Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dluhová past

Martině je 38 let, jejímu manželovi 36 let, mají tři krásné, zdravé, pracovité a skromné děti. Co by za to kdo dal, řeknete si. Nicméně Martina již několik měsíců nespí a celé noci řeší, co s nimi bude dál.

Poznala jsem ji v září na semináři pro Aktivní ženy Bruntálska, kde jsem byla lektorkou a přednášela o rovných šancích a trvale udržitelném životě a rozvoji.

Všechny problémy začaly tím, že neměli kde bydlet. Šest let se protloukali po pronájmech za drahé peníze, když se objevil finanční poradce, kterého vyslechli a na otázku, co by chtěli, odpověděli, že vlastní bydlení. Pak šlo všechno velmi rychle, poslechli jeho poradenské rady, aby si našli bydlení do tří měsíců.  Objevili starý domek ve vesnici, daleko od města s velkou zahradou, neboť čím je dům dál od města, tím je levnější. Všechno se zdálo být v pohodě. Děti byly po několika stěhováních spokojené a šťastné, konečně měly svůj pokoj. Martina jim řekla, že tohle je jejich domov, tady zůstanou. Dům je starý, není to žádná městská vila, ale je to jejich domov.

Manžel Martiny měl dobře placenou práci ve městě, ona byla na mateřské s pedagogickým vzděláním, tak si mysleli, že jim nic nehrozí.  Nastěhovali se ze dne na den, a postupně zjišťovali, že voda je v dezolátním stavu, topení netopí, slibovaná přípojka na plyn u domu není a ve vesnici ani v dohlednu plyn nebude, střecha brzy odletí. Udělali tehdy první chybu, vzali si úvěr, a co šlo, to opravovali sami. V domě žijí pět a půl roku a jejich situace je jak jízda na tobogánu do hlubokého oceánu, ze kterého se bojí, že nevyplavou.  

Firma, u které manžel pracoval jako malíř, propouštěla. Jako živnostník nedostal žádné odstupné.  Začal  pracovat pro jinou firmu, ale tam mu majitel neplatil.  Martina nenašla se svým vzděláním umístění, a protože nechtěla být na podpoře, tak okamžitě požádala o rekvalifikaci. Dva dny před začátkem kurzu si zlomila nohu, a najednou začaly chybět peníze. Živil je jen manžel. Když se jí podařilo kurz úspěšně dokončit a začala u nich na vesnici podnikat ve službách, tak manželova firma opět propouštěla. V den, kdy se odhlašovala z Úřadu práce, se tam její manžel registroval.

Začínala zima, neměli dřevo, uhlí, několikrát byli odpojeni od elektřiny. Stále bojovali, jsou slušná rodina, která „jen“ neměla kde bydlet a nebyla práce. Manžel se vzápětí zaměstnal jako brigádník a Martina jako živnostnice.  Jenže všechno dělali špatně, na záchranu domu lepili jednu půjčku za druhou. Když se zdálo, že vše nějak srovnají, tak ze stresu onemocněla a skončila tři měsíce v nemocnici. Tehdy je živili rodiče – důchodci. Podnikání nemohla přerušit, protože dostala - ač malou - dotaci, kterou by musela vrátit. Na pojistky však neměli, takže náhrada mzdy žádná.

Po nemoci má trvalé následky, nicméně si našla ještě jednu práci, manžel také pracuje, ale jeho plat jde téměř celý exekucím. Stále pracují, stíhají pečovat o děti, se kterými se učí, doma je uklizeno, rodina funguje, každý večer jim Martina čte pohádku, aby byly v pohodě, ale celé noci přemýšlí, co dál. V podnikání se jí příliš nedaří, ale jít opět na Úřad práce se jí nechce. Dala by přednost lépe placené práci, kterou se však nedaří sehnat. Stále komunikují s bankami, snaží se jim posílat každou vydělanou korunu, ale to nestačí. Oslovili i několik finančních poradců, kteří jim však v závěru vždycky jen chtějí prodat dům, který je však díky exekucím neprodejný. Sama se chytá za hlavu, jak daleko to všechno došlo, ale zatím se kvůli penězům nechce jít věšet, má děti.

Tak toto je tedy příběh Martiny, když ho vyprávěla, tak všem přítomným dělala parafínové zábaly rukou.

Poradila jsem jí, ať zkusí sbírku, neboť statisícové dluhy nedokáže průměrně vydělávající jedinec žijící  v druhém nejchudším kraji republiky, splatit. Dala jsem tehdy k dobru svůj příběh, kdy mi před pár léty dobří lidé, kteří stále ještě žijí, pomohli.

 

 

 

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 22.11.2012 10:34 | karma článku: 20,35 | přečteno: 2045x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Na život s hadičkou jsem si zvykl, říká Martin trpící plicní hypertenzí

6. května 2024  10:35

Martin Pláteník byl jako dítě nadějný sportovec, hrál hokej i tenis. Ale jen do chvíle, než se...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz