Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvojí metr

Co muži nechápou na nás, ženách? Co je příčinou častých nedorozumění? Oslovila jsem své oblíbené muže z netu a naivně se domnívala, že ty drobnůstky, které jim na nás „trošku vadí“, sfouknu v jednom blogu. Ovšem jak jsem se pročítala emaily, které dorazily, došlo mi, že mám materiálu na další Dallas, a že ti chlapi mají v mnohém pravdu.

„Poměrně časté lhaní, řekl bych až kontinuální, a to i v bezvýznamných věcech (ženy tím automaticky vyřazují jakékoliv možnosti sporu o svých činech, rozhodnutích). To muži nechápou. S tím souvisí i jakási neférovost žen, prostě její slovo neplatí, což muže přivádí k zuřivosti, protože mezi muži je právě férovost na jednom z předních míst hodnotového žebříčku. Muž získává dojem, že ženské se prostě nedá věřit ani slovo. Nechápou zejména to zbytečné lhaní.“ (to je úryvek z emailu mého nejoblíbenějšího diskutéra – záměrně neprozradím, o koho jde :))

Tak co holky, opravdu tak permanentně lžeme?

„Přece mu neřeknu pravdu, šlehla by ho pepka,“ ustřihne kolegyně cenovku z nové kabelky, kterou koupila v pauze na oběd. Bez mála tři tisícovky za kabelku je notorická blbost, protože za tu cenu se dá koupit příklepovka od Bosche, která je teď v akci. Jsou opravdu tak škodlivé - tyhle malé lži typu: „Byla hrozně levná, byla úplně poslední…vidíš, tady jak je ten škrábanec, tak proto ji zlevnili o 50%. Věřil bys tomu?“ Nevěřil, protože nechápe, proč musíme mít novou kabelku, když jich máme několik. Ve stejné barvě, velikosti. Většinou naše drahá polovička ani novou kabelku, boty, účes nezaregistruje. Pokud od ní nežádáme finance. „Už zas? Myslíš, že na mně roste péééří?!“ Uchýlíme se k malé lži…"Chtěla jsem zítra skočit k řezníkovi a udělat ti o víkendu ty závitky." Spokojeně zabručí a natáhne se pro peněženku. Na stůl položí dvě stovky. Protáhneme obličej. „Hodně závitků, abys měl ještě k večeři,“ zklamání v hlase je evidentní. V dobrém rozmaru přilípne k osamělé bankovce ještě stovku. „A kup ještě pivečko. Basičku.“

"Pivečko. Rovnou basičku,“ bručíme se při cestě z obýváku. Zítra máme namířeno k nové kadeřnici a za tři stovky ošmiká leda tak ofinu. My lžeme, protože chráníme mužův nervový systém. Zbytečně by se rozčílil, křičel a vlastně kvůli úplné hlouposti.

Muži jsou - jak známo - tvorové ješitní, a proto lžeme, že to bříško je šmrncovní, vysoké kouty jsou strašně sexy a co teprve až přijde pleš, tak to už se neudržíme. Tvrdíme, že nám vůbec nevadí, že zapomněl na patnáctileté výročí manželství, a pak bulíme do polštáře a kolegyni na halenku. Má toho v poslední době v práci hodně, zapomněl…vždyť se tak moc neděje. Ještě se za hysterickou scénu omluvíme řízky k večeři. "Co se děje, že není chleba s vysočinou," zvedne hlavu od novin. "Nic, nic. Jen jsem ti chtěla přilepšit, když si říkal, že v té vaší kantýně mizerně vaří."

Nebo jsme svobodné, vzdycháme po ženatém podnikovém právníkovi a o nás se uchází roznašeč pizzy. O nejméně deset let mladší a o celou hlavu menší. Prosebně zvedne oči…“Tak to rande večer platí?“ Ani na tu pizzu nemáme chuť. Žvýkáme a koukáme do blba. Tak proč mu neřekneš, že není tvůj typ? Diví se kolegyně a kamarádka v jedné osobě. „Nechci mu ublížit,“ řekne ona. A pak se večer, když jí snaživý pizza man vrazí rozvášněný obličej do výstřihu, konečně osmělí a špitne: „Budeme jen kamarádi, jo?“

Kdo ví, proč jsme takové. Muži tvrdí, že si zahráváme s jejich city, že nejsme fér. Málokterá žena dokáže říct: „S tebou, frajere, tedy ani náhodou.“ Bůh ví, proč se snaží se z muže, který ji nepřitahuje mít dobrého kamaráda, jakéhosi člena fanklubu, který bude při ruce, když muž snů nefunguje tak, jak si přejeme.

Ovšem samy jsme velice citlivé na kritiku. Navlečené do nových šatů, o kterých dobře víme, že nám nesedí, jsme ochotny přijímat jen na slova chvály. Šance připustit byť jen náznak kritiky je nulová. Dokážeme rychlostí blesku zachytit každý mužův pohled, přímo pitevně jej zpracovat a zakřičet: „Já už se ti vůbec nelíbím. Jsem v tom tlustá! Ty mě už vůbec nemáš rád!“ A utéct do ložnice a bušit pěstmi do polštáře a přitom pokukovat po dveřích jestli nás přijde utěšovat. Nepřijde. Pokud jsou partneři spolu déle než tři měsíce, jde o bušení marné, pošetilé.

Zatímco nám muži vytýkají, že nejsme fér, a přitom si na té své „férovosti“ tolik zakládají, často ji sami postrádají. To, že o nás nestojí, dávají najevo mlčením, absolutní ignorací na jakýkoliv kontakt z naší strany. My se trápíme, protože nevíme na čem jsme. Tušíme. Nechceme to vědět, protože víme, že nás to bude bolet. Mužská „férovost“ doufá, že nás to trkne. Netrkne. Rozjímáme, proč se k nám ti chlapi tak chovají. Protože jim to dovolíme. Pokud nás trestají mlčením, utíkají před námi, zapírají se, označují nás za omyly – nejsou to chlapi.

Za malou, prakticky zdraví ochraňující lež, bych se přimluvila. Férovost - na obou frontách - by měla být základem každého vztahu. Většina nedorozumění ve vztazích vzniká z toho, že svá očekávání a představy vkládáme do úst toho druhého, aby je přijal za své, bez možnosti práva na odvolání. Ano, jsme rozdílní. Už od pradávna jsme nastaveni tak, abychom spolu tak trochu bojovali, trochu na sebe křičeli, trochu se škádlili a hodně se milovali.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Novotná | sobota 20.2.2010 20:50 | karma článku: 22,23 | přečteno: 3041x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  19:55

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek