Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uko Ješita, Ferdinand d´ Este, korupce – a jak jde život

Při pomáhání férově ctižádostivým lidem k úspěchu, k rychlému zvládnutí angličtiny, k dokončení studia při zaměstnání, ke zvládnutí podnikání, rodiny a tak vůbec… tedy při tomto pomáhání se člověk dostane do různých koutů země. A všude se dá narazit na něco hodně zajímavého.

V uplynulých dnech mne práce zavedla na Benešovsko. To je region od mého bydliště vzdálený, dosud jsem tam učil méně než pětkrát – a takových okresů s méně než pěti mými pracovními pobyty je v naší zemi už dost málo…

Snažím se vždy  intenzivně vnímat veškeré informace od lidí i z krajiny. A tak jsme s klienty chvilku postáli u parkového schodiště a u skleníků v zámeckém parku – přesně tam, kde vystavoval své miniatury známý japonský umělec Uko Ješita. Samozřejmě se mi hlavou mihly vzpomínky, jak to zde asi natáčeli, jak Ješitu drsní Arnoštové hodili do sanitky, jak překladatel dumal nad překladatelským oříškem „kolik třešní, tolik višní“… a jak si to pak sanitka svištěla na psychiatrii k dr. Chocholouškovi. A jak jeden ze dvou Arnoštů – Josef Hlinomaz - s gustem nahlas spokojeně komentoval dokonalé splnění šéfova pracovního úkolu: „Ješito, Ješito, už to máš ušito!“

Myšlenky mi  pochopitelně sklouzly na pana herce Václava Lohniského. On patřil do té kategorie nikoli nejvyšší; tj. velké titulní role jej míjely, prostě nehrál extraligu Burianů, Marvanů, Rážů, Oldřichů Nových, Bolků Polívků… Kdo ví, proč – nejspíše neměl tak ostré vyjednávací lokty, nejspíše mu byly hodně cizí podrazy… Ale férovou ctižádost jistě měl – a ta se projevovala tím velikým uměním udělat z malých rolí role nezapomenutelné. Koudelka – Luděk Sobota byl v tomto filmu jistě papírově hlavnější (stejně jako papírově hlavnější v Marečkovi byl Jiří Sovák – Kroupa než Václav Lohniský - Hujer), jenže statečný Václav Lohniský se nedal v „Jáchymovi“ zastínit a z minima prostoru své role vytěžil nezapomenutelné maximum. Jeho přednáška medikům nad chyceným a zuřícím vítězem/nevítězem rallye Petrem Nárožným je nezapomenutelná („…pacient se u-po-mí-ná… typický případ šílenství…“). Věčně živá v mé mysli bude jeho taktní, leč důstojná a neponižující se omluva („… politováníhodné nedopatření, k němuž dochází pouze X-krát za deset let…“). Ale také jeho popohánějící gesto rukama, s nímž pobízel své Arnošty k finálnímu vniknutí do dveří sokolovny, kde doufali, že už jistojistě konečně lapí toho pravého Koudelku… Jistě nad těmi detaily musel pan Lohniský při studiu svých rolí hodně a pečlivě přemýšlet…

Obraťme teď list. Kousek od zámecké zahrady je vlastní skutečný hrad Konopiště, oblíbené to sídlo následníka rakousko-uherského trůnu arcivévody Ferdinanda. Celý Benešov se nyní chystá na upomínku sta let od sarajevského atentátu…

Přemítal jsem, jak a proč se na něj asi jeho otec, starý „Procházka“ Franz Josef zlobil kvůli jeho vztahu s „málo noblesní“ Žofií Chotkovou. Ferdinand však šel za hlasem svého srdce. Musel tedy v něm být kus důslednosti a obdivuhodné osobní integrity („když ji miluješ…“). Nebýt sedmi kulí v Sarajevu, asi to mohla být – třeba až do šedesátých let - solidní hlava našeho státu. A lidé by nebyli u nás narozeni za Masaryka, Beneše, Háchy, Gottwalda, Zápotockého, Novotného, ale za Ferdinanda. Byli bychom velkým a mocným státem, s mořem i čtyřtisícovými horami – a jen tak někdo by si na nás netroufl.

Zase trochu obraťme: Ferdinand zahynul, stali jsem se státem malým, pak bezmocným a pak ještě stále státem nemocným, takovým stále trochu invalidním. Můj hlavní benešovský klient patřil svého času k dodavatelům zboží do velkých nadnárodních prodejních řetězců hypermarketů. Nebýt smrti Ferdinanda, asi by hlavní ředitelství těchto řetězců byla bývala domácí. Avšak realita je jiná – hlavní šéfové jsou ze států jiných, západnějších – a pečlivě si po roce 1989 hlídají, aby hlavní peníze z obratů tekly k nim do zahraničí. A u nás aby byli hlavně jen dělníci – vykonavatelé hodně jednoduché práce za málo peněz.

Šikovný vychytralý našinec v českých pobočkách takovýchto hypermarketových si za této pokřivené situace ovšem umí pokřiveně pomoci; když není zahraničním superšéfem, tak si horentní příjmy zajistí pomocí úplatků. „Kolik jen statisíců, milionů, desítek milionů korun nosili v igelitkách chudáci čeští výrobci různých potravin těm nákupčím oněch hypermarketů – jen za to, že jejich zboží bude „zalistováno“, tedy uvedeno na seznam těch, od nichž se odebírá." Takto to mám z první ruky od svých žáků, opakovaně z různých míst republiky. "Kolik dalších úplatků padlo na to, aby zboží určitého dodavatele bylo vystaveno na nějakém lepším místě..." (podle známých zásad psychologie prodeje)…

Takový nákupčí si za půl roku přišel na víc než běžný poctivý pracující člověk za celý život. Dnes takoví lidé, místo aby hnili ve vězeních nebo jako bezdomovci bloumali pod mosty, vlastní pěkné vilky, jsou váženými občany, chovají se velmi sebevědomě – a v restauracích nechávají okázale velká dýška.

Mnozí mladí se od nich učí zrychleným způsobem…

Tak to byl malý zlomeček mých myšlenek – jen malinká inspirace tím, co oči chvilku vidí a uši chvilku slyší. Tohle je to pravé rychločtení, racionální čtení, profi vnímání. Vnímání čehokoliv, nikoli jen psaného textu. Emoce, rozumové pochopení a zobecnění, vyvození závěrů filozofických i praktických.

Co v člověku způsobuje, že se typicky chová, jak se chová? Do jaké míry je to předvídatelné nebo aspoň odhadnutelné do budoucna? Jak se v tomto světě zorientovat, jak si najít své místo?

Člověk se bude do smrti sama sebe ptát a stále bude s pokorou hledat…

 

(Poznámka: V tomto článku bylo citováno z „Jáchyme, hoď ho do stroje“, Československý film, 1974, scénář L. Smoljak, Z. Svěrák, O. Lipský, režie O. Lipský)

Autor: David Gruber | středa 14.5.2014 14:35 | karma článku: 15,85 | přečteno: 801x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,74 | Přečteno: 3720x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 373x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,74
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik