Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matějka, Větvička, Šichtařová – a princip čtivosti blogů

Co zde má hlavní vliv na čtenost a oblíbenost určitého blogu? Pokusím se zformulovat hlavní faktory. Až je popíšu, budou možná některým „chytrým“ připadat jako samozřejmost. Avšak mně trvalo poměrně dlouhou dobu sledování a uvažování, než jsem dospěl k pocitu, že aspoň ty hlavní plus jejich vliv jakž takž slušně rozeznávám.

Sám sem píšu blogy rozličného zaměření, hodně různě čtené či karmované. Hlavní je pro mne vždy obsah sdělení, neusiluji za každou cenu o maximalizaci těchto dvou hlavních hodnotících kritérií. Komu na jejich výši  záleží, ten ať čte další řádky zvláště pozorně.

Hlavní obsahové parametry:

Aktuálnost. Co hýbe domácí veřejnou a politickou scénou aktuálně zrovna teď (v řádu desítek hodin), to zvyšuje obě kritéria. Nadčasové úvahy, byť chytré, mnohem méně.

Konkrétnost. Sebelepší abstraktní úvahy jsou přece jen za těmi konkrétními v obou kritériích citelně pozadu.

Kladná emotivnost. Slušně zaberou i kladně emočně vyladěné blogy – například když náš sportovec vyhraje na olympiádě nebo světovém mistrovství. V případě populárních sportů stačí i evropské mistrovství, ba domácí liga. Zeměpisný rozsah soutěže a popularita daného sportu jsou nepřímo úměrné veličiny.

Záporná emotivnost. Bezkonkurenčně více zabírá oproti kladné. Průšvih, svinstvo, podraz, zlodějina, krádeže, loupeže, násilí, lumpárna, do očí bijící lenost, šlendrián  nebo lhostejnost těch, kteří se mají starat o nás občany a správně konat… A dosaďte si tam třeba deset dalších negativních slov. To vše zde přitahuje mnohonásobně více než kladná emotivnost.

Navyklost. Čtenáři rádi čtou to, co jsou zvyklí číst. Zde na idnesu především o veřejně politických záležitostech – o zahrádkaření nebo operních vystoupeních daleko méně. Zde boduje i to, že nějaký bloger pravidelně zveřejňuje své příspěvky v určitý den a hodinu.

Posledně jmenované tři faktory zapadají do mého psychovzorce profesionální koncentrace, jsou zdrojem lidské pozornosti obecně, takže jejich uvedení se dalo očekávat.

A pro všechny výše jmenované faktory od začátku tohoto textu platí, že účinkují tím více, čím lépe a zřetelněji se je podaří naznačit v názvu blogu a ve viditelné části perexu. Pochopitelně.

 Ale jsou zde i další faktory.

Osobnost blogera. To samo o sobě skrývá řadu faktorů. Například častost psaní. Kdo píše často, toho mají pravidelní čtenáři poznačeného ve svém počítači takovým způsobem, že jsou upozorněni na každý jeho/její nový blog – a kliknou. Dále samozřejmě blogerova vypsanost, formulační obratnost, jasnost a dobrá logická struktura vyjadřování. Vysoká odbornost.  Přiměřená stručnost. Humor, je-li to aspoň trochu vhodné. Ale toto všechno je poněkud nošením dříví do lesa. Nejraději bych zde zmínil všechny ty desítky skvělých blogerských osobností, jejichž texty mne naplňují požitkem a prožitkem – ale jako příklad uvedu z důvodu stručnosti jen ty z titulku – Matějku, Větvičku, Šichtařovou. Zde se celkem shoduji s výsledky nedávných všeobecných hlasování o blogera roku. Ale – berte to tak, jako byste tam byli i všichni ti, kterým už jsem psal  děkovné maily soukromě…

 

Otevřít či neotevřít diskusi. Čtenost i karmu nejspíše znatelně zvyšuje varianta „otevřít“. A slušná konstruktivní polemika diskutujících je samozřejmě pro blogera přínosem, na kterém on roste. Kamenem úrazu je však destruktivní kritika, tedy urážky. Za urážku beru zlehčování a kritizování toho, na co by se kritizující sám ani zdaleka nezmohl. Drsnější povahy se nad urážky povznesou, ti vnímavější a citlivější je však mohou prožívat dost těžce. Nezapomeňme, že sprostá kritika po Mnichovu pravděpodobně dohnala k smrti citlivého a vnímavého Karla Čapka – a jak psal dobře! A že touha zakomplexovaných plivat kolem sebe a urážet schopnější je velká, o tom podávají internetové diskuse nejlepší svědectví. Jednomu známému, který pod svým blogem nepovolil diskusi, psal zakomplexovanec mailem něco v tomto smyslu: „Jak to, že jsi mi tentokrát zabránil na tebe plivat, zbabělče! Když tě nemohu rychle urazit a ponížit, cítím se omezován ve své svobodě!“ A některým blogerům nevadí urážky kvůli nim samotným, ale kvůli čtenářům, kterým miligram jedu v diskusi může otrávit desítky kilogramů pohody.

Ego čtenářů. Vedle řady dnes vynechaných faktorů (kvůli rozsahu) jsem si na konec  nechal ten, který považuji za nejzajímavější. Podle mne čtenost i karmu nejvíce zvyšují blogy psané ve stylu „ty, čtenáři, jsi dobrý, a já teď píšu o darebácích, kteří jsou horší než ty, kteří ti zdražují, šidí tě, ubližují ti… pojďme si na ně spolu ponadávat“. Daleko méně čtivé a oblíbené jsou blogy ve stylu „tady máš, čtenáři, příklad někoho, kdo je lepší než ty – jdi do sebe, zlepši se, buď jako on/ona“. Mezi masovým lidem naší země se totiž nesmírně rozšířila filozofie tohoto typu: „Kdo je horší, ať se má hůře než já, kdo je lepší, ať se má stejně.“ Nejhorší je, když hodnotnější člověk tomu průměrnému sdělí „já desetkrát lépe než ty dodržuji zákony a plním výkonnostní kritéria, takže mne neurážej tím, že bys chtěl nespravedlivě mít celou devítinu mého renomé, všeobecné úcty, peněz, oblíbenosti…“

To je oheň na střeše. Nikdo nedokáže být tak vynalézavý ve zlehčování objektivních faktů a kritérií, než průměrný až podprůměrný český človíček, když je konfrontován s někým lepším, schopnějším, ukázněnějším…

Lepší se tedy musí značně sebeironizovat, aby vyšli s průměrnými. Jak se říká v trpkém přísloví: „Abys udržel krok s ostatními, budeš muset značně polevit.“ A národ se zprůměrňuje… a zpodprůměrňuje…

Závěr pro psaní budiž optimistický: Takže, kolegové blogeři, pište o aktuálních lidech a věcech tak, aby – vedle respektování ostatních kritérií – ty věci a ti lidé vypadali horší než většina vašich čtenářů. Aby z toho masový čtenář vyšel jako ten dobrý. Úspěch máte zaručen.

 

Autor: David Gruber | neděle 1.4.2012 13:25 | karma článku: 26,01 | přečteno: 2733x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Potvrzeno, novým šéfem NATO bude Rutte, v říjnu vystřídá Stoltenberga

26. června 2024  10:26

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte bude novým generálním tajemníkem NATO, rozhodly podle Reuters...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Pavel přivítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Lékaři bez hranic oplakávají smrt kolegy v Gaze. Byl terorista, tvrdí Izrael

26. června 2024  10:14

Úterní izraelský útok v Pásmu Gazy nepřežil fyzioterapeut Lékařů bez hranic (MSF), který byl zrovna...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik