Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chodí pešek okolo

Systém sociální pomoci a podpory v naší vlasti funguje stejně jako varianta hry na vybíjenou. Jako první dostanou ránu do hlavy důchodci, jenže ti jsou zvyklí, poté mladé rodiny, které se rozhodnou rozrůst jen o jednu ratolest.

Bité jako pes jsou rozvedené maminky či lidé v nejlepším věku nad padesát let, kteří najednou zůstanou bez práce. Co dál? Jak se, v případě žádosti o pomocnou ruku, zachová stát, kterému jsme poctivě platili daně?

Ten z našich peněz hradí podivnou hru na pomoc tlupičkám z daleké Ghany, které do naší země přišly za lepším životem. Vybavují se pro ně sociální byty, aby se u nás cítili lépe než doma. Požádá li si mladá, rozvedená maminka o příspěvek na pořízení pračky, je její žádost zamítnuta. Rodiče postižených dětí se musí doslova prostituovat se svými smutnými příběhy po novinách, aby dosáhli na svá práva. A často jsou obviňováni z brnkané na city.  Když svým klientům vysvětluji, že sociální dávka zvaná příspěvek na péči, je jakousi podanou pomocnou rukou státu, aby si mohli uhradit péči, kterou potřebují, a že stud opravdu není na místě, cítím ho já, když přijde lékařem, úřadujícím od stolu zamítavá odpověď, která prakticky říká – vy pomoc nepotřebujete, nebo ne v takové míře, jak tvrdí sociální pracovník, který navštíví klienta v jeho domácnosti. On je ten, který chápe čtyři schody vedoucí k bytu jako často nepřekonatelnou překážkou. On cítí moč, která uniká, stejně jako síla. Už nic není jako dřív a těžko se k tomu přiznává.  Stát by měl tuto bezmoc vyhladit finanční satisfakcí, která umožní zaplatit třeba rehabilitační cvičení, které uleví ztuhlým a bolavým kloubům a i mysli – člověk najednou nemá pocit, že je tu zbytečný, přebytečný a dojel do konečné stanice, kterou je potřeba urychleně vyklidit.

„Paní doktorka povídala, že v mém věku už to nemá smysl,“ říká smutně osmdesátiletá paní, která na svůj věk vůbec nevypadá. „Jak nemá smysl?!“ rozčílím se a v pomněnkových očích se zajiskří, jako když se škrtne sirkou. „Jste šikulka, navíc s krásným účesem,“ chválím její snahu předvést mi chůzi s chodítkem. Krok je navíc ztěžklý bolestí z nedávné smrti manžela, s kterým už nestačila oslavit šedesát let společného života.

Má vůbec takový špitající či pospávající poslanec představu jak náročná je péče o dítě postižené autismem? Dokáže si představit tu nesmírnou bolest, jakou cítí rodina, když ji člověk zasažený Alzheimerovou nemocí přestává poznávat? Jistě, žádná finanční částka nemůže zmírnit bolest a svést osud z cesty, která je každému z nás předurčena. Obrovské sumy, které za svou nevšímavost pobírají, už jim dávno vzaly schopnost vidět dál od jídelního lístku v poslanecké kantýně.

Systém sociální pomoci v naší zemi je nastaven tak, aby si z něj budoucí generace odnesla poselství, že pomoc si zaslouží ti, kteří se do normálního života snaží zapadnout přímo z vězeňské cely. Svůj trest si odpykali a zaslouží si novou šanci a pomocnou ruku. Nepodařené manželství taková privilegia nemá. Mladý jedinec, kterému okroužkované spojenectví nevyšlo, si tak může pomyslet, že pro společnost je cennější, pokud svého nezdárného partnera chytne pod krkem.

 Náš stát rozšafně pomáhá lidem, kterým se z různých, často science fiction důvodů, nechce pracovat a tím pádem odvádět daně do naší stále poloprázdné pokladnice. Až příliš lehce se poklekne před urážkami, výhružkami nejvyššího kalibru s odstínem rasové diskriminace a sociální dávky se přidělují jen proto, aby byl od problémových lidí klid. Je zajímavé, že slzy takovou moc nemají. „Paní běžte si brečet jinam. Je mi vás líto, ale pomoci vám nemůžu.“ Neumím nebo nechci? Nebo nemám ty prostředky? Či se chovám jen tak, jak mě zaučili ti přede mnou?

Náš sociální systém vzkazuje – pokud se již narodíš, onemocníš nebo přijdeš o práci  - postarej se o sebe sám.  Sakra, k čemu tedy platíme daně?!

 

 

 

 

 

 

Autor: Hana Novotná | neděle 1.5.2011 20:00 | karma článku: 31,02 | přečteno: 3244x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek