Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tip pro ministra Kalouska – a pro nás všechny

Často se zde píše, zda mají lepší daňové podmínky živnostníci nebo zaměstnanci. I já snad mohu trochu porovnávat. V naší rodině jsem já už přes čtvrt století živnostníkem, manželka celoživotně zaměstnancem. Celou tu dobu spolu pochopitelně neustále komunikujeme, spolu prožíváme pocity, radosti i strasti, výhody i nevýhody jednoho i druhého.

Chtěl bych se zde zastat živnostníků – tedy lidí, kteří při své obživě jdou do rizika. Riziko je prekérní věc. A celoživotní zaměstnanec má asi nejmenší právo kritizovat jeho tíhu, protože si ji nikdy sám pro sebe netroufl zvolit.

                Mnohé o nevýhodách živnostničení už pěkně napsali například Jana Kolářová nebo Karel Kříž. Vzpomínám si matně například toto:

-          Pro zaměstnance je špičkový pracovní výkon maximem, co se po něm chce, pro živnostníka minimem – minimálním předpokladem, k němuž se musí přidat ještě spousta dalších splněných předpokladů, aby živnostník získal zákazníka a došel až k tržbě na svém kontě…

-          V případě nemoci (kromě té opravdu velmi závažné) se o živnostníka finančně vlastně nikdo nepostará. Několik týdnů bez peněz může být pro něj likvidační. To zaměstnanec je na tom v případě i běžné nemoci podstatně lépe.

 A dalo by se dlouho pokračovat…

 

Co mně ale hodně udivuje, jsou řeči a názory, že živnostník vlastně platí nižší daně než zaměstnanec, protože jeho daňovým základem není celý jeho hrubý zisk, ale jen jeho část. Kdežto u zaměstnance je daňovým základem celý jeho plat. A že by se to mělo změnit v neprospěch živnostníků.

Toto považuji za hodně velký omyl (nebo nespravedlivou úmyslnou účelovost). Vezměte si jen živnostníka, který má aspoň jednoho zaměstnance.  Živnostník platí kromě celé sociální a zdravotní daně za sebe ještě i podstatnou část sociální a zdravotní daně za své lidi. Kritici, představte si to naopak – že by zaměstnanci platili celou svoji sociální a zdravotní daň plus ještě třeba třetinu sociální a zdravotní daně za svého chlebodárce. Logiku by to mělo – on jim přece dává obživu. Dovedete si představit, jak by třeba odboráři vřískali, kdyby se toto mělo zavést?

A tak si myslím, že přinejmenším by měl sociální i zdravotní daň platit každý celou sám za sebe. Zaměstnanec i živnostník.

A co se týče té běžné daně z příjmu bez přívlastku?

Zde si dovolím jeden nápad. Pro ministra financí, pro parlament i pro užitek nás všech:

Odhlasujte protikrizový zákon, že živnostník, který zaměstnává aspoň jednoho zaměstnance na plný úvazek, bude mít nulovou daň.

Ano, jistě, zaplatí kusisko sociální a zdravotní daně za ty své zaměstnance. Ale za sebe už coby daň z příjmu nic.

Jaké by to mohlo mít důsledky?

Statisíce živnostníků, co jsou nyní bez zaměstnanců, by najednou začaly přijímat zaměstnance.  Vyplatilo by se jim to totiž.

Kdyby v naší zemi ubylo, dejme tomu, půl milionu nezaměstnaných, ušetřilo by se. Nevím přesně, kolik náš stát vynakládá ročně na jednoho nezaměstnaného. Odhaduji na jeho přímé dávky v průměru kolem  jednoho až dvou set tisíc korun ročně.  Ale nejspíše dvojnásobek až trojnásobek  této sumy však jistě jde do nákladů na celé to úředničení s tím spojené – platy úředníků, teplo, světlo, internet, služební cesty, papírování a papírování…  Ministerstvo práce a sociálních věcí v pyšném drahém dobře udržovaném paláci na nábřeží Vltavy… co bývalý okres, to další úřad práce, a také to nejsou žádné laciné barabizny…

Takže – stát by ušetřil na každém z půl milionu nezaměstnaných dejme tomu  půl milionu korun ročně. Vynásobte si  500 tisíc krát 500 tisíc. Nevím, jak vám, ale mi to vychází na 250 miliard korun. Ročně na vylepšení bilance státního rozpočtu.

To je mnohem více, než dosud stát vysaje na klasické dani z živnostníků.

A další příznivé vedlejší efekty?

Živnostníkům by se značně zjednodušilo vlastní účetnictví.

Ubylo by Švarc systému zaměstnávání lidí.

Zrovnoprávnil by se spravedlivý poctivý živnostník (= ten, který všechny příjmy přiznává) s méně poctivým, který zkouší část příjmů před daňovou správou tajit. Nebylo by proč tajit.

Jen ten stát, kde poctiví jsou hýčkáni a všestranně zvýhodňováni, má naději na slušné přežití a prosperitu.

Což by samozřejmě ještě chtělo ztížit podmínky těm nezaměstnaným, kteří pracovat mohou (nejsou staří, nemocní či příliš invalidní), ale pracovní nabídky nepřijímají. Takoví dlouhodobí nezaměstnaní způsobují vlastně trýzeň všem plátcům daní – berou jim jejich vydělané peníze. A kdo způsobuje jiným nevinným trýzeň, ten má ve slušném státě mít několikanásobně větší trýzeň. Tedy – nezaměstnaným na přežití prostředky ano, ale aby to bylo přežívání trýznivé, aby je vše neustále naléhavě tlačilo k tomu najít si práci. A k tomu by se přidala ta nová, statisícová nabídka pracovních míst ze strany živnostníků osvobozených od daně… Pracovní místa by jistě narůstala ještě více než dnes narůstají pole panelů slunečních elektráren nebo pole osázená řepkou olejnou…

Ubylo by stávající administrativní práce mnoha finančním úředníkům, mnoha účtařům a daňařům. Jistě by si našli jinou užitečnou práci, často takovou, která opět přímým způsobem vytváří hodnoty zvyšuje prosperitu státu.

Jo – a abych nezapomněl – nulová daň pro živnostníky je samozřejmě naprosto spravedlivá. Každý občan se totiž živnostníkem smí stát. Pokud zaměstnanec cítí, že by to bylo příšerně výhodné, nechť to jde dělat – nikdo mu nebrání.

Měl bych ještě řadu dalších detailů toho návrhu. Vím, že takto je ten tip nepřesný, neúplný – ale nechci, aby kvůli délce přestal být čtivý. Měl bych i příklady z několika cizích zemí, kde jsem působil – o tom, jak tam nulová daň v určité oblasti obrovsky, miliardově pomáhá státnímu rozpočtu. Příklady neuvedu – ze stejného důvodu.

Tak se zamyslete. A připomínky, prosím konstruktivní. Tedy, nekritizovat cizí nápad bez uvedení lepšího nápadu vlastního. Respekt, uznání a úcta k lidem, kteří mají upřímný nápad, ať jakýkoliv, takto a nejinak cesta k všeobecné prosperitě začíná.

Autor: David Gruber | pátek 11.5.2012 8:54 | karma článku: 28,96 | přečteno: 2278x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Pavel přivítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Lékaři bez hranic oplakávají smrt kolegy v Gaze. Byl terorista, tvrdí Izrael

26. června 2024  10:14

Úterní izraelský útok v Pásmu Gazy nepřežil fyzioterapeut Lékařů bez hranic (MSF), který byl zrovna...

Muž zkolaboval při slavení výhry v singapurském kasinu, zvěsti o smrti popřeli

26. června 2024  10:06

V singapurském kasinu Marina Bay Sands zkolaboval jeden z hráčů, který zrovna oslavoval svou výhru....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik