Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ta naše povaha česká

ta je tak těžká, tak těžká...

Nechtěla jsem se ptát už v názvu článku. Název není ani holým konstatováním - pokud bych uvažovala tím směrem, neměl by článek smysl. Nemělo by smysl o tom diskutovat. Dokud je naděje - na rezignaci je čas. A naděje je vždycky.  V české povaze je hluboce zakořeněné, že je to všechno stejně...beznadějný.

Ta beznaděj, smíření se se situací a mávnutí nad každou novou událostí, je v našich končinách typickým znakem. Jsme ochotni zvonit klíčema, ale přitom si stačíme všimnoutm kdo všechno okolo nás zvoní a činí li tak s patřičnou vehemencí. Ne snad víc než my?

Žila jsem 14 let v zahraničí a nedávno jsem se vrátila domů...do Čech. Natrvalo. Čtrnáct let je pořádný kus života, tak není divu, že jsem v zemi, kde jsem strávila ty krásný roky nechala i kus svého srdce. Ale v jeho jádru jsem vždy zůstala Češkou, bránící tvrdě svůj národ. Není vůbec těžké být hrdou Češkou a žít  přitom v cizí zemi. Nesmírně těžké je být hrdou Češkou a žít v Čechách. Vím, že by mi mnozí teď rádi vmetli do tváře: "tak si jdi tam, odkud si přišla!" Ale já nechci, protože tady jsem doma a nemíním se smířit s atmosférou, která tady vládne.

Přála bych si pro Čechy atmosféru mistrovství světa v hokeji v roce 1996...tu pýchu na naše kluky, na českou vlajku, která kromě červené, modré a bílé měla zlatý lesk a národ v očích slzy pomíchané s pýchou - jen se podívejte jakej my Češi umíme hokej. Ale lesk vítězství se rozpustil v každodenní všednosti a český hokej vydechl naposledy s Ivanem Hlinkou.

Český fotbal o nějakém nacionalismu už vůbec není. Nevíme jestli brečet nad samotnou hrou nebo nad hráči, kterým bije srdce pro jejich zazobané zahraniční kluby. Už chybí ta chuť hrát za národní tým, a když se cokoliv dělá z povinnosti, na výsledku je to znát.

Pivo už taky není co bývalo. A ani není čas si na něj zajít.

Nemáme být na co pyšní...politická scéna nás zas a znovu rozčílí, neustálé zdražování srazí na kolena i naše skromná přání v samé myšlence. Tak na co máme být pyšní ?Červeno-modro-bílá vlajka je kusem hadru, její třepotání ve větru v srdci necítíme. Chceme se mít líp, jako ti venku...

Zrovna včera jsem se rozčílila nad článkem jednoho blogera, který zneužil jméno pana Kaplického, aby mohl poplivat české zdravotnictví. Zažila jsem zdravotní...nevím jestli bych to směla nazvat péčí...protože takhle si ji nepředstavuju...za hranicemi naší vlasti, takže můžu srovnávat.

Ve zdravotním zařízení jiného státu  se v pohodě stane, že nemůžete na rtg,mamograf...protože už 3 měsíce nefungují a jsou tak zastaralé, že se ani neví, zda se podaří je resuscitovat vůbec. V zahraničí je normální, že ležíte na lehátku v chladné chodbě,protože na pokojích není místo, nazí - když vás přivezou z operačního sálu na dohled všech čekajících. Stejně tak je normální, že máte ukrutné bolesti a léky vám musí přinést vaši bližní, protože nemocnice je prostě nemá, žena místo vložky dostane papír do stroje a po odběru krve se vpich přelepí...izolepou

V Čechách jsem v nemocnici strávila necelé tři měsíce, kdy jsem udržovala rizikové těhotenství. Takže jsem se mohla, během skvělé péče, které se mi po celou dobu dostávalo, vypozorovat, že lidem často stačí k odsouzení celého zdravotnictví nevyhovující oběd nebo nefungující automat na kávu. Já prostě na české zdravotnictví nedám nedopustit. Ano,myslím si, že je nejlepší na světě - už proto, že jen díky českým lékařům mám krásnou a zdravou dceru. Je pravda, že lékaře moc nenavštěvuji, ale pokud jsme je já nebo moje rodina, známí potřebovali...byli tu pro nás vždy na profesionální i lidské úrovni.

Jedinou negativní zkušenost, kterou se zdravotnictvím v Čechách mám je jedna zdravotní sestřička, která si na mě vybila svůj špatný den...možná kvůli větším prsům a kratší sukni....:-))

V Čechách podle Čechů nefunguje nic...zdravotnictví, školství, Dráhy

Víte, po čtrnácti letech se naše země neuvěřitelně změnila - vyrostla a rozkvetla, otevřela se, získala potřebné sebevědomí...není možné nevšimnout si té změny, ale lidi..zůstali stejní jako před 14 lety... s napřaženou rukou a s tou stejnou otázkou "Co máme dělat?" Socialismus nás tak poznamenal, že si neumíme vybrat, rozhodovat, stát si poté za svým výběrem a věřit, že je to ten nejlepší. Jsme zvyklí, že se o nás někdo postará.

Nechceme ve své blízkost Romy, homosexuály ani Vietnamce, protože jim nerozumíme, jsou jiní a my nerozumíme ani sobě...nikdo nás to neučil. Socialistická výchova se nezabývala pocity, názory - byli nám přiděleny jako ukazatele kudy jít a jak se chovat. Teď jsme bezradní a kopeme kolem sebe, protože nevíme co máme dělat...s tím životem kolem nás.

Žít. Co jiného. Ale víc se koukat kolem sebe. Naslouchat druhým lidem i sobě. A když budeme bezradní...zlaté české srdce nám vždycky napoví...jak dál.

 

                               

 

Autor: Hana Novotná | pátek 16.1.2009 15:00 | karma článku: 37,65 | přečteno: 5338x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek