Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet?

Strč všechny mužský do pytle, pořádně zatřes, ať se promíchají, a jednoho namátkou vytáhni. Pokaždé trefíš toho svého.

Možná už jste slyšeli jednu z mnoha podobných variant této otřepané průpovídky. Je nasnadě, co tím je míněno. Totiž, že všichni mužští jsou stejní. Jako neškodnou nadsázku, dobrácky rýpající do jistých typických pánských nešvarů, ji beru. V opačném případě zásadně nesouhlasím. Muži vůbec nejsou stejní.

Řekněte mi, kdo, kdy, kde a jak zjišťoval, a tím pádem může kategoricky prohlašovat, že všichni pánové tvorstva povalují páchnoucí ponožky po bytě a neumí zacházet s prkénkem na WC. To je dost nafouknutá bublina. Muž jde na toaletu a potřebuje-li, zvedne prkénko nahoru. Srdce ženy zaplesá, pokud ho najde položené, pakliže nenajde, postačí naprosto jednoduchým a rychlým úkonem nekomfort napravit. Nevidím žádný důvod, aby předmět doličný byl přednostně zvednutý nebo sklopený. Bylo by to ganderově nevyvážené. Navíc jsem v koutku duše přesvědčená, že prkénkové boje jsou jen zástěrkou čehosi vážnějšího mezi mužem a ženou, dlouhodobě zametaného pod koberec, kde se to kazí, hořkne, stává se jedovatým a bobtná, až se nakonec vyvalí skrze spor o polohu záchodového sedátka.

Jsem toho názoru, že každý člověk (pohlaví nerozhoduje) je unikátním mixem kladných charakterových rysů, stejně tak vlastností, kterými lépe se nechlubit, roztomilostí i zlozvyků „na zabití“. Zásadní je poměr jednotlivých prvků této jedinečné sloučeniny.

Muži bývají obvykle fyzicky silnější a technicky zdatnější než ženy. Je rozdíl, jestli těchto předností zneužijí, aby se mohli naparovat, ženám se posmívat za neschopnost, ponižovat je či jim dokonce fyzicky ubližovat, nebo naopak slabším v tomto směru ochotně pomohou. Velice to ocením a v mých očích se také díky tomu stává z osoby mužského pohlaví chlap jaksepatří, rozumějte CHLAP, a není podstatné, zda se jedná o partnera, kamaráda, kolegu nebo třeba spoluhráče. Co na CHLAPOVI vidím dál? Je vstřícný a ohleduplný, nechová se jako hulvát, ale zároveň se umí ozvat. Splní, co slíbil, a neslibuje, co splnit nemůže. Hraje fér. Neutíká před problémy, umí vzít odpovědnost za svá rozhodnutí i chyby a omluvit se, je-li třeba. A v neposlední řadě – je s ním legrace a dokáže se od srdce smát. Víte, když v soukromí i zaměstnání všechno běží jako po másle, daří se, kdekdo se může zdát báječným parťákem, dokud nezačne o něco jít. Problémy, těžké chvíle, nemoci, ztráty, stejně tak peníze, charakter nekazí, ale prověřují a odhalují ho. A to ostatně platí i pro ženy. Záchodové prkénko nemá žádný vliv, to nechť si každý našteluje, jak potřebuje.           

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Liběna Hachová | neděle 12.4.2020 12:52 | karma článku: 20,26 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Liběna Hachová

(Ne)výchova dětí

9.1.2023 v 19:41 | Karma: 23,10

Liběna Hachová

O kráse

1.2.2021 v 16:22 | Karma: 9,80

Liběna Hachová

Pohlednice z celého světa

30.1.2021 v 13:53 | Karma: 10,07