To byl ale hezký den

Ač to ráno tak úplně nevypadá, někdy se den opravdu povede. A možná se dozvím i něco nového o životě.

Tento týden utekl zase jako voda, všechno hektické, v práci tak trochu blázinec. Čtvrtek přece mezi ostatními dny vynikl a utkvěl v paměti.

Vstávala jsem brzo, nemohla se zahřát a čekala mě cesta do města k lékaři, na to se zrovna člověk netěší. Ve vlaku jsem se schoulila na sedadlo a přestala vnímat okolí. Z myšlenek mě vytrhla až blížící se průvodčí. Zaujalo mě, jak hezky mluví na cestující, vlídně a trpělivě, což není úplná samozřejmost, a velice mě ta příjemná slečna potěšila.

U lékaře jsme seděli čtyři v čekárně úzké jako nudle a procházela mezi námi uklízečka. Nejdříve s vysavačem a pak se ještě dvakrát vracela pro další náčiní a pytle s odpadem. Pokaždé jsme museli vytočit kolena do strany nebo se postavit, ona poděkovala a s úsměvem prohodila, že už půjde jen jednou a přestane otravovat, ale jak jsem si všimla, nikdo z přítomných se otravovaný necítil, protože jsme se usmívali na sebe navzájem i na uklízečku. Sestřička byla jako sluníčko a pan doktor naprosto skvělý.

Průvodčí ve zpátečním vlaku, sotva čtyřicátník, trochu při těle, sympaťák a evidentně veselá kopa, byl slyšet přes půl vagonu. Tu se pozdravil s cestujícími, tu zavtipkoval a často se srdečně zasmál. Než došel ke mně, už jsem chtě nechtě měla pusu od ucha k uchu.

„Dobrý den, paní, pěkně s úsměvem, tak to má být,“ pochválil mě.

„Protože dneska od rána potkávám samé milé lidi.“

Zkontroloval jízdenky pasažérům přes uličku a než odešel, znovu se ke mně naklonil, šibalství mu koukalo z očí: „Milí jsme přece všichni, jen na někom je to nevyspání občas víc znát!“

****************

Douška: Jo ahá, tak takhle to tedy je! Pořád jsem některé lidi neprávem podezírala, že jsou zlí, vzteklí a protivní, a zatím jsou jen nevyspalí! Chudák paní ze sousedství, co sotva odpoví na pozdrav, odsekává a věčně kouká jako bejk, musí asi už dlouho mít špatné spaní. A ten opravář, co celé odpoledne se vším třískal a jehož slovník nemůžu publikovat, protože bych byla smazána za vulgarity, zřejmě celou předchozí noc oka nezamhouřil!

 

     

Autor: Liběna Hachová | sobota 1.2.2020 20:20 | karma článku: 16,15 | přečteno: 417x
  • Další články autora

Liběna Hachová

(Ne)výchova dětí

9.1.2023 v 19:41 | Karma: 23,10

Liběna Hachová

O kráse

1.2.2021 v 16:22 | Karma: 9,80

Liběna Hachová

Pohlednice z celého světa

30.1.2021 v 13:53 | Karma: 10,07