Co by ženy chtěly, kdyby mohly?

V současné celosvětové finanční krizi i setrvalé krizi české politické kultury se nabízí zamyšlení nad tím, kdo našemu lokálnímu i globálnímu světu vládne? Ať se to vám to líbí či nikoliv, já už pěknou řádku let pozoruji, že od určité, finančně zajímavé úrovně bývají posty dominantně v mužských rukou. Z úrovně těchto postů muži rozhodují a vládnou. Říká se, že jsou hlavou a ženy krkem, který tou hlavou otáčí, což je jen jeden z mnoha manipulativních mýtů, které nás podvědomě ovládají. Krk se přece otáčí tam, kam mozkové centrum hlavy určí.   

 

Inspirována tímto faktem jsem v roce 2005 zpracovala projekt, který se věnoval odpovědi na otázku, co by ženy chtěly, kdyby mohly? Jmenoval se Quo vadis, femina?, byl podpořen Evropským sociálním fondem a výsledky Quo vadis, femina? - Kam kráčíš ženo? – vize žen o trvale udržitelném životě  byly předloženy k veřejné diskusi na mezinárodní konferenci v říjnu 2007 a jsou dostupně na www.quovadisfemina.cz

Cílem dvouletého projektu „Quo vadis, femina?“ bylo naformulovat vizi českých žen o budoucnosti  společnosti a  životního prostředí. Bylo však též třeba zvýšit povědomí o potřebě osobní i společenské vize.

"Osobní zkušenosti a dlouholetá manažerská praxe mě dovedly k závěru, že příčinu celé řady společenských problémů je třeba  hledat v řízení společnosti a jejím strategickém rozhodování. To většinou vykonávají muži. Převažují ve vládách,  v byznysu, v médiích a obecně přijímané myšlení tak vychází zejména z mužské zkušenosti a jejich hodnotového systému a úhlu pohledu.  Co by ženy chtěly, kdyby mohly? Co by prosazovaly, kdyby měly více času, moci, peněz? Ženy nemají svoji filosofii, herstorii, ideály, které by byly někde popsané a myšlenkově uchopené“, bylo zveřejněno v tiskové zprávě.

Návrh vize byl zpracováván na základě analýzy strukturované do kategorií: Domov – domácí práce, Ekonomická nezávislost, Společenská závislost, Kdo vládne světu? a Východiska v průběhu dvanácti kulatých stolů se ženami různých věkových a profesních skupin. Kulatých stolů se zúčastnilo 268 žen převážně z Prahy a projekt byl průběžně diskutován se stejným počtem lidí na přednáškách, výstavách a veřejných prezentacích projektu. Návrh vize je publikován v české a anglické verzi knihy „Quo vadis, femina?“ distribuované do veřejných knihoven a knihoven státních institucí. Hlavní myšlenky se týkaly harmonie mezi muži a ženami na všech úrovních rodinného a veřejného života. Značný důraz byl kladen na mezilidské vztahy obecně, výchovu, vzdělání, kvalitu životního prostředí a sociální sféru. Publikaci si můžete stáhnout na http://www.quovadisfemina.cz/index.php.

„S vizí jsme chtěli seznámit širokou veřejnost, zjistit její názory a případně nabídnout ostatním jako inspiraci pro další projekty. Důležité by bylo i srovnání s ostatními regiony, protože to, co řeší ženy v Praze, nemusí zdaleka platit o pár kilometrů dál. Nicméně věříme, že jsme touto prací přispěli ke zlepšení situace, aspoň k částečnému otevření diskuse. Pro informaci, prognóza OSN co se týče spravedlnosti a narovnání vztahů mužů a žen je odhadována na rok 2500, při tvrdé práci nás všech a zájmu o řešení vzájemných vztahů."

V rámci projektu proběhlo vedle dvanácti kulatých stolů i šestnáct přednášek pro veřejnost, bylo vydáno sedmnáct tiskových zpráv a během dvou let se projekt objevil více než třicetkrát v médiích. V říjnu 2007 se konala mezinárodní konference za účasti sta lidí. Publikace „Quo vadis, femina?“ obsahuje deníkové záznamy z průběhu řízení projektu publikované v měsíčníku Dotace, výstupy z kulatých stolů včetně navržené vize, statistická data týkající se rovných příležitostí mužů a žen v České republice, případové studie ze života žen s krátkým komentářem umožňujícím analogii na obecnější úrovni.

Navržená východiska jsou popsána formou příkladů dobré praxe, zážitků z různých studijních pobytů a cest. Umožňují veřejnosti - mimo jiné - pochopit i smysl horizontálních témat, jejichž dodržování je předpokladem k úspěšnému získání finančních prostředků ze strukturálních fondů a týkají se dodržování zásad trvale udržitelného života, rovných příležitostí, komunitní a informační společnosti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marie Haisová | úterý 28.10.2008 12:10 | karma článku: 9,42 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53