Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Techniky duševní práce“ a „soft skills“ – o rozdílu v kostce

Správné použití technik duševní práce může mj. významně přispět ke zlepšení politické i ekonomické situace naší země. Může být i okamžitou výbornou psychickou obranou jednotlivce; nervy šetřícím  myšlenkovým psychohygienickým krunýřem proti dosavadní mizérii v této situaci.

O obou pojmech by se dala napsat kniha. Aby tento článek byl čtivý, zaměřím se jen na to nejpodstatnější. Mnohé otázky zůstanou nezodpovězeny. Ale – můžete mi psát, zkusím vám podle svých časových možností odpovědět více.

Soft skills (dále též SS) znamená „měkké dovednosti“.  Nejde v nich o obsah (jako všude jinde – v účetnictví, daňařství, technologických postupech, ekonomii apod), ale o formu zvládání toho všeho.  Jejich hlavním domovem s nejdelší a nejširší tradicí jsou USA. Zahrnují pojmy jako presentation excellence, creative writing, communication skills, conflict resolution, time management, coaching of personal growth, negotiation skills, speedreading, dealing daily dose of e-mails, mind maps, creativity, assertiveness, body language, emotional intelligence aj.

Techniky duševní práce (dále též TDP) jsou definovány jako vědní obor, týkající se souboru schopností, dovedností a návyků, jak psychicky a organizačně zvládat všechny fáze koloběhu informací v životě člověka – tedy jejich příjem, zpracování, uchování, tvořivé rozvíjení a výdej. Zahrnují součásti pojmy jako „jak dobře mluvit na veřejnosti“, jak dobře psát, komunikační dovednosti, zvládání konfliktu, hospodaření s časem, koučování osobního rozvoje, umění vyjednávat, rychlé čtení, zvládání každodenní záplavy e-mailů, mapy mysli, tvořivost, asertivita, mimoslovní komunikace, zvládání negativních emocí aj.

Ani jsem nemusel ty anglické pojmy z předposledního odstavce překládat – vždyť výstižné překlady jsou součástí posledního odstavce.

To by silně naznačovalo závěr, že SS a TDP jsou totéž.

Není tomu tak – jen obojí řeší stejné problémy a výzvy člověka. Ovšem jiným způsobem a na jiné úrovni. Protože jsou mezi nimi následující rozdíly:

Soft skills (SS) představují pouhý shluk jednotlivých metod. Techniky duševní práce (TDP) představují ve své tématice všezahrnující systém, ucelenou vědní disciplínu.  

Všechny SS jsou součástí, podmnožinou TDP. TDP naopak obsahují i témata, která v dosavadním shluku soft skills třeba ještě nebyla významně zveřejněna.

Vědní disciplína, aby byla hodna tohoto pojmu, musí mít čtvero parametrů: Předmět, metodiku, položky, klasifikační systém. Klasifikační systém musí umožňovat každou položku nebo skupinu položek (= podsystém) správně zařadit. Tak jako věda biologie umí zařadit „tura domácího“ pod správné kmen – třídu – řád – čeleď – rod – druh.

Nová vědní disciplína TDP to vše získala odbornou prací „Techniky duševní práce jako složka dovednosti samostatně studovat“, publikovanou na Filozofické fakultě Univerzity Palackého Olomouc. K aktu publikování došlo obhajobou této práce před státní zkušební komisí v září 1984.

Domovským státem vzniku vědní disciplíny TDP je tedy naše země (Československo).

Soft skills (SS) pracují s metodami, techniky duševní práce (TDP) pracují s multimetodami (= psychovzorci).

Co je metoda? To snad každý zhruba ví. Chcete zvládnout angličtinu? Snadno naleznete v tržní nabídce řadu metod: gramaticko-překladová metoda, dále metoda přímá, Callanova, Lozanovova, Birkenbihlové, interlineárního překladu, sugestopedická, superlearningová a desítky dalších.

Co je obecně nevýhoda metody (tj. každé jednotlivé metody)? Metoda je jedna, ale lidé jsou různí. Jednomu vyhovuje skvěle, jinému průměrně, dalšímu téměř vůbec ne. S metodou je to jako se sakem jednoho určitého střihu v prodejně konfekce. A navíc – každý člověk, který se chce někam rozvinout (třeba naučit se anglicky), potřebuje v různých fázích svého rozvoje různě namíchané portfolio metod.

Co je multimetoda? Je to nástroj rozvoje osobnosti (i celé společnosti), založený na kombinaci řady navzájem vzdálených odborných disciplín. Ruku v ruce se zde o maximální srozumitelnost, snadnou naučitelnost, rychlost a užitečnost pro váš život snaží matematika a fyzika s pedagogikou a psychologií, dále s neurofyziologií, ekonomií, filologií, kybernetikou, historií, geografií  aj. Nápadným znakem multimetod je, že v těsné symbióze kombinují  psychologické poznatky s matematickými vzorci; proto se pro „multimetody“ používá už řadu let synonymický pojem „psychovzorce®“.

Co je výhodou multimetody oproti metodě? Pomocí multimetody si zájemce o své sebezdokonalení sám hravě odvodí jakoukoliv potřebnou metodu – a namíchá pro sebe aktuálně optimální kombinaci. Není závislý na „superzahraničních“ metodách budoucnosti – zná je v principu už v přítomnosti.

„Metoda“ je o návštěvě konfekčního obchodu, kde nabízejí  hotové a nepředělatelné sako jednoho střihu. „Multimetoda“ je o návštěvě profesionálního krejčího, který umí ušít na míru jakékoliv sako.

V oblasti SS se dnes i v naší zemi pořádají stovky kurzů. Chcete pomocí nich vyřešit stovky problémů a výzev své práce, podnikání i soukromého života? Pak navštivte (a zaplaťte) stovky kurzů.

I v oblasti TDP se od roku 1984 u nás pořádají tržní kurzy dostupné jakémukoliv zájemci.  (Ovšem jen v naší zemi; onen slavný „Západ“ k nim ještě nedorostl.) Chcete pomocí nich vyřešit stovky problémů a výzev své práce, podnikání i soukromého života? Stačí navštívit jen několik málo kurzů TDP. Naučené psychovzorce (= multimetody) už vám nikdo nesebere, svůj úspěch si pomocí nich hladce logicky vydedukujete.

Kurzy SS vznikaly víceméně živelně. Nelze říci o žádném jejich autorovi, že by byl v jejich tvorbě a proslavování třeba několik let na světě sám, jediný.

Kurzy TDP vznikaly systematicky. Mají  jediného autora a proslavovatele na trhu, staly se pro něj ve smyslu hospodářské soutěže příznačnými. Kurzy TDP pak byly několik let (1984 - počátek roku 1990) v naší zemi jedinými tržními kurzy, které řešily problémy a výzvy vyjmenované v úvodu tohoto článku.

Většinu kurzů SS  (kromě témat chráněných ochrannými známkami) tedy může lektorsky vést kdokoliv, kdo obstojí před zákazníky kvalitou a užitečností. Lze je též nabízet na vzdělávacím trhu přiměřeně jejich hodnotě.

Kurzy TDP smí legálně lektorsky vést pouze jejich autor a proslavovatel nebo jím pověření licenční učitelé.

Témata tedy mohou být podobná, téměř stejná. Odlišnost je v tom, že kurzy TDP mají v názvu nebo v popisku slovo „psychovzorce®“ či jeho synonymum „multimetody“. A samozřejmě hlavní odlišnost je v osobě vyučujícího.

Řada nezávislých pozorovatelů přirovnává kurzy SS ke klasickým technickým nástrojům práce s informacemi (mechanický psací stroj, papírové šanony a pořadače, svorka, sešívací koník, samolepky, klasický pevný drátový telefon apod.), kurzy TDP pak k moderním technickým nástrojům práce s informacemi (počítače, chytré mobily, internet, skenery, kopírky, tiskárny, tablety, čtečky e-knih apod.).

Tolik shody a rozdíly v kostce.

 

Jistě se vynořuje řada otázek:

Proč dává nemalá část veřejnosti i v dnešní době přednost mechanickému psacímu stroji před počítačem, když hlavní „předností“ toho psacího stroje je pěkný obal, západní původ a masivní sugestivní reklama?

Proč se ony „psychologické počítače“ tak obtížně prosazují na Západě a proč se ony „psychologické psací stroje“ tak snadno prosazují u nás, když počítačů je u nás v tržní nabídce dost?

A další desítky otázek.

Zkuste si odpovědět sami. Nápovědou může být malá citace studenta gymnázia Petra, který nezávisle recenzuje knihu „Bude hůř, ale vám bude líp“. Recenze se zatím šíří po mailech soukromě. Až vyjde celá na internetu veřejně, dám vědět. Nyní tedy aspoň malý úryvek z recenze:

“Bohužel, (či snad spíše bohudík) celá kniha je ošemetná v tom, že od čtenáře vyžaduje schopnost přijímat nové a někdy i nepříjemné myšlenky. A také fakt, že i v Česku - ano, i v oné malé, podřadné a méněcenné postkomunistické zemi někde mezi Francií a Ruskem - mohou žít lidé, schopní založit celý nový obor, určit nový směr poznání lidem po celém světě a překonat i absolventy tolik věhlasných amerických univerzit…”

 

Přeji vám všem dobrý život s technikami duševní práce. A dejte vědět  slušným lidem, kteří si zaslouží psychický krunýř proti mizérii - a vaše doporučení vděčně uvítají.

 

Autor: David Gruber | sobota 7.7.2012 11:27 | karma článku: 17,44 | přečteno: 2644x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Potvrzeno, novým šéfem NATO bude Rutte, v říjnu vystřídá Stoltenberga

26. června 2024  10:26

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte bude novým generálním tajemníkem NATO, rozhodly podle Reuters...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Pavel přivítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Lékaři bez hranic oplakávají smrt kolegy v Gaze. Byl terorista, tvrdí Izrael

26. června 2024  10:14

Úterní izraelský útok v Pásmu Gazy nepřežil fyzioterapeut Lékařů bez hranic (MSF), který byl zrovna...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik