Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hanební parchanti na zámku a v podzámčí

V dalekém Japonsku šlapou tygrům na ocas ti, kteří zastupují jisté feudální hodnoty. Našinec si s japonským klidem strčí tygří ocas mezi nohy, s výrazem prezidenta nad korunovačními klenoty a roztomilou dětskou dovádivostí doplní divokou ocasní jízdu o diskant, nejvyšší ze všech lidských hlasů.

„Parchant jeden,“ ulevila jsem si pod Albrechtem z Valdštejna, inteligentní to osobnosti s asociálními sklony a odporem ke všemu všednímu a konvenčnímu.

Chvíle příští byly zahájeny palbou a výpady guvernantkou malého parchanta: „Ty určitě nemáš děti!“ a skončily stejně nerozhodně jako bitva u Lützenu. Voják tělem i duší jehož držela snaha nezemřít v posteli, a teď i dřevěný rám, se strachy rozklepal a já jsem se zadívala na svou dceru, která se zájmem studovala knihovnu rodu Hronoviců.

V nepraktických obřích pantoflích jsem zahanbeně doploužila za svou zuboženou družinou do hodovní síně. Roztomilé dítko z tygřího ocasu již zaujalo pozici na podlaze ve středu skupinky a spustilo koncert sestávající se z hlasitého výskotu, pískání, výskání, zřejmě z radosti, že se spolu s rodiči a dalšími dvaceti zoufalci může zúčastnit prohlídky zámku pod dozorem pobledlého, šeptajícího průvodce. Z celé prohlídky, na kterou jsem se těšila, protože mám ráda setkání s historií, si pamatuji rozsypané lentilky, pláč, hlasité otevírání truhel a nakukování a pokusy o schovávání se do štítových skříní, dokonce za pomoci rodičů.

„To už je konec?“ Zeptala jsem se bezelstně mladičkého průvodce, který své znavené tělo opřel o dveře zdobené řezaným dekorem. Těsně nad hlavou měl kance a obrovským svazkem klíčů si chladil rozpálené čelo a volnou rukou nám mával. „Vám to nestačilo?“ pokusil se napodobit tvář Albrechta z Valdštejna. Docela se mu to povedlo. Jedna, dva… čtyři malé, oplenkované prdelky se s nadšeným výskotem hnaly chodbou. Dvě plačící miminka zůstala v náručí svých rodičů.

„Neměl jsem z toho vůbec nic!“, odtušil nazlobeně muž, který mi připomněl jižanský temperament i Tita. „Když jsme měli tak malé děti, seděli jsme doma na zadku,“ přidal se hlasitě další a ve tvářích rodičů dětí marně očekávali jakoukoli reakci. Kamenné tváře směřovaly k vyhlášené zámecké restauraci, kde opět ze sebe na druhé sklepnou tu nevděčnou roli rodiče malého dítěte. Parchanta. Přičemž označení parchant se používá (kromě jiného) pro sazečskou chybu. Jsou snad ty malé prdelky chybou v dokonale naplánovaných životech lidí, kteří mají pocit, že jim život utíká mezi prsty, když opustí život dospělých a spustí se s dětstvím – se vším, co k němu patří? 

Marně pátrám v paměti, kdy jsem si s dcerou, která s vervou sobě vlastní odstartovala poznávání světa, stačila v klidu vypít kávu. Uklidňovala jsem se, že studená je na krásu a vychutnávala jsem si ji teprve, když malá, znavená celodenním poznáváním, ležela v postýlce. Milovala jsem ty malé prstíčky, které se pod mými doteky rozespale krčily. Kartáčkem na ruce dřela stopy trávy z džínsů, protože berušku ve stoje neuvidíš. Na chvilku jsem zahlédla svou tvář v zrcadle nad umyvadlem, bez stopy šminky, s rozpuštěnými vlasy, kruhy pod očima, které byly zářivou, významnou ozdobou. Jsem mámou, opakovala jsem si, protože jsem tomu štěstí nemohla uvěřit.

Ač jsem nikdy nevstoupila do letadla, létala jsem denně a náramně si ten pocit, že jsem sama sobě navždy spadla na druhé místo, užívala. „Maminko, nic si nedělej z toho, že už jsi stará. Jsou i starší, ale ti už jsou mrtví,“ přála mi dcera k narozeninám, když mi fakt bylo hodně a jí teprve čtyři roky. Ač jsme my ženy, co se týče věku citlivé, smála jsem se tak, že jsem dostala škytavku a nemohla se jí zbavit. Stejně jako vtíravě jistého pocitu, že nic z toho nepozdržím, dostatečně neočuchám…nevrátím. Když jsem se k jedné z jejích her spustila na kolena a dostala přímý zásah Lego kostkou, vytryskly mi slzy do očí. Jako máma jsem se z druhého místa rychle naučila všechny svoje bolístky kamuflovat úsměvem, přesto mě starostlivě ujistila: „Já ten bordel pak uklidím.“ Obtiskla jsem Lego kostku i na druhé koleno a řekla, že na úklid je času dost, zhasla světlo a zapálila svíčku. 

Autor: Hana Novotná | sobota 28.12.2013 20:45 | karma článku: 13,95 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek