Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Wimbledon – velký ostravský úspěch

Tak vlastně Ivan Lendl nakonec svým způsobem wimbledonský titul získal… Když mu jej Andy Murray při proslovu na kurtu  s díkem věnoval, poprvé zahrál na dosud ledově klidné tváři synka z Komenského sadů úsměv.

Anglický smysl pro férovost se projevil i v televizním přenosu. První záběry do hlediště po posledním vítězném míčku Andyho měly toto pořadí – přítelkyně Kim, pak Andyho maminka… a pak už trenér Ivan. Britský ministerský předseda v hledišti tentokrát za Ostravákem v pořadí záběrů zaostal.

A proč zmiňuji své rodné město, když už tam ani já ani Ivan Lendl desítky let nežijeme? Ivan Lendl je totiž podle mne jako Ostrava sama – tvrdá výchova, nedávat najevo emoce, nekecat, řečičky zkrátit na nejnutnější minimum, mlčky a soustředěně dělat svou těžkou práci na co nejlepší světové úrovni.

Vybavil jsem si šestnáct roků staré oslavy sta let našeho (tj. Ivanova, mého a tisíců dalších) gymnázia, dříve známého jako Šmeralka, dnes opět Matičního gymnázia. Jsem rád, že jsem spolu s Ivanem (a s Ladislavem Špačkem a několika dalšími významnými absolventy) mohl být spoluautorem almanachu k tomuto velkému kulatému jubileu. Jsem rád, že jsem s Ivanem měli společného třídního profesora. Já odmaturoval, Ivan přišel do prváku, takže můj třídní vyfasoval jeho třídu. Přesto že Ivan měl kvůli svému sportu individuální studijní plán, plnil své studijní úkoly – jak jinak – nesmírně poctivě a pracovitě. A to nebylo nic lehkého na vzdělávacím ústavu, kde trojka na vysvědčení byla jako jednička na běžném českém gymnáziu a jednička byla obdobou vystudované vysoké školy.

Vybavuji si i další osobnosti, kterým  dal tvrdě pracovní ráz Ostravy do vínku i jejich přístup k povinnostem, kázeň, skromnost – a to samozřejmě nejen v práci fyzické, ale i v té nejsofistikovanější práci duševní. Z mladších osobností jmenujme například doktora Bohdana Pomahače. Nebo Věru Špinarovou s hlasem férově čistým a mocným jako město samo. Z širšího regionu Ostravska pak třeba Emila Zátopka nebo Sigmunda Freuda. Poznal jsem v tomto městě i řadu bezejmenných, kteří, kdyby odešli do Prahy, jsou dávno v učebnicích a mainstreamových médiích. Ale takhle podávali své světové výkony tiše, bez slávy a ovací… což hodnotu jejich činů nijak nesnižuje. Vzpomínám třeba na spolužáka Milana Buchtu, skvělého programátora, se kterým jsem před třiceti lety dělal první český (a možná první světový) na dálku přenášený software k rychlému čtení. Milan Buchta vždy držel dané slovo, byl nesmírně houževnatý a s touto svou houževnatostí také rád zdolával Beskydy i nejvyšší evropské hory. Na dávné Beskydské stovce (100 km nonstop za 24 hodin) a Beskydské stopadesátce (150 km za 36 hodin) se s jejich bezkonkurenčními celkovými převýšeními vytrénoval – a pak mohl levou zadní zdolat Mont Blanc. Po návratu mi vyprávěl, jak tam v Alpách cizinci měli přilby, lana, supermoderní drahé vybavení – ale Milan je předbíhal jen tak, pěšky bez výbavy. Ti cizinci dělali trasu z výchozího tábora na vrchol a zpět v průměru za osm hodin, Milan to udělal za pět hodin. Jinak by totiž nestihl vlak zpět – a v pondělí ráno přece bez debaty musel do svého NHKG včas na šichtu…

Mnohé ze severomoravských osobností v historii zakoply o Prahu. Co bylo podle světa na světové úrovni, to nebylo dost dobré některým pražským autoritám, aby to uznaly jako dobré na celostátní úrovni našeho státu. (Třeba Leoš Janáček by mohl dlouho trpce vyprávět, a s ním stovky dalších osobností.) A tak těm osobnostem většinou nezbývalo nic jiného než emigrovat. Jakou roli hrála pražská brzda v kariéře a emigraci Ivana Lendla, to vím jen z druhé ruky – a nechci zde šířit nepřesné údaje. Zeptejte se raději někdy jeho samotného.

V Praze jsem za svůj život také poznal tisíce skvělých žáků a přátel; čtenářů mých knih je v matce měst jistě šestimístný počet. Posledních třicet let života se velká část mé práce odehrává právě tam. Zdravím :-)

Ale rodné město je rodné město. Poslední roky zeptané, skoro vymírající. Nehodící se do doby, kdy poctivou práci a tichou nenápadnou kázeň (i tu nejsložitější duševní práci a nejnáročnější kázeň) zatlačují do pozadí úpadek mravů, řečnické mlácení prázdné slámy, sobecký pragmatizmus pohrdající nějakými zásadami.

Tak tohle město dnes může být zase trochu hrdé a zvednout hlavu. Lesk zlatého wimbledonského poháru pro vítěze dvouhry (a pro trenéra toho vítěze) září i na toto obrovské město pod Beskydami a na jeho lidi.

Autor: David Gruber | neděle 7.7.2013 19:42 | karma článku: 19,41 | přečteno: 741x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila

26. června 2024  11:17

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v...

Nejen drahý byt. Bek Senátu účtuje za kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

26. června 2024  10:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

Čína opět krouží kolem Tchaj-wanu. Do akce zapojila loďstvo i stíhačky

26. června 2024  10:56

Podle tchajwanského ministerstva obrany prováděla čínská armáda ve středu další bojové hlídky v...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18,  aktualizováno  10:43

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik