Novodobé nevolnictví

Nevím, jak vy, ale já se nějak příliš často setkávám s nedobrovolně zadluženými, tím pádem  nesvobodnými a závislými lidmi.  

Onehdy mě v práci navštívil mladý muž s dotazem, zda nevím o nějaké dotaci na zateplení rodinného domu, že o tom slyšel v televizi. Dozvěděla jsem se od něj, že si vzal několikamiliónovou hypotéku, ze které zatím splácí jen úroky, a začal stavět dům. Stavební firma si získala jeho důvěru, neboť seriózně stavěla, takže když mu jednou poslala fakturu, tak ji proplatil s předstihem, dřív, než převzal práci, kterou pak už nikdy nepřevzal, protože ji ta  firma neudělala. Právníci, se kterými konzultoval veškeré smlouvy, a zaplatil jim drahé peníze, mu pravili, že má smůlu, peníze už nikdy neuvidí. Není moci, která by je vymámila. Mladík vypadal slušně a inteligentně, bohužel, na stávající poměry mu jeho slušnost a inteligence nestačí. Pracoval jako návrhář nábytku u soukromé firmy, které odběratel párkrát nezaplatil, firma zbankrotovala a s ní i její zaměstnanci. Ocitl se na dlažbě s dvěma malými dětmi, teď si přivydělává jako příležitostný řidič. Kdyby prodal stavbu, kterou ručí za hypotéku, tak nikdy peníze, na které má úvěr, zpět nedostane, po zbytek života však má jistotu splácení hypotéky. Co jsem mohla tomuto novodobému nevolníkovi žijícímu ve svobodné zemi poradit?

Ať si hlídá výzvy operačního programu životní prostředí a napíše politikům, jimž osobní i společenský vyšší princip mravní dopřává nadstandardní příjmy, někdy i dva, aby mu pomohli? Mantinely demokratického společenského systému nastavují již 20 let oni. Občas se mi donesou informace i o tom, že někteří řeší bezvýchodnou situaci sebevraždou, ale to  nelze doporučovat jako řešení.

Další příběh se týká pětapadesátileté kamarádky, která se před lety seznámila ve své zemi v jihovýchodní Asii s Čechem, vzali se, přestěhovali sem, žili šťastně až do jeho smrti, kdy  ovdověla. Vzápětí přišla o práci a jako nezaměstnaná je teď vystavena agismu, rasismu, šovinismu i tlakům kapitalismu, neboť byt po manželovi je podnikový a ona ho musí po jeho smrti zaplatit. Mnohasettisícová hypotéka a hrozba vystěhování, pakliže nebude mít peníze na splátky. Od října je bez práce, o kterou nemůže zavadit, byť umí tři jazyky, má vysokou školu i vysoké IQ.

Šla jsem z toho všeho do kostela pro potěchu duše. Po mši ekonomka místní farnosti četla zprávu o hospodaření za loňský rok. Vyberou každou neděli od farníků peníze, které zdaleka nepokryjí náklady s provozem farnosti, přičemž odvádí povinně čtvrtinu měsíčních příjmů arcibiskupství, jehož lidé jezdí v luxusních autech se šoféry, pořádají rauty; osobní pragmatismus vítězí i zde, stejně jako u politiků nad vyššími principy mravními.

Proč tomu tak je? Osobně jsem přesvědčena, že na vině je patriarchát, jednooké vidění a následné řízení a ovládání světa. Jeho –ismy, jako zmínění kapitalismus, komunismus, rasismus, nacismus, kolonialismus, katolicismus si můžeme dát pro přehlednost ve zlomku do čitatele. Ve jmenovateli bude patriarchát, kultura s dominujícím „jang“, do jehož charakteristik patří akcent na rozum, vědu, techniku, technologii, logiku, detail, účelnost, sobectví, peníze, majetek, soutěžení, boj, smrt, právo, tvrdý tah na branku, slovíčkaření, řízení, moc. 

Můžete namítnout, že feminismus je také produktem patriarchátu, a máte pravdu. Jde o reakci na systém, upozornění na jednookost v situaci, kdy máme oči dvě a to, že  patriarchát ignoruje „jin“, akcent na intuici, emoce, city, instinkty, lásku, empatii, mateřství,  život, spolupráci, vedení, péči o druhé, skutečné lidské vztahy...  

Terminologie východní filosofie, konkrétně taoismu dává ženě symboliku vody, muž je symbolizován ohněm. Nedrží-li voda oheň, pak oheň ničí a pálí, což současná globální ekologická i finanční krize potvrzuje. K tomu však, aby voda (žena) mohla držet oheň (muže), musí být samostatná a silná. Jinak je voda ohněm odpařována, v realitě je žena muži podřízená, přizpůsobuje se, slouží hodnotám „jang“, čímž toleruje, kryje a omlouvá zlo způsobené omezeností poloviční slepoty.  Více dne 21.5.2009: http://www.msmt.cz/mladez/prekonavani-genderovych-stereotypu-v-neformalni-vychove-deti

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 12.3.2009 17:53 | karma článku: 18,27 | přečteno: 1776x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53