Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyřešte neřešitelné – vždyť je to snadné

Podléháte někdy beznaději, že některé věci kolem nás jsou neřešitelné? Máte několik možností: Zastřelit se, zoufat si, mít z toho špatnou náladu, stěžovat si… anebo… anebo si najít řešení, použít je a problém vyřešit. Hurá!  Jak prosté!

Při listování dnešní sobotní přílohou MF  Dnes jsem zase narazil na popis „neřešitelného problému“. Budu citovat z článku Petra Čermáka „Školákem na konci světa“, konkrétně ze strany 21:

„Angličtinu jsem potřeboval k práci, ale měl jsem s ní neřešitelný problém. Učitelé tomu říkají falešný (nebo taky věčný) začátečník… vnímat hovor, nedej bože mluvit, to pro mne zůstávalo tabu…“

Prostě – stotisíckrát omílaný stesk.

Věřím autoroví článku? Ano! A právě proto, že mu setsakra věřím, píšu další řádky.

Na novinářův postesk tedy podesetitisící odpovídám: Milý autore, to je dávno vyřešené. Most přes řeku trablů, přes řeku nutkavého odkládání naplánovaných lekcí a jiných úkolů, most spolehlivý, pochopitelný a snadno naučitelný, se jmenuje multimetoda profesionální koncentrace. Nebo psychovzorec profesionální koncentrace – to je totéž. Zazpíváno jímavě spolu se Simonem a Garfunkelem, zanotováno s jejich největším písňovým megahitem: Když někdo z vás ten most potřebuje, tak „I will lay me down“, já se položím mezi břehy místo něj a můžete po mně přejít. Umím být vaším mostem.

Pro pochopení toho zlatého mostu  je v první řadě třeba zapomenout na to, co do nás hučeli a hučí horem dolem lidé, které považujeme za autority. Totiž to, že k úspěchu vede „vynaložení pevné vůle“. Heslo „pevná vůle hory přenáší“ je třeba navždy vymazat z vašeho slovníku a nahradit pravdivějším, realističtějším heslem „co se musí, to se hnusí“.

Pak je třeba použít souhru psychologických faktorů - kladných emocí, motivujících záporných emocí, opakování, pravidelnosti, návyku, přízně podmínek, materiálního a podobného zabezpečení… a také oné vůle, ale té až opravdu na posledním, nejméně důležitém místě.

V té množině psychologických faktorů je komplexně vše, co vstupuje do hry o váš úspěch – záležitosti vnitřní i vnější, objektivní i subjektivní, ovlivnitelné i neovlivnitelné. Když znáte jejich vztah a vliv na vaší profesionální koncentraci a na studijní jazykový úspěch, dokážete stejně hravě jako zavázat si tkaničky u bot také toto:

a)      analyzovat příčiny svého dosavadního neúspěchu,

b)      syntetizovat optimální opatření k dosažení svého úspěchu.

A pak, pokud ovšem opravdu vnitřně chcete a opravdu vám na tom vašem cíli záleží, ta opatření provedete. A je hotovo, vymalováno.

 

Proč tuto radu stále dokola opakuji?

Protože ještě stále nepronikla dostatečně jasně a srozumitelně zdaleka ke všem, kteří ji nutně potřebují. Avšak neznají. Kteří si kvůli té své neznalosti a touze řešit svůj problém (s angličtinou, s jakýmkoliv jiným studiem, s jakýmkoliv jiným reálným životním cílem) natolik stýskají, že své stesky až veřejně ventilují v hojně čtených novinách.

To je to, co mne nejvíce zaráží – to PŘÍŠERNÉ INFORMAČNÍ VAKUUM, ta neschopnost většiny společnosti ani v dnešní době internetu si vyhledat a použít něco, co jí může výrazně pomoci vyřešit trápení.

Pravda, k více lidem by se to řešení dostalo,  kdyby:

Kdyby společnost takovouto radu sdělovala tak nějak mainstreamově. Kdyby ji například povinně zařadila do osnov všech středních škol a důsledně zkoušela u tabule i písemně.

Kdyby tedy tato společnost třeba zrovna v dnešní MF Dnes věnovala tomu řešení aspoň tolik prostoru jako návštěvě Pierra Richarda v Praze (výrazná fotka na titulní straně, obří titulek hned pod názvem deníku přes celou šířku první strany,  třístránkový rozhovor v sobotní příloze – strany 16 – 19).

Je snad vyřešení problému věčného začátečnictví v angličtině, vyřešení problému prokrastinace obecně méně atraktivní a méně publikováníhodná událost než návštěva známého francouzského herce a režiséra v Praze?

Příčiny, proč je mainstreamová publicita o grubrovské profesionální koncntraci menší, mohu znovu shrnout.

Zaprvé: Připadá mi, že naše ministerstvo školství nemá zájem, aby se věc vyřešila a aby se obyvatelstvo naučilo. Ministerstvo je přece placeno stamiliardami za to, aby stále dokola řešilo. Aby řešilo na různých konferencích, cestovacích výměnách, v dotovaných projektech a desítkami dalších způsobů, pokud možno chronicky neúspěšných a nedotažených, aby bylo stále na co žádat peníze daňových poplatníků. Rok za rokem v neztenčené míře. Čest všem chytrým a schopným lidem v této instituci – ale celkově… bohužel, připomíná mi to celé příhodu právníka otce, který po třiceti letech praxe předal advokátní živnost svému synovi a odjel na zaslouženou měsíční dovolenou. Zvlášť dojatě svěřoval advokát-otec svému synovi složku s kauzou sousedského sporu o kus pozemku, který řešil více než deset let. Pak se po měsíci otec vrátil z dovolené a syn jej radostně vítá: „Tatínku, tak ten letitý spor o pozemek jsem konečně vyřešil.“ Otec se zhrozil: „Cos to provedl, uličníku? Vždyť nás to živilo více než deset let!“

Řešit, ale nevyřešit – toť železné pravidlo těch, kteří si říkají kompetentní.

Zadruhé: Na šíření multimetody koncentrace nemají zájem různí podivní lidé, kteří si říkají lektor osobního rozvoje nebo kouč osobního rozvoje nebo trenér soft skills nebo tak nějak. Zdaleka ne všichni v této profesi (kterou jsem v potu tváře v naší zemi zakládal) jsou vyčůraní. Ale kdyby se povědomí o profesionální koncentraci rozšířilo, mohli by tito lidé na svých přednáškách a kurzech dostávat do účastníků nepříjemné otázky typu „Proč nám tady dlouze vykládáte o skoncování s prokrastinací, o hospodaření s časem apod., když to všechno David Gruber už dávno do nejmenšího detailu vyřešil a milionkrát publikoval?“

Tito „lektorští chytráci“ chtějí působit dojmem novosti. Pro vstup do své profese bohužel nemají v naší zemi žádnou kvalifikační bariéru. A nemylme se, takto si i docela neschopný člověk, kterého jinde nechtějí, jen s trochou manipulativní výřečnosti si dokáže zařídit živnostenský list lektora a pak nahrabávat na neinformovaných posluchačích i přes sto tisíc hrubého příjmu měsíčně. A takových výhod se dotyční jen velmi neradi vzdávají…  Takže raději multimetody utajit, necitovat Davida Grubera nebo nejlépe vymazat jej nebo heslo o oboru „techniky duševní práce“ z Wikipedie, že?

Zatřetí: Malý zájem výrazně publikovat mají v posledních letech kupodivu i mnozí mainstreamoví novináři. Jejich výmluvy, proč toto úžasné vědění nelze rozmáznout všude možně v médiích, jsou často velmi komické (kdyby nebyly ve svých důsledcích pro vzdělanost národa tak tragické). Čest výjimkám. Ale možná se mýlím – možná se jim jen musí zatelefonovat nebo napsat e-mail ne jednou, ale dvakrát.

 

 

Edison a závěr

Jak známo z historie, Edison musel udělat při vynalézání žárovky snad tisíc neúspěšných pokusů, než konečně ta jedna nepraskla, neshořela, zůstala delší dobu svítit.

A já těch blogových pokusů o nápravu věci lidských mám za sebou zatím pouhé desítky, možná něco nemnoho přes stovku.

Psal jsem o několika z více skupin obyvatelstva, které nemají zájem na šíření užitečného vědění o multimetodách. Nebo mají zájem – ale zlodějský (tj. řešení daných problémů si přisvojovat, oddělovat tuto profesi, tento obor a tato řešení od jejich autora a nezaslouženě  inkasovat za cizí peří).

Vy ale, milí čtenáři blogů, byste takový nezájem na šíření, takovou lhostejnost mít neměli. Naopak, měli byste mít ušlechtile sobecký a sobecky ušlechtilý a zároveň velmi altruistický zájem si pomoci. Pomoci svým blízkým. Co jiného je větší hřivnou dnešního člověka než skutečná vzdělanost, přehled, orientace ve světě a společnosti. Plus metavzdělanost – tedy vzdělanost v tom, jak se vzdělávat a myšlenkově, rozumově i emočně stačit dnešnímu prudkému světu.

Sním o tom, že jako bývají virální videa, tak se někdy může článek na blogu stát virálním článkem. Nejen ten o popisu dalších průserů politiků, ale i článek o řešení lidských průserů. A budu snít tak dlouho, dokud mi vy nepomůžete ten sen uskutečnit.

Sen především pro vás…

Autor: David Gruber | sobota 26.4.2014 10:39 | karma článku: 11,19 | přečteno: 661x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,74 | Přečteno: 3720x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 373x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy separatisty je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,74
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik