Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milované tchyně a lhostejní tcháni

S vytrvalou setrvačností mi přicházejí e-maily s vtipy, mezi kterými bývají ty „nejvtipnější“ o tchyních. Veškeré úvahy, které na toto téma čtu bývají ze stran žen sebemrskačské, ze stran mužů kritické

Při jednom psychologickém testu dali za úkol odděleným skupinám žen a mužů složit nesložitelné puzzle. Muži je za chvíli odhodili, s tím, že jde o nesmysl a začali se bavit, ženy stále hloubaly, jak by se daly puzzle složit, a když se jim to nepodařilo, tak se začaly obviňovat, že jsou neschopné, hloupé, ani ty puzzle neumí složit. Vědci tehdy udělali závěr určitého zaměření mužů na vnější svět, tedy i na ženy, které činí předmětem svých pozorování a zkoumání, a žen, které ve velké většině upírají pozornost samy na sebe a hledají vinu a chyby za stav a problémy světa v sobě.

Ve švédské mateřské školce se domnívali, že vychovávají chlapečky a holčičky rovnoprávně. Když však do tříd namontovali kamery, tak udělali překvapivé zjištění. Jídlo se  servírovalo doprostřed stolu a děti se obsluhovaly samy. Když seděli střídavě: kluk, holka, kluk, holka, nebyl žádný problém. Kamera však zaregistrovala, že se holčičky vždy obracely na chlapečky s dotazem, co chtějí podat, nabízely jim jídlo, obsluhovaly je, chlapci gestem naznačovali, co žádají. Když poté děti rozsadily a posadily zvlášť k jednomu stolu holčičky a zvlášť k jinému chlapečky, tak byli výzkumníci velmi překvapení. Zatímco se dívky v klidu najedly, chlapci chvíli nehnutě seděli, koukali po sobě, pak se začali strkat a vzápětí se vrhli na brambory a začali je po sobě házet. Teprve po zákroku dospělých se najedli. Na základě tohoto pozorování začali učit chlapce sebeobsluze a sociální inteligenci a dívky většímu sebeprosazování.

Na školních hřištích chlapci hrají fotbal, hokej, obsazují největší část prostoru, učí se týmovým hrám, přihrávání, spolupráci, dávání gólů, dívky si hrají někde na okraji s panenkami, špitají  svá holčičí tajemství, která se kterou kamarádí, kdo se komu líbí... Doma pozorují chování matky, jak kmitá v kuchyni, vaří, pere, uklízí, a otce, jak sleduje fotbal, křičí „gól“ či si čte  noviny. Toto chování pak imitují ve svých životech. Situace se sice pomalu mění, ale zatím opravdu pomalu, jinak by se stále neobjevovaly ty vtipy o tchyních... Na ženách je totiž stále největší tíha emotivní zodpovědnosti za rodinu, vztahy, výchovu a rozvoj dětí. Investují značnou část  životní energie do ostatních. A když děti vyletí z hnízda, tak nejsou připraveny na přehození výhybky a v nastoleném režimu pokračují se stejnou energií. Tchán též pokračuje v nastavené roli, dál sleduje fotbal, zprávy, má svůj život, kdežto žena nikoliv. Byla zvyklá jej obětovat pro druhé a když není její oběti třeba, tak ztrácí půdu pod nohama.

Potvrdili mi to při návštěvě Domova důchodců, kde si sociální pracovnice stěžovala, že zvou hosty s různými podněty, ať umělce, či jinak veřejně činné osoby na besedy se starými občany, většinou ženami. Mají však velký problém je na program dostat, slýchají: „já tomu nerozumím, pro mě je to zbytečné, škoda peněz, politika mě nebaví, na písmenka nevidím…“ Pozitivum životní oběti má svá negativa v jednostrannosti a určité omezenosti. Hlavním životním programem byla oběť, na nic jiného nebyl v aktivním životě čas a tak jako nenaučíš starého psa novým kouskům, tak jim nenaučíš ani starou fenu.

Ženy mladší generace si začínají hlídat svůj čas a prostor, muži téže generace berou na vědomí, že emotivní zodpovědnost za vzájemný rozvoj nemůže být záležitostí jen jedné strany. Zdá se tedy, že budoucnost bude ve vztazích vyváženější a bude-li nějaký dědeček ve starostech a péči věnované příští generaci příliš horlivý, pak doufejme, že si poslechneme i pár vtipů na adresu tchánů.

Autor: Marie Haisová | úterý 9.12.2008 21:58 | karma článku: 15,30 | přečteno: 1317x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz