Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

     "Je to náš jediný požadavek na naše partnery, Dejte nám více zbraní, abychom se mohli ubránit. Můžeme povolat do zbraně dva miliony až dva a půl milionu lidí," prohlásil v uvedeném rozhovoru Danilov. (česky z rozhovoru pro AP cituje Alex Švamberk na webu seznam.cz v článku "Ukrajina nechce plnit minské dohody" publikovaném 1. února 2022)

      V uvedeném článku dále A. Švamberk napsal toto:

"Rusko trvá na tom, aby se jednotlivé dohody implementovaly po sobě, jak jsou v protokolu. Jeho první částí bylo vyhlášení příměří a stažení těžké techniky od fronty. Pak se měly uskutečnit místní volby, které se ale nekonaly. Donbas měl současně získat autonomii na základě decentralizace. Až nakonec měla Ukrajina získat plnou kontrolu nad hranicí s Ruskem. .... Kyjev však odmítá jakoukoli autonomii, bojí se federalizace a trvá na unilaterárním státu. ..."

   Můj osobní názor je, že když Ukrajina Minské dohody podepsala (jak známo jedná se o dohody za účasti představitelů Francie a Německa), tak je měla plnit a volby prostě vyhlásit a autonomii Donbasu také. A ne říkat, jak to učinil shora zmíněný Danilov: "Dejte nám více zbraní."

   Mám  za to, že nesplnění Minských dohod ve věci příslibu autonomie a místo toho uplatňování požadavků na zbraně od Západu rozhodně nepřispělo ke zklidnění situace, ba naopak.

   Domnívám se, že je od vlády České republiky velká nezodpovědnost, že nepodmínila jakoukoli podporu Ukrajině tím, aby Kyjev Minské dohody splnil. Navíc si myslím, že když je nesplnil, tak jakákoli podpora Ukrajiny v současném konfliktu je podporou strany, která porušila zásadní mezinárodní dohodu a tím nese zodpovědnost, a je tedy nemravná, nemorální a nezákonná.

   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Gruner | neděle 25.2.2024 8:33 | karma článku: 38,50 | přečteno: 1283x