Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pojistěte se proti zvěrstvům politiky III – Není nutno, aby…

Leckdy je člověku neveselo. Možná i bude hůř. Co je lepší – smutnit nad zkažeností a nespravedlností světa, anebo aktivně, zvesela a s chutí promýšlet a trénovat sebeobranu? Jasně že to druhé – a pokud možno pravidelně a opakovaně!

Proto o té sebeobraně píšu sérii. Jedničku a dvojku těchto vašich zbraní v kostce najdete snadno pod tímto článkem.  Dnes se zamyslíme, jak pro sebe ochránit jeden z nejvzácnějších statků, které nám život nabízí.

Jde o statek, který má oproti penězům, zdraví, psychické kondici, čístému svědomí, přátelům a všem dalším pozitivním hodnotám jako jediný jednu nepříjemnou vlastnost: Ztratíte-li jej, promrháte-li jej, už nikdy se ta ztracená a promrhaná část ani kousíčkem neobnoví, nevrátí.

Ano, mluvím o čase, o využití času života, o hospodaření s časem. A hned mám, přátelé, „takovou kontrolní otázečku“, jak je míval poručík Troník (M. Donutil):

Berete si dostatečně k srdci poselství nějaké písničky, když je chytrá a navíc se vám hodně líbí?

Pokud ano, tak už si teď, při úvahách o správné náplni času vašeho života, bez mého zbytečného připomínání notujete:

Nemít prachy – nevadí!

Zažít krachy – nevadí!

Zažít nudu – to VADÍ, to VADÍ…

NA na na na, NA na na na, NA na na na, na na na na náááá…

Při svém time managementu nezapomínejte na tuto vysoce profesionální písničku o nesprávné a správné výplni času života. S úctou k autorům Svěrákovi a Uhlířovi. A k Janu Werichovi, podle jehož pohádky byli Tři veteráni natočeni. Musím je zde jmenovat jako autory. (Sám nemám rád, když na mne někteří čeští lektoři  time managementu ve svých kurzech zapomínají coby na autora a průkopníka a hrabou výdělky jen pro sebe, jako by se nechumelilo. Jako by nápad učit lidi systematicky hospodařit s vlastním časem nebyl ničí, jako by přišel do naší země jen tak jaksi sám, nebo nanejvýš z oněch vševědných USA. Takže – co nemám rád sám (= zamlčování autorů), nedělám druhým.)

Následuje tedy desatero principů, co s časem. Bez učeně se tvářících grafů, bez kvadrantů, bez manažerské hatmatilky. Píšu to o víkendu, kdy není zrovna počasí na výlety ven. Poseďte, zamyslete se, život máme všichni jenom jeden.

Zaprvé: Prvním bodem je prosté motto, které mi z mnoha let věnování se těmto záležitostem utkvělo nejvíce: „Budeš-li věnovat čas tomu, co nepotřebuješ, bude ti scházet čas na to, co potřebuješ.“

Zadruhé: Citujme výroky dvou slavných Rusů: Lev Tolstoj kdysi řekl: „Člověk by měl mít jasnou představu o cestě životem, kterou se vydá. A má-li ji, už nemůže příliš zabloudit, i když musí počítat s tím, že po té cestě bude občas klopýtat.“ A teď Michail Gorbačov, poněkud nedávněji: „Pro loď, která nezná směr, je každé počasí špatné.“  

Zatřetí:  Té jasné představě o cestě životem se někdy říká „celoživotní vize“. Požadavky na ni jsou dva, náramně navzájem protichůdné. Vize musí být dostatečně stabilní, ať ve svém snažení neskáčeme ode zdi ke zdi. A ovšem zároveň dostatečně pružná, přizpůsobivá razantně se měnícím podmínkám a okolnostem.

Začtvrté: Rozpor v požadavcích na vizi se řeší tak, že se jednou (třeba dnes) v klidu zamyslíme, co chceme být v životě za člověka. Jak chceme, aby nás vnímali ostatní. Jak chceme vnímat a vážit si sebe sama. No a k těm vizím děláme revize. Korektury. Občas malé, jednou za delší čas větší. Někdy pravidelné, protože nastal čas, jindy nepravidelné, protože do našeho života zasáhla menší či větší změna. Změna školy, partnera, zaměstnání, místa života… Správně stanovená a správně korigovaná vize je základ, od ní se vše odvíjí.

Zapáté: Se špatnou vizí můžete mít deset drahých plánovacích diářů nebo softwaru, sto manažerských rad na různé termínované či netermínované plány, úkoly, úkony, kroky… A čím více se do toho (bez vize) zanoříte, tím lépe a správněji pláčete… ovšem, na nesprávném hrobě. Se správnou vizí stačí pohodlný postup „každý den trochu tomu věnovat“ – a život vypadá mnohem krásněji!

Zašesté: Zdokonalujte se. Fyzicky se lze zlepšovat jen do určitého věku, v oblasti psychické rovnováhy, nadhledu, zralosti však celý život. Vaše zdokonalené nitro je ten nejpevnější trezor. Je to banka, která nikdy nezkrachuje, jak říká úspěšný žák Radim Jančura.

Zasedmé: Oficiální školství je podle mne zaměřeno tak, že nejvíce pozornosti, času, energie směřuje tam, kde máme největší nedostatky. Tam nás systém známkování nejvíce „drbe“, tam nás nutí nejvíce a nejdéle se doučovat, napravovat, opravovat. Zkuste to jinak: Učte a zdokonalujte se především v tom, v čem jste přirozeně dobří a lepší, a co vás zároveň nejvíce zajímá a baví. Neopravujte své slabosti, zesilujte svou sílu. Tou silou si vydělávejte – a zboží a služby z oblasti své slaboty si za to kupte.

Zaosmé: Vedle Rusů se sluší citovat i z opačného zeměpisného směru, tedy Němce: „Morgen, morgen, nur nicht heute, sagen alle faulen Leute.“ Dělejte tedy nepříjemné věci hned. Zbavíte se toho, aby vám strašily v mozku. Leda blázen by si chtěl kazit co nejdelší čas tím, že se mu v hlavě pořád prohání myšlenka na odkládanou nepříjemnou povinnost.

Zadeváté: Proti prokrastinaci (nutkavému odkládání naplánovaných úkolů, zejména studijních) už existuje spolehlivý lék – psychovzorec profesionální koncentrace. Tisíckrát jsem jej opakoval v knihách, kurzech, televizním seriálu. Přes půl století jej s radostí a spokojeností využívám pro sebe sama. Vygúglujte si, najděte si.

Zadesáté: Inspirujte se dalšími citáty, ba životními krédy dvou lidí, kteří praktikovali nejlepší time management na běh. První z nich na 1500 metrů, druhý z nich na pět kilometrů, deset kilometrů a maraton.

Sebastian Coe: „Patnáctistovka je fyzicky velká, téměř nesnesitelná dřina. Kdo jí běží nejrychleji, ten se namáhá nejkratší dobu.“  A tak „lenošný Coe“ vytvořil světový rekord.

Emil Zátopek: „Když se ti zdá, že už nemůžeš – přidej!“  A já dodávám – nejen v běhu, ale ve všem.

Moudré zamyšlení přeji a palce tradičně držím také.

Autor: David Gruber | sobota 1.9.2012 11:01 | karma článku: 15,54 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pavel přivítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Lékaři bez hranic oplakávají smrt kolegy v Gaze. Byl terorista, tvrdí Izrael

26. června 2024  10:14

Úterní izraelský útok v Pásmu Gazy nepřežil fyzioterapeut Lékařů bez hranic (MSF), který byl zrovna...

Muž zkolaboval při slavení výhry v singapurském kasinu, zvěsti o smrti popřeli

26. června 2024  10:06

V singapurském kasinu Marina Bay Sands zkolaboval jeden z hráčů, který zrovna oslavoval svou výhru....

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  9:54

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik