou, vidím jak se pere s myšlenkami, přitulila jsem se k ní. Chtěla jsem být blízko, až přijdou ty nejtěžší otázky. Proč je smrt, proč je zlá, bolí to, a proč musíme všichni  jednou umřít.

"Mám ve škole novou kamarádku a ta má strašný neštěstí, mami , zvedla ke mně svoje krásný, modrý oči. Pohladila jsem ji po vláskách.

"Umřela jí maminka. Představ si to, že nemá maminku. Měla rakovinu. Ty nebudeš mít rakovinu, že ne, viď, že ne?" Do očí se jí draly slzičky. "To víš, že nebudu."

"Půjdeš se mnou pro kaštany, na zvířátka?" "Jasně", utřela jsem si oči, ale neuniklo jí to. Stiskla mi ruku tou svojí malinkou tak pevně, že jsem se cítila bezpečně jak už dlouho ne.

"Natálce taky maminka říkala, že jí naučí šít jehlou až pak, až se vrátí. A už se nevrátila. Proto chci všechno hned, víš", vysvětlovala mi, když nožky soukala do tenisek a já si uvědomila, že budu muset koupit nové. Hned zítra.

Když jsme sbíraly kaštany, zvedla jsem hlavu a zdálo se mi, že jsem ho zahlédla mezi stromy. Musel to být on. Srdcem mi projela ostrá bolest. Už je to rok, co táta umřel a pořád to bolí. Pamatuju si poslední slova. Neměla jsem čas, řídila jsem po zledovatělé vozovce. "Nevadí, řekneme si to zítra, jdu dodělat ten gulášek", řekl mi táta. Už nebylo žádné zítra. A já si to ráno, co zemřel, uvědomila, že jsem mockrát neměla čas, a že už dlouho jsem mu neřekla nic hezkého. A že tu šanci už nikdy mít nebudu.

"Není čas. Fakt, nestíhám. Zavoláme si. Sejdeme se. Něco vymyslíme. Zítra ti dám vědět..."Odsouváme hezké chvilky na někdy jindy a vymlouváme se na nedostatek času. Čas je naším pánem, předali jsme mu opratě a necháme se sebou nemilosrdně smýkat. Tak to prostě je. U nás i u těch ostatních. To že každý je svého osudu strůjcem platí snad jen v pohádkách. Nemůžeme si vzpomenout, kde jsme o tom "osudu ve vlastních rukou" četli. Kdysi dávno. Když jsme ještě na čtení měli čas.

Táta mi vždycky říkal, jaký si to uděláš, takový to budeš mít, když jsem žehrala, jak mi život nepřeje. To od něho jsem se naučila, že sama zodpovídám za svůj život. Je lehké vymluvit se na nepříznivé okolnosti, nepřejou nám lidé, doba, čas, počasí, finance...

Když stojím u kamarádova hrobu (zemřel ve třiceti letech), uvědomím si, že jsme tady všichni jen na chvíli. Jediná výhoda je ta, že nevíme, jak dlouho ta chvíle bude trvat. Vždycky jsem obdivovala tu obrovskou sílu, kterou člověk v sobě musel mít, když věděl, že se jeho čas chýlí ke konci a dokázal sebe i svoje nejbližší na tu předčasnou cestu na druhý břeh připravit. Co byste udělali, kdyby vám zbývalo pár týdnu života? Koho nebo co byste si přáli vidět, co zažít, co sníst, vypít, rozbít? Kopali byste kolem sebe? Křičeli? Nenáviděli? Plakali...

Většina z nás trpí utkvělou představou, že okolní svět bez něho nebude fungovat. A teprve, když se něco stane, něco co nás přinutí zastavit se, nestačíme se divit, že to jde i bez nás. Místo vzteku vůči našim bližním, že nás tak zneužívali, měli bychom se obrátit k svému já a zeptat se, jestli se nám ten náš život, který právě žijeme (nebo odžíváme), líbí. Pokud ne, je nejvyšší čas udělat vše pro to, aby nám bylo líp. Je strašně lehké a alibistické ukázat prstem na lidi, okolnosti, které nám brání ve štěstí.

Tu touhu po životě vidím v dětech...s neuvěřitelnou chutí se rozběhnou poznávat okolí, už nepokukují po mámině ruce, překážela by, zdržovala. Také třeba na pejscích (protože sama jsem pejskařka), když se ocitnou svobodní, bez vodítka, ta úžasná radost z neomezené pohybu. A když se vracíme domů a vidím staré babičky jak těžce vztávají z laviček, kam přišly na kousek řeči a trošku toho posledního sluníčka. Vidím v tom určitou symboliku od rychlých, netrpělivých dětských nožiček přes bezstarostné psí dovádění na louce, do pomalých, již nikam nespěchajících, hůlkou jištěných kroků.  A vůbec nic se nestane, když občas trošinku nabouráme zajetý řád. Vyběhnout poznávat okolí nebo posedět na lavičce, můžeme bez ohledu na věk a hlavně na čas. Záleží jen a jen na nás. Není to nádherné? Mít svůj život ve vlastních rukou?

Nevím, kolik mě čeká zítřků, ale těším se na ně. Už neříkám, že nemám čas. Mám. Kolik chci.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Novotná | pátek 2.10.2009 11:33 | karma článku: 32,75 | přečteno: 3387x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek