Proč kalino v struze stojíš

Botič a Rokytka. Kdo by z Pražáků neznal dva největší přítoky Vltavy na území Prahy. Ale byli jste někdy podívat, jak to vypadá u pramene? My jsme si se psem minulý víkend udělali výlet k prameni Rokytky.

Nějaký čas jsem pobýval na Moravě nedaleko CHKO (vono se to pořád nějak přejmenovává) Chřiby. Kromě toho, že se traduje, že tam někde nešťastnou náhodou vypadl z posedu pan Musela hlavou rovnou na pažbu kulovnice kamaráda Novotného, je v lesích velké množství dobře udržovaných studánek a pramenů, většinou s pitnou vodou. Hodně pramenů je dobře označených, leží na turistické cestě nebo odbočce, často je pramen zastřešený.

Oproti tomu Botič se za bolševika zřejmě proslavil jako zapáchající stínadelská stoka v několika knihách pana Jaroslava Foglara.  Pokud se týče pramene, je aktuálně v soukromém držení, ale protože je území na KÚ kvalifikované jako louka/les, tak snad pokud si to vlastník neoplotí, nebo neprotlačí developerský záměr udělat tam satelitní městečko s leknínovým rybníčkem na místě pramene, tak se k prameni pořád dá dostat a má i určitý status, který ho snad chrání. Najdete ale nejspíš jen pramennou louku, vlivem oteplování se pramen občas ztrácí. Najdete jí (tu louku), když odbočíte ze žluté vlevo na místě zvaném Ovčáry na cestě z Čenětic do Velkých Popovic.

Rokytku, oproti prameni Botiče, moc často nenavštěvujeme. Vlastně jsem tam byl předtím asi jenom jednou. Nejjednodušší cesta je jít tam z Říčan směrem na Tehovec, ale musíte překřížit několik turistických cest. Nejlepší je to podle chytřejšího mobilu, nebo se spolehnout na svůj neobyčejně silně vyvinutý orientační smysl a kufrovat vesele po lesích kolem. Mapa a dobrá příprava taky neuškodí. Pramen je aktuálně uprostřed řepkového pole a vede k němu alespoň cesta a vypadá takhle:

Zmeliorovaný pramen Rokytky u Tehovce duben 2016

Na tabuli (u pramene Botiče není ani lusknutí prsty, natož nějaká tabule) se dočteme, kudy Rokytka protéká a že prameny byly dřív posvátné. To je dobré vědět, abychom pochopili, že genius loci nasraný tím, že pramen někdo zničil meliorací a vykácel les okolo a že mu místo pramene zbyla jenom strouha, protože jsou nad ním další odvodňovací drenážní strouhy, se vtělil do zeleného ekoteroristy kverulanta, který prudí, kudy chodí.

Jedna drenážní trubka je pod polem a druhá drenáž je povrchová strouha vedoucí po okraji pole na konec vesnice, kde je další tůň, která vypadá takhle:

Tůň na okraji Tehovce duben 2016

Odtud už vede jen strouha podél silnice, která je zavodněná jenom občas. Slehlá tráva směrem po spádu a malé množství písku na stvolech mi ukázalo cestu až do sousední vesnice, která je jen pár set metrů vzdálená. Strouha potom vede kolem jednoho nového domku ke kanálu. Přestože všude bylo docela sucho, tak kanál přetékal. Přetékající kanál vypadá takto:

Kanál ve Svojeticích duben 2016

Nějaký lidi, zřejmě šťastný vlastník objektu, ještě s kamarády se právě snažili výtok drénovat tím, že na silnici před dům položili trubky cca tak do hloubky 10 cm a na to nahrnuli štěrk. Povídám: "Víte že ten kanál na rohu je nejspíš pramen Rokytky?"... "No to snad ne, tam jenom udělali špatně vsakovací jímku."... "No já bych řekl, že tam nějaký pramen bude." Developerem nevyužitá loučka na druhé straně ulice, plný kanál a mírně stoupající kopec skoro už na temeni, dávající tušit, že rozvodí bude nedaleko, mi našeptávaly, že jsem se nejspíš nezmýlil. Zapomněl jsem se zeptat, jestli má sklepy a kolik je v nich vody. Možná má dobrou hydroizolaci a sklepy jsou suché, ale při dnešní kvalitně prováděné stavební činnosti špičkovou technologií, bych mu moc šancí nedával.

Přemýšlím, že bych doma vyrobil nějakou stříšku nad kanál a že si někoho seženu s krumpáčem a lopatou a přesadíme tabuli od starého pramene ke pramennému kanálu. Taky bych mohl založit společnost Uctívačů kanálové mřížky. Z kanálu navrhuji udělat poutní místo. Léčivá voda, lehce zdravotně zapáchající po sirovodíku, se bude dobře prodávat.

Mohlo by to vypadat třeba takhle:

Kanál ve Svojeticích duben 2016

Literatura:

Česká lidová – Proč kalino v struze stojíš (http://redmp3.su/6285404/musica-bohemica-proc-kalino)

Jaroslav Foglar - Stínadla se bouří (https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%ADnadla_se_bou%C5%99%C3%AD)

Kurt Vonnegut – Snídaně šampiónů (http://irishsecure.com/books/Vonnegut,%20Kurt%20-%20Breakfast%20Of%20Champions.pdf)

Šimek, Grossmann – Návštěvní den č ? (scénka s mřížkou kanálu)

Autor: Petr Hariprasad Hajič | pátek 29.4.2016 0:00 | karma článku: 15,59 | přečteno: 366x