Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bůh se zkrátka musí zazelenat

  To, že se Bůh musí zazelenat tvrdí biochemik Rupert Sheldrake ve vzájemných debatách  s matematikem Ralphem Abrahamem a spisovatelem, výzkumníkem Terence McKennem v knize Trialogy na hranicích Západu, ve které se zamýšlejí nad chaosem, tvořivostí a znovuposvěcením světa.

 V každodenním shonu a konkrétních starostech nám málokdy zbývá čas k zastavení a přemýšlení o smyslu života, existence nejen naší osobní, ale celého lidstva, Země, kosmu. Dělají to teď pro nás a za nás tři vědci poněkud nezvyklou formou. Vedou vzájemný trialog, kterým diskutují a polemizují z perspektivy jejich osobních paradigmat, vzdělání, zkušenosti a víry. Ve svém hodnocení ega, jakožto příčiny současných problémů lidstva, jsou důslední, sami dávají příklad a dokazují, že partnerská a konsensuální komunikace je možná.  Společně se vypravují za hranice lidského chápání, přičemž každý z nich je průkopníkem různých oblastí bádání: Ralph Abraham je expertem na teorii chaosu, Terence McKenna zkoumal psychedelické zkušenosti a šamanské tradice, Rupert Sheldrake je propagátorem nového chápání přírody coby evoluce zvyků. Vedle těchto témat zkoumají autoři též povahu dialogu a trialogu, neboť již od Platónových dob je dialog považován za účinný nástroj poznávání myšlenkového světa. Autoři vycházejí z krize dnešní vědy a opírají se o dva základní modely reality: První tvrdí, že vše, co víme, vidíme, vnímáme a cítíme, je ve své podstatě stálé a neměnné, je základem fyziky a chemie. Druhý úhel pohledu, evoluční, náleží k židovsko-křesťanské kulturní tradici. Autoři diskutují nad tématem zvyků, tvořivosti a představivosti, ptají se například, co dává vznik novým ideám či Beethovenovým symfoniím? Materialisté by odpověděli, že jde o náhodu, platónská teologie vychází z archetypu věčné Ideje v mysli boha; nebo jde o věčný vzorec v matematické mysli vesmíru?

Sledovat myšlenkové pochody autorů není vždy jednoduché, neboť se pohybují na úrovni čiré abstrakce, nicméně kniha je psána s určitým napětím, hledá a nabízí řešení a východiska, byť se zdají být vzhledem k našim současným zvyklostem poněkud výstřední. Autoři hovoří o kolektivní paměti světa, ve svém poznávání se vydávají za hranice všedních dní  i formou psychedelických prožitků. Dávné kultury lovců, sběračů a pastevců používali za úplňku halucinogenní rostliny,  jejichž prostřednictvím rozpouštěli hranice ega. „Jednou z možných cest, kterou ty propaguješ s téměř misionářským nadšením, je užití psychedelik. Zbytnění ega však provázelo nejen potlačení užití psychedelik v rituálech, ale také prodlužování intervalů mezi nimi. Tento proces lze srovnat s ochlazováním vesmíru, jež zrodilo různé krystalické formy. Dominační společnost vykrystalizovala z postupného prodlužování časových úseku dělících od sebe partnerské rituály.“ Autoři se odvolávají na autority jako je Rianne Eislerová a její knihu Číše a meč - agrese a láska, Ztracený ráj Miltonův,  Goethova Fausta.

V diskusích se objevuje i úvaha, že dnešní dobu ovládá Mammon, démon obchodnické chamtivosti, pýchy a iluze vlastní soběstačnosti.  Originálním způsobem je diskutována podstata humanismu, nabízen alternativní animistický pohled na svět uznáním existence živoucích přírodních duchů a duší. V diskusích je doporučován návrat k hlavním božstvům Hésiodova systému, ke třem abstraktním principům: Chaos, Gaia, Erós = tělo, duše, duch světa. Doporučují a zdůvodňují změnu kalendáře i vzdělávacího systému, kdy by se mladí lidé před vstupem do světa dospělých zúčastnili workshopů na téma skupinové dynamiky, mytologie, historie, filosofie, přírodovědy, ekologie, morálky a náboženství. Místo diplomu by při iniciaci obdrželi seznam absolvovaných workshopů, který by jim otevíral možnosti v dalším životě; součástí by byla zahajovací ceremonie, jakési uvedení na stezku duševního a duchovního života. O tom, že svět potřebuje své znovu posvěcení, není třeba pochybovat. Jakou formu zvolit, je výzvou pro každého/ou z nás. Kniha Trialogy na hranicích Západu Chaos, tvořivost a znovu posvěcení světa od Ralpha Abrahama, Terence McKenna, Ruperta Sheldrake, v překladu Michala Synka je zdrojem inspirace a podnětů k přemýšlení i jednání. Vydala DharmaGaia, Praha 2008.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | středa 13.8.2008 20:23 | karma článku: 7,73 | přečteno: 735x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 238x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Na jihu Ruska vykolejil nákladní vlak. Po útoku zvenčí, tvrdí Moskva

14. května 2024  8:14

Sledujeme online V jihoruské Volgogradské oblasti v úterý vykolejil nákladní vlak, podle ruských železnic je na vině...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz