Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje pedagogické zločiny proti lidskosti

S nástupem nového školního roku je dobrá příležitost se k nim přiznat. Myslím, že to prostě se mnou už nejde dále – tak se musím při začátku září patřičně zkritizovat.

Milion a dvě stě tisíc našich dětí začíná nový školní rok na základních a středních školách. Zhruba stejný počet jejich rodičů – tedy přes milion obyvatel naší země v nejlepším produktivním věku - si pro ně ze srdce přeje co nejlepší a nejužitečnější vzdělání. Všechny nejčtenější i méně čtené noviny v papírové a elektronické podobě se tomu samozřejmě věnují. Jako loni, předloni a dříve - zase ve stejném duchu:

Proč školství preferuje tupé biflování výčtů? Naučme už konečně děti pracovat s textem, vyhmátnout hlavní myšlenku, udělat si na něj kritický názor… Omezme biflování, naučme děti přemýšlet. Přimějme učitele zvýšit si v tomto směru kvalifikaci, aby tomu novému potřebnému naše děti naučili…

                No a v této souvislosti musím zmínit své první a nejstarší pedagogické zločiny. Z osmdesátých let minulého století. Naivně, hloupoučce jsem si myslel, že toto nejsou jen prázdné kecy, ale skutečná potřeba – a vymyslel a uvedl do praxe novou odbornou disciplínu, která se snažila právě toto co nejlépe řešit. Zakládací práce o novém oboru měla všechny vlastnosti přísně odborné práce. Byla to závěrečná „malá diplomka“ na postgraduálu pedagogicko-psychologického zaměření na Filozofické fakultě Univerzity Palackého Olomouc.  Psal se rok 1984. Obor dostal název „techniky duševní práce“, později systematičtěji „beneopedie“. O tom, jak se dobře vzdělávat, úspěšně pracovat, spokojeně žít. Dospělými zájemci jsem byl  postupně srdečně pozván učit kromě okresů Rakovník a Sokolov doslova do všech okresů ČR. Do Prahy vice než pět set krát...

                O zavedení do školních osnov se mnou usilovala tehdejší velká, ba doslova největší autorita tehdejšího mediálního prostoru – časopis Mladý svět, čtený miliony lidí. A také nejsledovanější medium – Československá televize – celkem čtyřiadvaceti díly tří televizních vzdělávacích seriálů.

                Tehdejší odezva ministerstva školství? Stručně řečeno, takové navenek zdvořilé nic, s poněkud pohrdavým a přehlíživým podtónem (cca „…neotravujte, řešíme důležité úkoly…“)

                Pak jsem vyvíjel další a další psychovzorce, multimetody, které zkracovaly, zjednodušovaly a zkvalitňovaly proces učení obdobně jako počítače zjednodušují práci s textem oproti mechanickým psacím strojům. Přišel začátek devadesátých let a první porovnání multimetod s metodami z nejvyspělejšího zahraničí. A velká lavina dopisů od žáků kurzů, čtenářů knih a článků, diváků a posluchačů televizních a rozhlasových vystoupení. V jednom duchu: Multimetody (tehdy se jim říkalo psychomatematické vzorce nebo zkráceně psychovzorce) překonávají shluk zahraničních metod o celou generaci!

                A odsud se datuje můj další zločin. Já jsem si dovolil ty nezávislé ohlasy veřejně citovat, argumentovat jimi. A čím jich bylo více, tím více jsem se jimi – považte – oháněl. Oháněl při argumentaci, že mají mnohem větší váhu než jakýkoliv můj vlastní subjektivní názor – a když tolik lidí píše, že toto je právě pro naši školní mládež nejvíce ono, nejvíce to pravé, tak že by s tím odpovědné orgány měly něco dělat. No to jsem si ale dal, narušovat „plnění důležitých úkolů“ jakýmisi novotami, jakýmsi hlasem lidu…

                Čas plynul, ministři školství se střídali. Mých knížek, časopiseckých článků a kurzů přibývalo v celkovém součtu až do řádu stamilionů výtisků… Avšak zodpovědné orgány si jaksi nevšimly. Ani jeden ministr si za celé čtvrtstoletí aktivně neudělal hodinku času na popovídání si se mnou – i když příští rok v březnu uplyne od prvního československého tržního kurzu soft skills už třicet let…

                V dnešní MF Dnes je rozhovor se stávajícím ministrem školství profesorem Petrem Fialou, titulek je ministrův výrok v uvozovkách: „Lepší škola potřebuje lepší učitele. Naučíme je učit se.“

                Bodejť by ne. Od učitelů se vše odvíjí. Nejdříve vzdělaný učitel, pak vzdělaný žák. Učitele jsem v umění učit se chtěl vzdělávat (mimo mnohé jiné aktivity) i jedním velmi konkrétním aktivním pokusem na konci roku 2010. Zažádal jsem si o akreditaci MŠMT na tři vzdělávací programy právě na toto téma.

                Tato akreditace, prosím, neznamená, že dostanete nějakou bůhvíjakou dotaci. Jen milostivě smíte učit učitele základních a středních škol v kurzech, kde mají kurzovné placeno státem. Platby jsou předem dány – a kdo někdy provozoval celostátní soukromou vzdělávací firmu, tak ví, že zrovna v tomto případě jde o taktak pokrytí nejnutnějších fixních nákladů (kancelář, teplo, světlo, internet, doprava apod.)

                A to byl můj další zločin. Namísto abych žádal odměnu v obvyklé výši svých zahraničních kolegů s obdobnými novátorskými úspěchy a řadou knižních bestsellerů (ta odměna je cca padesát tisíc dolarů za jeden den výukové činnosti, dnes to moji vážení američtí kolegové dostanou i v naší zemi), tak jsem byl ochoten pracovat jen za pokrytí fixních nákladů. Tedy žádný kšeft, ale pomoc.

                A když se o té pomoci, kterou opět mnoho mých známých označovalo za obětavě charitativní, psalo v médiích, neváhali někteří označit ty články za píárové, tedy nevhodně podporující kšeft.

                Ale ještě jsem neuvedl, jak dopadla žádost o akreditaci. Samozřejmě zamítnuta. I odvolání zamítnuto. Prý to „neodpovídá potřebám vzdělávacího procesu“.  Což bylo i rozvedeno. Třeba tím, cituji, že „není doložena publikační činnost v odborné literatuře“.  Možná odmítající odborníci nevědí, že existuje něco jako Wikipedia - s dlouhým seznamem mých publikací.

                Že je z těch všech publikací málo psaných nesrozumitelným odborným žargonem a mnoho je čtivých a popularizujících? No to bych byl býval musel za normalizace podepsat přihlášku do oné vedoucí organizace, stojící nad parlamentem a vládou, která mučila a zabíjela nevinné lidi. A to je můj další zločin, že jsem tu přihlášku nepodepsal – a tudíž do tvrdě vědeckých časopisů a na oficiální konference nebyl jako autor či aktivní účastník připuštěn. Tato odmítavost ze strany některých starých struktur se samozřejmě táhne až do dneška…

                A tak ke mně chodí ročně desítky a sumárně stovky prima učitelů za své peníze, a nejednou i ve svém volném čase. V tom jim nikdo nemůže zbránit. Pro placené tržní kurzy u soukromé vzdělávací agentury, pro kterou učím nejčastěji ze všech pražských, jsem před pár dny musel zdvojnásobit kapacitu. Ještě ani nezačala podzimní sezona 2012, a už hrozily přeplněním…

 

 

                Teď ale vážně: Největší skutečný zločin by asi byl, kdybych přestal burcovat. Kdyby přestali burcovat někteří mí žáci jako třeba zde.

                Na účinné burcování však musí být lidí více. V předinternetové době bych si mohl přát, aby se aspoň jedna setina z oněch více než milionů rodičů dnešních školáků zdravě naštvala a informaci o tomto vzdělávacím průšvihu stokrát opsala a rozeslala.

                V době internetové je rozsévání mnohem snadnější. Pokud nerozsejete, milí rodičové, pokud to nedolifrujete mj. před oči současného pana ministra školství aspoň padesátkrát, asi vám a vašim dětem není rychlé pomoci.

 

Autor: David Gruber | pondělí 3.9.2012 12:44 | karma článku: 24,94 | přečteno: 2377x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pavel vítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Muž zkolaboval při slavení výhry v singapurském kasinu, zvěsti o smrti popřeli

26. června 2024  10:06

V singapurském kasinu Marina Bay Sands zkolaboval jeden z hráčů, který zrovna oslavoval svou výhru....

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  9:54

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Družku těžaře zranil v lese pokácený strom. Pro vážně zraněnou letěl vrtulník

26. června 2024  9:41

Vážně zraněnou ženu odvážel vrtulník z lesa poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. Poranil ji...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik