Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše země má za pět minut dvanáct

aby se vzpamatovala ze stále se prohlubujícího sestupu někam do třetího světa. Aby se stát udržel při životě, aby dokonce prosperoval a zlepšoval se, na to zde musí být minimální soudržnost jeho obyvatel. Nemůže být založen na vzájemné závisti a naschválech – to se opravdu v dohledné době rozdrolí.

Českou republiku obklopuje málo zemí – jen čtyři. Přičemž Německo a Rakousko si jsou z našeho pohledu a z pohledu své vyspělosti natolik podobné, že je můžeme považovat vlastně za souseda dvojjediného.

Jezdím celkem často ke všem sousedům. Do Polska a na Slovensko to zvládnu i na kole, do Německa už musím použít auto. A domů se mi vrací čím dál hůř.

Slovensko: Jde kupředu, jde nahoru. Stačí sledovat jejich televizi na satelitu. A už vidíte, že mezi hlasateli a moderátory nepřevažují jen mladíci a kočenky ve věku do třiceti až pětatřiceti – u nichž je vždy podezření, že nenulovou roli pro jejich starší mužské šéfy při výběru  hrál i jejich mladistvý vzhled a pohlavní appeal. Jsou tam i mladí, i středňáci, i starší – vyváženě, bez diskriminace věkem. Roli nehraje tak úděsně a většinově jen zákulisí a známosti a pudy, ale, zdá se, také trochu i reálné schopnosti. Slováci jsou hrdější na svůj samostatný stát než jsme my Češi. Když je něco „dobré pre Slovensko“, tak se tam dokážou jakž takž shodnout i velcí političtí rivalové.

Poláci: Polák taktéž; nikdy by nepřipustil nějaké obstrukce se získáváním bruselských dotací nějakému spoluobčanu Polákovi, kterého třeba nemá rád. Raději dopřát peněz svému největšímu polskému nepříteli, než je nechat v Bruselu. A co my? No – však víte.  Dále: Jedete polskou krajinou – a mezi domy a domky ono naše typické „podnikatelské palácové baroko“ prakticky nevidíte. Asi zde není tak lehké beztrestně si na úkor spoluobčanů nebo státu nakrást, dovodíte si. Dále: Když v polské restauraci nebo i v tom nejposlednějším stánku načepují hostovi pivo, tak kalibrační ryska 0.5 l je opravdu jen orientační; zlatavého moku je hodně nad tuto rysku. A když si pivo nesete od pípy ke stolku, volá na vás ještě výčepní: „Kdyby byla sklenka málo plná, přijďte, dotočíme“. Bez příplatku, pochopitelně.

A jaký je rozdíl v kvalitě potravin „Poláci pro Poláky“ a „Poláci pro Čechy“, to je asi známo. Po té první variantě se celý severomoravký roh naší reupbliky může utlouct. A jezdí pro ně i po Singrově měnové reformě.

Nebo: Stojím v polském lázeňském parku malou frontičku u stánku s párky a steaky. Paní těsně přede mnou už je obsloužená a platí. Jen poněkud neohrabaně loví ve své kabelce peněženku a poněkud pomalu hledá správnou sumu zlotých. Co udělá prodavačka? S naprosto samozřejmostí využije pár sekund prostoje a vezme moji objednávku. A už na ní její spoluprodavačka začíná pracovat. Já zákazník přece nesmím ztratit pár drahocenných vteřin svého času určeného k turistické rekreaci. A u nás? Viděli jste nějakého českého číšníka nebo servírku zešílet stresem z toho, že budete o minutu déle čekat na obsloužení? Nebo vám aspoň tu minutu vynahradit třeba „polévkou zdarma“. U nás panuje ČASOZLODĚJSKÝ KLÍDEK, že jo… fuj!

Němci: Není dnes slušnějšího, zdvořilejšího a přátelštějšího národa. Ve vodním světě Tropical Islands, kam jsem nedávno zavítal, si lidé před vstupem do saun odkládají na nekryté veřejné místo všechny šaty, ručníky, ba i brýle do speciálních poliček. Není myslitelné, že by tam někdo někomu něco „přemístil“ nebo „odklonil“. Nebo že by někdo v nějakém z tisíce aut na přilehlých parkovištích třeba vykradl rádio nebo navigaci. Když se někomu ztratí peněženka s lákavým množstvím Eur v hotovosti, pak zřízenec, který ji nalezne, ji prostě položí ke vchodu, kde proudí tisíce lidí. Nikdo cizí se jí netkne; až si její majitel uvědomí, že ji nemá, tak se pro ni vrátí a nalezne v ní vše do posledního centu. Nebo: V úžasně zásobené „jablečné stodole“ v malé obci kousek za Drážďanami si kupuji malý balíček makadamových oříšků. Platím, prodavačka mi vrací drobné a přeje příjemný zbytek dne. Odcházím a ona ještě za mnou něco volá – aha, příjemnou cestu domů a příjemný celý příští týden. Nu což, utratil jsem u ní dvě Eura třicet – jsem králem jejích snů.

Všude u sousedů se jistě dají nalézt i mnohé nedostatky. A u nás mnohé plusy. Podstatné však je, co převažuje.

A tak jsem se rozhodl zveřejňovat své blogy – podle stavu naší země – v čase 11:55, tedy za pět minut dvanáct. Nerozhodl jsem se sám. Už poněkolikáté mne zdrbal můj zkušenější blogový patron Ladik Větvička za to, že uveřejňují své články na tomto blogu v nevhodný čas nedělní apod. „Kurňa,“ psal mi Ladik, „esy se nezlepšiš, tak ja začnu psat spisovně.“ A kdyby Ladik začal psát spisovně, to by, uznejte, byla věčná škoda.

Tímto bych vám také připomenul pár svých nedávných mailů – najdete je dole mezi pěti nejčerstvějšími, kde jsem tu dobu uveřejnění občas takto „pohnojil“. Přečtěte si je taky – jsou aktuální v neděli i ve středu.  Ten o rovnostářství je prudce aktuální už od září 1982 (ano, osmdesát dva), kdy byl uveřejněn poprvé. A až si je hojně přečtete, může Ladik vůči mně trumfovat znovu: „Vidiš, co sem ti řykal!“

V naději na vyléčení naší země zdraví    DG

Autor: David Gruber | středa 15.1.2014 11:55 | karma článku: 24,87 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,74 | Přečteno: 3720x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 373x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,74
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik