Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kartičková metoda cizojazyčných slovíček a frází

Ovládnout angličtinu nebo jakýkoliv jiný cizí jazyk – to chce celou soustavu dovedností. Jedno však platí: Pokud spolehlivě ovládáte tisíce slovíček a frází, dvě třetiny problému máte vyřešeny.

Jak to udělat co nejlépe – tedy s miminem vynaloženého času a energie dosáhnout maxima efektu?

 

První možnost: Použít moderní počítačový slovník – takové slovníky jsou čím dál komfortnější. Jsou ozvučeny, umožňují vám různými způsoby se zkoušet, nabízejí synonyma, antonyma, typické fráze… Nevýhodou  však je, že nezapojujete motoriku, tedy nepíšete daná slovíčka či fráze vlastní rukou. Motorika je důležitý pomocník naší paměti. To co vidíme a slyšíme, to si pamatujeme v určité kvalitě. To co zároveň i pohybem děláme (propiska jezdí po papíře kartičky a píše anglické slovo, výslovnost – a na opačnou stranu český ekvivalent), to si pamatujeme lépe.

 

Druhá možnost: Klasika, tedy čistý sešit nadepíšeme jako „slovníček“, rozdělíme každou stránku svisle na tři stejné sektory – a do prvního píšeme anglické slovíčko či frázi (= spelling), do druhého výslovnost (= transkript), do třetího české ekvivalenty. Celé generace lidí se takto učily – a ti nejpilnější se takto také naučili. No jo – ale dříve bylo na všechno více času, takže ti nejpilnější za naučení zaplatili zbytečně velkou časovou daň. A navíc – zdejší rady nejsou ani tak pro fanatické dříče (ti tolik  rad nepotřebují), ale pro běžné lidi, občas líné, často zaneprázdněné. Právě té většině běžných lidí klasická metoda moc nepomáhá. Ze sešitového slovníčku se totiž učí zapsaná slovíčka a fráze stále ve stejném pořadí – tak jak jsme to pod sebe napsali. Rozstříhat stránky slovníčku na tenké jednořádkové proužky a přehazovat je – to je technicky stěží proveditelné. Takže chudák student sice při šprtání se svým slovníčkem slovo umí – ale v praxi si na ně vzpomene jen tehdy, když mu někdo napoví, co on měl ve svém slovníčku o řádek výše. Je to jako se známou písničkou – sedmý verš si z fleku nevzpomene nikdo, ale když uslyší ten předchozí, šestý verš, tak sedmý mu naskočí v paměti hravě.

 

Třetí možnost – optimální: Pište si slovíčka, transkripty a české ekvivalenty, ale vždy na jednu papírovou kartičku. Nejlépe se osvědčil formát A9, tedy rozměr asi pět krát tři a půl centimetru. Vejde se tam více, než si možná myslíte. Zaměstnáte tím motoriku – a můžete při každém učení a zkoušení se naprosto libovolně měnit pořadí kartiček. Významným faktem je i vědomí, že jsme popisováním čistých kartiček strávili, tedy investovali nemalý čas. A do čeho jsme investovali, od toho chceme návratnost. Je to stejné jako s knihami. Tu, kterou dostaneme zadarmo, lehkomyslně bez čtení odložíme na poličku. Tu, kterou jsme museli ze svého zaplatit, si pročteme daleko pravděpodobněji a daleko pečlivěji.

 

 

 

Postup práce s kartičkami

 

Při každé příležitosti – četba, poslech apod. – si zaznamenáte slovíčko nebo frázi, která vám připadá užitečná. S pomocí tištěného papírového slovníku nebo počítačového slovníku si na obě strany kartičky zaznamenáte vše potřebné. Pomocí počítačového slovníku ověříte zvukovou výslovnost a zkusíte si ji aktivně vyslovit. Včetně rytmu, včetně hlavních či vedlejších přízvuků. Probíráte-li v kurzu či samoukovsky nějakou lekci, tak si píšete na kartičky najednou celou její dávku slovníček – zpravidla několik desítek.

 

Učíte se  a zároveň se zkoušíte tak, že kartičky v ruce promícháte; stejně jako při kanastě nebo mariáši. Nesmí se vám pomotat strany – tj. po zamíchání musíte mít balík kartiček v ruce tak, že všechny kartičky v něm jsou českou stranou navrch.

 

Pak berete shora jednu kartičku za druhou – a při pohledu na české ekvivalenty se snažíte uhodnout tu druhou stranu – tedy psanou podobu (spelling) i  mluvenou podobu (transkript, pronunciation).

 

Pokud uhádnete, odložíte kartičku na kupku označenou jako ZNÁM. Pokud neuhodnete, tak nejdříve to anglické slovo z kartičky aspoň čtyřikrát přečtete a vzápětí zase aspoň čtyřikrát vylovíte bez dívání se na ně. Takto převádíte znalost z krátkodobé do dlouhodobé paměti. Poté odložíte kartičku na jinou kupku – na kupku s označením NEZNÁM.

 

Až spotřebujete celý balík prvním průchodem, uchopíte jen tu část z kupky NEZNÁM, zamícháte, a procházíte stejným způsobem znovu. Opět se část kartiček octne v kupce ZNÁM, a část i po druhém průchodu zůstane ještě v kupce NEZNÁM.

 

Tento postup opakujete tak dlouho, dokud se kupka NEZNÁM neztenčí na nulu.

 

Výše uvedené rady jsou jen tím nejstručnějším základem. Kolem kartičkové metody se za několik desetiletí praxe vytvořily ještě desítky dalších dobrých rad.  Kdo je chce mít k dispozici pěkně všechny pohromadě, ten ať se obrátí na lidi, kteří je s úspěchem používají..

 

(Podle průkopnické knihy autora tohoto článku "Jak se efektivně učit cizí jazyk". Vyšlo v mnoha dotiscích v letech 1990 - 2013  celkem v deseti vydáních česky, slovensky, anglicky, německy, česko-anglicky a česko-německy v celkovém prodaném nákladu přes 140 tisíc výtisků. Tj. je to jedna z nejčtenějších odborných knih vůbec vydaná v naší zemi. Vyšlo též jako e-kniha a audiokniha.)

Jak se mohou najít lidé, kteří totéž sdělují veřejnosti znova coby svůj text, jakoby novou informaci, navíc bez citace či sebemenšího jiného slušného zmínění proslaveného autora? To mi nejde do hlavy...

 

Autor: David Gruber | čtvrtek 5.6.2014 14:36 | karma článku: 19,37 | přečteno: 2163x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,74 | Přečteno: 3720x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 373x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,74
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik