Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sloní paměť

O slonech se tvrdí, že dokážou i po letech poznat člověka, který jim ublížil. Jsou schopni se mstít a třeba ho i zabít. I ženy mají dobrou paměť.

Na chyby a omyly svých protějšků zvláště. Dokážou si zapamatovat i nejmenší prohřešek. Hádka před lety tak vyplave znovu do nejmenších detailů. Dozvíte se, kde jste tenkrát stáli, co jste měli na sobě a jak jste se tvářili. Dost možná podobně jako dnes.

Zeptáte-li se ženy na minulost, spustí lavinu výčitek. Ženy si prý pamatují jen slabosti a křivdy. A tady předčí i toho slona. Na chování v lavinách neexistují žádná pravidla. Každá rada je drahá a pomalá. Muž rezignovaně odejde do hospody, žena pak ke své nejlepší kamarádce.

Nejlepší kamarádka znamená v ženské terminologii něco zcela jiného než nejlepší kamarád v terminologii mužské.

Zatímco muž je na své přátele méně vybíravý, má radost, že se mu ozval kámoš z vojny, pivko popije s kolegou z práce a přes plot povykládá se sousedem.

To ženské přátelství je – jak dobře tušíte, daleko složitější, výlučnější. Opírá se o potřebu souznění důvěry a sdílení i těch nejintimnějších pocitů. Nejlepší kamarádky spolu dokážou trávit dlouhé hodiny na telefonu nebo u jedné kávy. Nejlepší kamarádky jsou schopny si volat a scházet se každý den a pořád si mají co říct. Muži mají strach, že si většinu času povídají o nich. Obávají se oprávněně, že ženy rozebírají jejich postupy při opravě odpadu v kuchyni a včerejší nepovedený výstup v ložnici? Ano. Ženské přátelství je, v podstatě, fenomén, kterému muži nejsou s to zcela porozumět. Fenomén, který jim nahání hrůzu. Chytrý a zkušený muž ví, že nikdy, opravdu nikdy, nesmí říct o nejlepší kamarádce své partnerky, že je to „děsně blbá slepice“, protože neví, jestli ji někdy nebude potřebovat.

Odlišnost dvou světů - ženského a mužského lze pěkně dokladovat na situacích, když si jdou sednout.

První si jdou sednout holky. Parta z práce. Muž přechází jak zuřivý tygr po místnosti. Koukne na mobil, tam žádná zpráva, protože zkušené kolegyňky té své mladé, ještě nezkušené, poradily…jen ať ho napíná a v žádném případě mu nepíše, jak ji to tam bez něho vůbec nebaví. Když zarachotí v zámku klíč, a do dveří škytne jeho milovaná, nesnaží se skrýt pod novinami v křesle, ale běží jí natěšeně vstříc: „Byli tam taky chlapi?“ Stulí se do jeho náruče: „ Dyť já mám před očima jenom tebe.“ To je samozřejmě varianta "tři měsíce po svatbě", poté nastupuje ležerní křeslo: "Tak jaký to tam bylo?"

A teď tedy muž. A protože muži mají rádi pravidelnost, jde si po práci sednout do hospody. Na jedno. Až na pátek: „Nevím, kdy se vrátím. Nečekej na mě.“ Mávne do dveří a nechá svou stříbrnou svatbu sledovat Rodinná pouta. „To víš, ještě budu čekat na ty pachy, co mi sem k ránu přitáhneš,“ pousměje se pod vousek žena. Na, do tmy ponořené schody, přichystá plastové zásobníky od vajíček. Pokaždé v jiném pořadí. Když se pak nad ránem tmou rozezní plastový řapo-tanec, v ložnici se jen rozsvítí lampička. A ráno se dozví, že nemá, opravdu nemá smysl diskutovat o příchodu z pohostinného zařízení ve 3.54 hod. Protože na to existují pevné důkazy.

Ženy často nestíhají zjistit, kým vlastně jsou, co chtějí – vždy mají potřeby někoho dalšího – dítěte, partnera, stárnoucího rodiče přednost. Ženy tak skáčou z jednoho kotce (rodič) do druhého (manželství a rodičovství), a přitom úprku prostě nemají šanci a čas se najít. A chtějí to s muži probrat. Popovídat si o tom jak se cítí, co je trápí. A tady narazí citová kosa na kámen mužské identity. Citová komunikace je nočním strašákem mužů, větším než dlouhověkost tchýně. Muži mají problém vyjadřovat své pocity, nemají pochopení pro potřebu blízkosti a úzkost z odloučení jako ženy. City vyjádřené slovy muže ohrožují. Ženy jsou z pocitů a citů utkané. I ty, které to popírají. Bez nich chřadnou. Proto mají nejlepší kamarádky. City dvou blízkých kamarádek mohou být stejně silné jako city, které ženy chovají ke svým partnerům.

Mužský svět redukuje logika a nutně potřebuje k vyvážení trochu ženské nevypočitatelnosti a tajemství. Mužská agresivita potřebuje ztlumit ženskou něhou. Feministky se krutě pletou, když tvrdí, že něha je přežitek a muž je vlastně soupeř, kterého je třeba deklasovat. „Muže je potřeba si hýčkat, protože bez nich by na světě bylo méně přátelství, žádná poezie a žádná sranda.“

Já vím, teď si říkáte, co má sloní pamět společného s přátelstvím a vztahy? Hodně.  Sloní paměť – neboli schopnost pamatovat si jakoukoliv křivdu i s nejmenšími detaily je nejen lásce, ale i přátelství jen na škodu.  Necháme-li v propadlišti zapomnění zásobníky na vajíčka, pozdní příchody, pár nepřinesených výročních kytek, zbude nám tam místo na mnohem příjemnější zážitky a detaily. A o tom to celé je. Nebrat se tak vážně. Ženy jsou vždy krok před muži. Aniž by se ženy měly tvářit vítězně a muži bouřit.

 Muž tedy objevil přátelství a vynalezl lásku. Žena objevila lásku a vynalezla manželství. Muž objevil obchodování a vynalezl peníze. A žena objevila peníze. Ale o tom až jindy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Novotná | neděle 7.3.2010 20:30 | karma článku: 22,08 | přečteno: 3334x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek