Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co by ženy chtěly, kdyby mohly?

V současné celosvětové finanční krizi i setrvalé krizi české politické kultury se nabízí zamyšlení nad tím, kdo našemu lokálnímu i globálnímu světu vládne? Ať se to vám to líbí či nikoliv, já už pěknou řádku let pozoruji, že od určité, finančně zajímavé úrovně bývají posty dominantně v mužských rukou. Z úrovně těchto postů muži rozhodují a vládnou. Říká se, že jsou hlavou a ženy krkem, který tou hlavou otáčí, což je jen jeden z mnoha manipulativních mýtů, které nás podvědomě ovládají. Krk se přece otáčí tam, kam mozkové centrum hlavy určí.   

 

Inspirována tímto faktem jsem v roce 2005 zpracovala projekt, který se věnoval odpovědi na otázku, co by ženy chtěly, kdyby mohly? Jmenoval se Quo vadis, femina?, byl podpořen Evropským sociálním fondem a výsledky Quo vadis, femina? - Kam kráčíš ženo? – vize žen o trvale udržitelném životě  byly předloženy k veřejné diskusi na mezinárodní konferenci v říjnu 2007 a jsou dostupně na www.quovadisfemina.cz

Cílem dvouletého projektu „Quo vadis, femina?“ bylo naformulovat vizi českých žen o budoucnosti  společnosti a  životního prostředí. Bylo však též třeba zvýšit povědomí o potřebě osobní i společenské vize.

"Osobní zkušenosti a dlouholetá manažerská praxe mě dovedly k závěru, že příčinu celé řady společenských problémů je třeba  hledat v řízení společnosti a jejím strategickém rozhodování. To většinou vykonávají muži. Převažují ve vládách,  v byznysu, v médiích a obecně přijímané myšlení tak vychází zejména z mužské zkušenosti a jejich hodnotového systému a úhlu pohledu.  Co by ženy chtěly, kdyby mohly? Co by prosazovaly, kdyby měly více času, moci, peněz? Ženy nemají svoji filosofii, herstorii, ideály, které by byly někde popsané a myšlenkově uchopené“, bylo zveřejněno v tiskové zprávě.

Návrh vize byl zpracováván na základě analýzy strukturované do kategorií: Domov – domácí práce, Ekonomická nezávislost, Společenská závislost, Kdo vládne světu? a Východiska v průběhu dvanácti kulatých stolů se ženami různých věkových a profesních skupin. Kulatých stolů se zúčastnilo 268 žen převážně z Prahy a projekt byl průběžně diskutován se stejným počtem lidí na přednáškách, výstavách a veřejných prezentacích projektu. Návrh vize je publikován v české a anglické verzi knihy „Quo vadis, femina?“ distribuované do veřejných knihoven a knihoven státních institucí. Hlavní myšlenky se týkaly harmonie mezi muži a ženami na všech úrovních rodinného a veřejného života. Značný důraz byl kladen na mezilidské vztahy obecně, výchovu, vzdělání, kvalitu životního prostředí a sociální sféru. Publikaci si můžete stáhnout na http://www.quovadisfemina.cz/index.php.

„S vizí jsme chtěli seznámit širokou veřejnost, zjistit její názory a případně nabídnout ostatním jako inspiraci pro další projekty. Důležité by bylo i srovnání s ostatními regiony, protože to, co řeší ženy v Praze, nemusí zdaleka platit o pár kilometrů dál. Nicméně věříme, že jsme touto prací přispěli ke zlepšení situace, aspoň k částečnému otevření diskuse. Pro informaci, prognóza OSN co se týče spravedlnosti a narovnání vztahů mužů a žen je odhadována na rok 2500, při tvrdé práci nás všech a zájmu o řešení vzájemných vztahů."

V rámci projektu proběhlo vedle dvanácti kulatých stolů i šestnáct přednášek pro veřejnost, bylo vydáno sedmnáct tiskových zpráv a během dvou let se projekt objevil více než třicetkrát v médiích. V říjnu 2007 se konala mezinárodní konference za účasti sta lidí. Publikace „Quo vadis, femina?“ obsahuje deníkové záznamy z průběhu řízení projektu publikované v měsíčníku Dotace, výstupy z kulatých stolů včetně navržené vize, statistická data týkající se rovných příležitostí mužů a žen v České republice, případové studie ze života žen s krátkým komentářem umožňujícím analogii na obecnější úrovni.

Navržená východiska jsou popsána formou příkladů dobré praxe, zážitků z různých studijních pobytů a cest. Umožňují veřejnosti - mimo jiné - pochopit i smysl horizontálních témat, jejichž dodržování je předpokladem k úspěšnému získání finančních prostředků ze strukturálních fondů a týkají se dodržování zásad trvale udržitelného života, rovných příležitostí, komunitní a informační společnosti.

Autor: Marie Haisová | úterý 28.10.2008 12:10 | karma článku: 9,42 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz