Prime

Jaký je nejlepší věk pro nás ženy? Podle jednoho článku z britkých nedělních novin je to 38 let. Tou dobou totiž máme zaběhnutou kariéru, vyřešený vztah, rodinu, víme co chceme, co nám sluší a umíme říct ne. Dává mi to docela smysl. Je to jedna z opravdu mála pozitivních zpráv, kterých jsem se poslední dobou dopátrala.

Špatných zpráv bývá v novinách víc než těch dobrých, tak jsem se s radostí začetla do příběhů žen kolem třiceti osmi let. Kdysi by mi tenhle věk připadal jako všechno jenom ne ideální. Je zajímavé, jak se naše názory spolu s věkem posunují.

Vzpomínám si, jak jsem v šesti letech začala chodit do školy. Čtrnáctiletí osmáci mi připadali šíleně dospělí. Rok za rokem vypadali normálněji, až jsem byla jednou z nich a mrňousů, co mi sahali někam do pasu, jsem si absolutně nevšímala.

Když se zamyslím nad svým dospělým životem v kostce - před dvacítkou jsem si myslela, že se svět točí kolem mě, po dvacítce budu stará a život začne pomalu ztrácet smysl. Nicméně dvacáté narozeniny jsem přežila bez úhony a pokračovala v pokořování světa. Až s časem jsem zjistila, že není co pokořovat.

Je třeba si něco zažít a udělat pár chyb, vzít si z nich ponaučení a pochopit, že svět se točí kolem Slunce, že nemusím mít všechno, být populární a ve všem nejlepší. Mnohem důležitější je vědět co chci a jít si za tím, mít čisté svědomí a hlavně být zdravá. Po ukončení školy jsem se domnívala, že toho spoustu vím. Teď zjišťuju, že čím víc se toho učím tím míň toho vím a tím víc otázek se dožaduje odpovědí. Nijak mě to neděsí. Místo abych se zabývala ubíhajícími roky a první vráskou, si život užívám naplno a budoucnost mě neděsí, protože důležitá je přítomnost.

Třicet osm jako těm ženám z článku mi ještě není, ale doufám, že za pár let se budu moc stejně spokojeně jako ony ohlédnout zpátky a vědět, že všechna námaha a snaha nebyly nadarmo. Ženy z fotek k článku vypadaly dobře, zdravě a spokojeně. Vzhledem k tomu, že během posledního týdne se na nás hrnuly především děsivé statistiky o tom, jak každá osmá z nás onemocní rakovinou prsu, ty co nemají děti před třiceti pěti lety budou mít velké problémy početím a že Britky jsou nejtlustší ženy v Evropě, je osvěžující vidět opravdové ženy s normálními problémy a životy. Informace, které se na nás každý den hrnou, určitě mají svůj smysl, ale jejich přehršel nám občas dává pocit, že nemáme nad ničím kontrolu a život se zdá ještě komplikovanější než ve skutečnosti je. Nejlepší je na statistiky zapomenout, řídit se instinktem a rozumem a radovat se z dobrých zpráv.

Autor: Hana Kratka | pátek 4.2.2011 20:14 | karma článku: 7,31 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93

Hana Kratka

Magické číslo tři

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02

Hana Kratka

Domácí politika

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90