Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co tady bude, až tady nebudeme

"Smrt. Nikdo z tohoto světa tu tajemnou soupeřku nezná. A kdo ano, už je pryč."

"Je to moje první setkání se smrtí...blízké setkání...myslím", podívala se na mě v naději, že ten počítač, kam zapisuji jen smutná data, nebude v té chvíli přednější...že zvítězí člověk. A lidské slovo.

Přišla mi nahlásit smrt dědečka. Maminka několikaměsíčního miminka, drobná černovláska s krásnýma očima. Všechen smutek z předčasné ztráty milovaného člověka byl v nich. I když bylo dědovi téměř osmdesát roků a byl nemocný, bylo to neočekávané, bylo to moc brzy a bolelo to. Bolí to pořád při každném uvědomění, že už se nedá dotknout, pohladit, jen tak posedět...a vzpomínky jsou jako ostré trny, zatím to nejde. Vím to.

Podala jsem jí občanský průkaz a úmrtní list. Osmdesát let života, důkaz o tom, že tady člověk byl....a odešel.

Byla jsem před měsícem u jejího dědečka na šetření,  pamatuju si jeho oči, fotky zastrčené za sklem kredence, rozečtenou knihu na stolku a hrnek s nedopitým čajem. Taky.. nateklé, do fáčů zamotané, nohy a krásné ruce, musela jsem je pohladit, když jsem odcházela...nevěděla jsem, že je to naposledy, že tomu krásnýmu člověku zbývá pár týdnů života na tomhle světě. Je to koloběh života, všichni odejdeme, náš čas nadešel - slyším to od svých staroušků denně. Náš svět je omrzel a chtějí utéct od bolesti, samoty, dlouhého stáří, chtějí vidět blízké, kteří odešli dřív. Jaké to tam je? Bude to bolet?

"Nebojím se smrti, ale pomalého umírání", řekla mi skoro devadesátiletá stařenka shrbená stejně jako její hůlka. Vždycky hledám potvrzení řečeného v očích. Hledí na mě klidně, pohled téměř hladí. Vím, že nelže, že se nebojí. "A stihla jste všechno co jste chtěla?" "Nic z toho co jsem si vysnila, jsem nezažila děvenko. Přežila jsem obě své děti i manžela. Viděla jsem hodně utrpení, ale byla jsem i hodně šťastná." Věděla, že jsem sama matkou, viděla fotku mojí dcery, nemusela jsem se ptát, a přece přečetla otázku v mých očích.."To víš, každej den o tý bolesti vím, jde se mnou spát, prochází mým tělem, je se mnou ať dělám co dělám, nebolí to míň a nečekám, že to přejde, naučila jsem se s ní žít...".

"Já bych nepřežila, kdyby mi umřelo dítě", řekla mi má bezdětná kamarádka o chvilku později. Neodpovídala jsem, vyhledala tedy můj pohled a vím, že čekala na moje..."já taky ne". "Tahle práce tě zničí, jen bolest a smrt. Každej den..měla bys dělat něco jinýho, si na to moc citlivá víš, to by měl dělat někdo, komu je to jedno, prostě to bere normálně...."

 --------------------

"Není to žádná babička z pohádky, na to se slečno připravte", statná padesátnice mi odemkla branku. Vedl mě pach moči a zatuchliny. "Babička tady bydlí sama?" Neodpověděla a kopanci vystrnadila poloslepého oříška ze dveří. Vypadalo to jako již známá hra.. instiktivně věděl - teď se musím co nejrychleji ztratit... Narážel zmateně do dveří...

"Mami, je tady ta sociálka", zakřičela do kuchyně. "Musela jsem tady matce uklidit", řekla obranně

"Vy jste tady kvůli těm obědům? Stojí to za starou bačkoru, vůbec mi to nechutná, je to hnusný, chci to zrušit", zabušila na uvítanou "pohádková babička" hůlkou do podlahy.

"Ne, nejsem tady kvůli obědům, ale kvůli vám", očima jsem si prohlížela zanedbanou místnost bez jediné upomínky, fotky - na stole jen pár slevových letáků.

"Sousedka bere na tu jejich babku osm tisíc, tak jsme si říkaly, že by máma mohla aspoň ty čtyři dostat", řekla dcera netrpělivě a čekala jedinou protiotázku - chcete to na účet nebo složenkou.

"Je to složitější, já musím nejdřív zjistit, jestli vaše maminka pomoc potřebuje." Obě ženy na sebe pohlédly. Spojovala je jen vidina peněz. "Máme dluhy...", řekla plačtivým hlasem mladší z žen. "Lepší tady nebejt, víte co já mám za život?! Svojí domácnost, teď máma už nic nezvládne, syn má rodinu a nezvládaj to taky...." 

"Já už bych umřela, stejně tady jen překážím...", spustila babička a dlouhými chlupy porostlá brada se teatrálně zatřepala pod hereckými vzlyky. Posadila jsem se za stůl se zaskvrněným ubrusem. V celé místnosti nebyla jedna jediná kytka a za zažloutlou záclonu jsem viděla jediný záchranný bod. Kam chce tahle paní uniknout, má vůbec vysněný svůj ráj, jaký byl její život, kde jsou fotky, kytky, srdíčka od vnoučat z pouti...

Vrátila jsem se v myšlenkách o hodinku zpátky, kdy jsem seděla u smrtelné postele jedné opravdu pohádkové babičky....Hladila fotku na které byla celá její početná rodina na nějaké oslavě, všechno splývalo v jeden obrovský lidský úsměv, ten její..."Jen chci vydržet až se vnučce narodí miminko a pak můžu s Pánem Bohem jít..." "Vnučka slíbila, že když to bude holčička, tak to bude Maruška...po mně." Sama se nenají, neobleče ani neotočí na bok. Celý den tráví na polohovatelném lůžku. "Doktor říkal, že do konce měsíce, dýl ne. Tý svojí vytoužený pravnučky se nedočká...", řekla mi blonďatá pečovatelka na odchodu.

Zatímco jedna podmiňovala odchod z tohoto světa narozením človíčka, druhá několikatisícovým příspěvkem.

Vždycky když přijdu domů z práce, sednu si a čučím do zdi. Půl hodiny, hodinu. Nevnímám. Dřív mi stačil krátký pohled z okna, jak to vypadá s počasím. Teď je ta zeď mantinelem mezi skutečným, reálným světem a tím vysněným. Teď, víc než kdykoliv předtím si uvědomuji, že není důležitý co bude až tady nebudeme, ale že nejdůležitější je co se děje teď, právě v tuto chvíli, když jsme tady... Jsme jedni druhému člověkem, jsme sami sobě nejlepším přítelem..nezávislém na pochvale a mínění ostatních.

Smrt je jediná jistota a spravedlnost. Přijde si pro nás pro všechny, bez vyjímky. Každý máme vyměřený určitý časový úsek, který bychom měli žít, a né odžít. Protože nikdo to za nás neudělá. A až tady nebudeme, svět se bude točit dál, lidi se budou míjet, milovat, hádat a umírat. Teď a tady bychom měli uskutečnit své sny, zavolat lidem, kterým jsme to slíbili, koupit knížku, protože jsme ji vždycky doma chtěli mít....svoji vlastní, né půjčenou, kterou musíme vrátit. Teď bychom měli jít na procházku a dát si latte v kavárně s výhledem na náměstí, teď bychom měli zkusit pokořit ty kolečkový brusle, i když pád jen nevyhnutelný, teď bychom se měli usmát jen tak bez důvodu...třeba na sebe do zrcadla a nevidět kruhy pod očima a nehledat vrásky. Mít radost, že nám ten úsměv sluší, že jsme tady, že žijeme svůj život, teď a tady...co nám je po tom, co bude potom...až tu nebudem :o))

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Novotná | sobota 15.8.2009 10:15 | karma článku: 7,19 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek