Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu folkloru

V našich obcích a městech se občas někdy probudí povědomí, že naše životy jsou v našich rukou. Usuzuji z vydávaných kronik, sletů rodáků, oživovaných folklórních zvycích. Není tomu všude, ale když se mi dostane svědectví takovéto aktivity do rukou, vždy zajásám.

Naposledy tomu bylo v Plzni v Doudlevcích, kde vyšla krásná knížka AK (autorského kolektivu) členů KIDu (Klubu inteligentů Doudlevce) s názvem  „Doudlevce ve vzpomínkách a historických faktech“.

KID sám sebe představuje: „Jako dorostenečtí reprezentanti Doudlevec jsme často zajížděli k zápasům do okolí Plzně. Vždy s „apartními“ dřevěnými kufříky a partou kamarádů jsme budili pozornost lidí z okolí, kde jsme právě hostovali. A tak jednou, paní, která byla na procházce s manželem, se nás zvědavě zeptala, co že to v těch kufřících máme. Odpovědí bylo hodně – samé legrační, ale ani jedna pravdivá. Na to paní uraženě zareagovala slovy: „Pojď táto, to je nějaký klub inteligentů.“ Někdo z nás dodal „Doudlevce“ a naše označení a jeho zkratka byly na světě – KID."

AK – autorský kolektiv vzešel z doudleveckých rodáků, narozených kolem roku 1930, kteří se od roku 1942  sdružují ve zmíněném KIDu. Říkají si „synkové“, ve všech dobách byla jejich hymnou zamilovaná píseň TGM „Ach synku, synku“, scházejí se dvakrát do roka na hezkých setkáních se zpěvem a zábavou, jednou za pět let mají „sjezd“, zjara konají výlet na Radyni (v upomínku na zahajování turistické sezóny), na podzim uctívají památku zesnulých synků na doudleveckém hřbitově.

Mezi vyčerpávajícími informacemi ze života je v knize zmínka o tom, jak si na začátku století místní občané postavili velkolepou školu, kterou považovali za základ života. Škola se později přeměnila v konzervatoř,  učitelku obou učitelek mých synů ve hře na housle.

V knize mě zaujalo mnohé, za vše cituji poznámku vztahující se k výchově: „To, co děti ještě potřebují k plnohodnotnému a šťastnému životu, jsou: součinnost, soužití, spolupráce apod. Tzn., že si dítě (a nejen ono) musí osvojovat způsoby, jak s druhými vyjít, jak nebýt samo, jak být druhými přijímáno a jak být svému společenství užitečné. Nejsou-li naše rozumové schopnosti a vzdělání ve službách této základní tendence, která je do nás zabudována přirozeným vývojem po milióny let, jsme na tomto světě jenom sami pro sebe a tedy víceméně nadarmo“.  Velmi aktuální poselství, že? Doudlevecká škola dnes zeje symbolicky prázdnotou.

V minulosti chodívala pravidelná procesí do sousedních Litic a aby cesta rychle ubývala, tak se zpívalo.   V čele procesí chodíval předzpěvák, neboť našim předkům sloužila paměť zřejmě stejně jako nám. Upozorňoval průvod i na překážky, které byly v cestě, aby nedošlo k nějakému neštěstí. Upozornil například, že „zde je díra, pozor dejte“, průvod opakoval, načež předzpěvák dodal „hlupáci, to nezpívejte“ a oni mechanicky opakovali, aby se pak mohli srdečně sami sobě smát. 

Novodobým poutním místem v Doudlevcích je meditační zahrada Luboše Hrušky. Bývalý politický vězeň, který po návratu z „komunistického gulagu“, obehnal svoji zahradu v zahrádkářské kolonii živým plotem a vytvořil dílo nevídané krásy. Kamarád, sochař Roman Podrázský vytesal křížovou cestu a když spadla železná opona, tak pan Hruška otevřel zahradu veřejnosti.  Zbývalo jen vybudovat kapli, koncertní místnost, ohniště, totem a možnost přespání pro pocestné. To vše tento muž, v trvalé invaliditě, zvládl vybudovat za pár let, jen z darů.

Vstupné tam, za jeho života, bývalo dobrovolné, takže se přírodní krásou s vodou a cizokrajnými stromy chodili těšit staří i mladí. Poslední zpráva, která ke mně zalétla, byla, že poté, co daroval meditační zahradu katolické církvi, ta zavedla vstupné, čímž zavřela dveře nejchudším a udělala si z práce jiného svůj byznys.

Já se z knihy konečně dozvěděla, co se skrývá za proslulými, na ženách požadovanými pěti „P“. Pořád mi jedno chybělo, když jsem se je pokoušela dát dohromady. V Doudlevcích měly ženy těch „P“ dokonce šest: Pracovitá, počestná, pokorná, příjemná, pěkná, za všech okolností přívětivá.

Tak se jen zbývá podivit nad tím, že KID byl a je výlučně pánským společenstvím. Ne, že by se AK nezmínil o ženách, ty se podílely a spolupracovaly na vydání knihy, naopak. Nicméně, je  předurčení žen jen v těch šesti „P“?  Jestli pánové z KIDu dovolí, něco navrhnu.  Nejsem sice doudleveckou rodačkou, ale zatímco jiní jezdí na Kanáry či na Riviéru, já jezdívala více než dvacet let do Doudlevec za maminkou, která tam žila s přítelem v bývalé Piavské, dnes Nebilovské ulici.

Co kdyby mě někdy KID vzal na jaře na Radyni s sebou? Tančím jako víla, zpívám, až se hory zelenají, žádnou srandu nepokazím. Možná bychom mohli složit i nějakou doudleveckou „Ach dcerko, dcerko“, aby se svět pohnul i tímto směrem trochu vpřed. A víte, co ještě bych ráda? Kontakt na budovatele,  který před léty zalil doudlevecké mlatové cesty toxickým asfaltem. Napíšu mu, aby prstíčkem hrabal a špendlíčkem kopal tak dlouho, až se dostane na podloží a vrátí doudleveckým cestám jejich původní přirozenou krásu, čím se sláva Doudlevec bude ještě více nebes dotýkat.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | sobota 14.2.2009 5:00 | karma článku: 10,43 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 238x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz