Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála zralých žen

Jako jeden ze zajímavých úkazů dnešního společenského paradigma a stereotypů chování se zdá, že je stále – přes všechny programy rovnosti a spravedlnosti akceptovaná  norma, kdy si stárnoucí muž začíná milostné hrátky se ženou od 18ti výše a někdy i níže, kdežto je velmi vzácné potkat starší ženu zaláskovanou s mladším mužem. Proč asi?

Je to tím, že máme vrásky, celulitidu, nadváhu, pomerančovou kůži, či pár žilek, někdy i křečových? To přece mívají muži také, aniž by jim to ubíralo na kráse… naopak, přidávají jim tyto známky času na interesantnosti a žádoucnosti. Jde zde o nějaké podvědomé instinkty spojené s rozmnožovacím pudem, tikajícími biologickými hodinami, kdy i jen trochu potentní muž má možnost zplodit dítě i na smrtelné posteli, kdežto ženě příroda dává v tomto směru limit? Vzhledem k tomu, že je planeta přelidněná a sexuální život se už dávno neomezuje jen na kontakt za účelem zrození budoucích dědiců a pokračovatelů rodu, pak je divné, proč stále setrvává toto pojetí.

Musím ovšem přiznat, že určitou výhodou přibývajících let je i vzrůstající pocit svobody, neboť jsem se na vlastní kůži přesvědčila, že ať se nastrojím či nalíčím jakkoliv, tak to vyjde nastejno, jsem neviditelná tak, či tak, což mohu doložit příkladem, který mě momentálně napadá. Před pár dny jsem seděla a popíjela pivo ve Žlutých lázních u stolu, ke kterému přišli dva velmi pěkní, mladí muži. Sedli si naproti mně a nahlas, zcela bez zábran si vyprávěli o svých vztazích, vůbec mě nevnímali. Jeden si stěžoval, že je sám, a má problém si najít partnerku. Druhý mu radil, ať jde na diskotéku, peníze přece má, v čem je problém? První namítal, že to ale není ono, hledá partnerku pro život, lásku a přátelství, ne jenom na sex. Druhý přitakával a dával k dobru, že on sice přítelkyni má, která mu dá jednou za měsíc a to ještě jen zezadu, takže ani neví, že se udělá sám, protože ho to s ní už dávno nevzrušuje a nebaví. Za chvíli si k „nám“ přisedl třetí mladík s dívkou, a z toho, že mě ani nepozdravili,  ani neodpověděli na můj pozdrav, když jsem odcházela, jsem vydedukovala svoji neviditelnost. Bylo mi těch dvou mladíků upřímně líto. Kdyby totiž viděli nejen ženy své generace, třeba by se dočkali i požitků, o kterých se jim zatím nejspíš jen zdá. 

Ale jak jim to sdělit? Možná napsat na papírek vzkaz, ať si přečtou knihu Chvála zralých žen od Stephen Vizinczeyho?  Hned první kapitola se věnuje Mladým mužů bez milenek a začíná citátem Benjamina Franklina: „Ve všech milostných záležitostech dávejte přednost starším ženám před mladšími…. Neboť ty znají lépe svět“. Autor pokračuje: „Tato  kniha promlouvá k mladým mužům a je věnována zralým ženám – a já vřele doporučuji, aby tyto dvě skupiny navázaly vztahy. Nejsem žádný odborník na milování, byl jsem však dobrým studentem všech žen, které jsem miloval, a tak se pokusím vzpomenout si na ony šťastné i nešťastné chvíle, které, jak se domnívám, ze mě udělaly muže.“… “Dnešní mladí muži se zajímají o dívky svého věku, jsou totiž přesvědčeni, že jenom ty jim mohou nabídnout něco, co opravdu stojí za to. My jsme si cenívali tradice a historie, a toužili jsme osvojit si moudrost a citovost minulosti. Sex byl jen jednou stránkou toho všeho. Pocházeli jsme z velkých rodin a byli jsme zvyklí vycházet s lidmi staršími, než jsme byli sami…“ Autor je maďarského původu, dnes žije v Londýně a popisuje velmi čtivě své osobní zážitky. Jak sám říká, jde mu spíše o probuzení zvědavosti čtenářské obce,  aby začala přemýšlet sama o sobě. „Pak jsme se milovali od pozdního slunečného odpoledne až do tmy. Od oněch hodin mimo místo a čas jsem se toho už moc nenaučil: Maja mě učila všechno, co se o těchhle věcech dá vědět. I když „učila“ asi není to nejlepší slovo, prostě jen působila potěšení sobě i mně, a já si velmi dobře uvědomoval, že ztrácím svou nezkušenost a zároveň objevuji nová, dosud nepoznaná teritoria. Každičký pohyb jí působil rozkoš, stačilo jí, když se jen dotýkala mého těla. Maja nebyla z žen, které prahnou po orgasmu a považují ho za odměnu za jinak únavnou námahu. Milování s ní bylo pravým spojením, nejen vnitřní masturbací dvou cizích lidí v jedné posteli.“… „I ve škole byli učitelé překvapeni mou nově nalezenou sebejistotou a prohlásili, že mám „vůdčí schopnosti“.“

Kniha vyšla poprvé v Kanadě a stala se okamžitě bestsellerem. V Čechách ji vydala Academia v r. 2005 v překladu Kláry Cabalkové.

 Jednotlivé kapitoly jsou o: víře a přátelství; válce a prostituci; hrdosti a třinácti letech věku; mladých dívkách; odvaze a radách; prvním milování; nevěře a osamělosti; beznadějné zamilovanosti; tajemství dona Juana; tom, že je třeba dát si pohov; pannách; smrtelném hříchu zvaném lenost; matkách malých dětí; úzkosti a vzpouře; štěstí s frigidní ženou; nezralých dospělých ženách; tom, čeho už bylo víc než dost.   

Autor: Marie Haisová | středa 27.8.2008 19:09 | karma článku: 17,78 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz