Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to bude v seriálu Ordinace za další měsíc

Nedávno se mi u tohoto televizního formátu přesná předpověď už podařila. Odkaz na tu moji minulou předpověď bude v dalším textu. Zkusme tedy, přátelé, odhadnout budoucnost znovu. Chce to jen trochu hýbnout mozkem…

Ta minulá splněná předpověď je zde.

Tentokrát se odhad bude týkat silné dějové linky vztahu Čestmíra Mázla (výborný Petr Rychlý) s proradnou  Renatou (krásná Irena Máchová, statečně hraje brzy po svém těhotenství).

Scénáristé a režiséři (a vůbec celý tým) dělají svou práci profesionálně. Tedy respektují psychické pochody typického masového diváka a využívají jejich znalosti k dosažení co největšího zájmu a tedy co největší sledovanosti.  (A tedy co největšího kšeftu – ale proč ne, nikomu tím neubližují, zákony nepřestupují, řadu lidí příjemně baví…)

V zájmu výše uvedených cílů je třeba tedy napsat dr. Mázlovi do jeho scén takové dialogy, nad kterými může masový divák v silných emocích „vyletět z kůže“: Jak může hodný pan primář tak naletět takové zlé mrše! Jak může být tak slepý a hluchý k mnoha varováním lidí kolem sebe, včetně těch nejbližších příbuzných, kterým jindy tolik věřil…

Divák, který samozřejmě v seriálu hledá sebe, své osudy, nesplněné sny své i svého okolí, si vybaví svoje vlastní zážitky s druhou mízou mužů v jistém věku a s jejich zblblostí do mladých vypočítavých mrch. I když jsou Mázlovy promluvy přitažené za vlasy, i když tato postava po obrovských životních zkušenostech s řadou žen nemůže být zase až tak naivní, masový divák to spolkne. A hlavně – tato dějová linie  musí vydržet na stopáž několika dílů, nemůže jen tak skončit. V reálné nemocnici by jistě už dávno někde, třeba na chodě u Babetiny kukaně, potkal rozumný zkušený Čestmír Mázl rozumného zkušeného vrstevníka Davida Suchého – a s primářskou vzájemnou důvěrou by si vysvětlili, jaká že je to ta Renata prohnaná mrcha. Ale zde by nastalo lidské vzájemné komunikační dorozumění. A rychlé DOROZUMĚNÍ je největším nepřítelem románů, dramat a jiných beletristických literárních děl včetně televizích seriálů. Od antických her, přes Shakespeara, přes Prodanou nevěstu (kdo je vlastně Míchův syn) po dnešek i do budoucna – všechny tyto žánry  žijí a mají svůj divácký a komerční úspěch založený právě na neskonalých a obrovských mezilidských déletrvajících NEDOROZUMĚNÍCH.  Bez onech nedorozumění by ta díla měla ani ne desetinový rozsah.

Takže – zpět k naší dějové linii: Renata už tajně vyslechla, že ji Čestmír nemá napořád, na trvalý vztah a na dělení  majetku napůl, ale jen tak na zábavu, hlavně tedy na sex. S typickou taktikou zlatokopky pravděpodobně v nejbližších budoucích dílech sehraje scénu na fiktivní „bývalou známost“ a pak… „…Čestmíre, mazlíčku, nevím a nevím, jak to udělat, aby mne ten můj bejvalej konečně už přestal otravovat…“ Zaslepenému Čestmírovi bude vsugerován spásný nápad „…Renatko, tak se tedy vezmeme…“. Renatka mu to sama neřekne, ale – řečeno mluvou manažerských školení – to s ním vykoučuje. Řečeno jinak – tuto myšlenku mu podsune, aby ji měl za svou. Udělá to samozřejmě v patřičné taktickém neuspěchaném časovém horizontu a ve vhodnou chvíli, když se k němu bude lísat v ložnici. To vychytralé ženy umějí tak dobře, že se jim my muži asi nikdy nepřiblížíme ani z desetiny.

A bude se chystat svatba.

Ale pak už to nemůže dopadat s Mázlem stále špatně, to by diváka odradilo. Těsně kolem svatby by podle scénáře mohl prozřít. Možností jeho prozření mají scénáristé vícero. Opravdu nemohu přesně určit, kterou z nich si vyberou. Možná nějaký rozhovor s někým z nejbližších, po kterém si Čestmír Renatu nerad, ale přece jen tajně otestuje. Možná zapomenutá SMS v Renatině mobilu typu „…ten naiva Mázlík mi to žere…“. Jistě scénáristé vyberou z nabízejících se možností nějakou elegantní a diváckou – jsou to přece profíci.

A já bych na jejich místě udělal završení této dějové linie tímto způsobem: Městský úřad, svatba, všichni ve slavnostním a nachystaní. Čestmír  už ví o Renatině zradě, ale hraje hru dál.  A až se jej starosta obligátně zeptá „…berete si zde přítomnou dobrovolně za manželku…“, tak s ledovou tváří odpoví: „NE!“

Dále už je to jasné – úlevná oddechnutí Čestmírových nejbližších ve svatebním sále, útěk prozrazené Renaty apod. V hospodě pak paří všichni kromě Renaty, Mázl se všem omlouvá, jaký že to byl blbec… A přísahá, že už nikdy žádné mrše nenaletí. Což mu vydrží dobrých pět dalších dílů seriálu :-)

Zbývá dořešit, co s herečkou Irenou Máchovou po skončení epizody. Pokud bude mít jiný větší kšeft jinde, může bez třecích ploch sejít s očí diváků Ordinace i na delší dobu. A pokud ne – zase se jistě něco vymyslí. Třeba jí podlehne Hanák, ha!

Autor: David Gruber | středa 28.5.2014 8:54 | karma článku: 17,67 | přečteno: 1090x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,74 | Přečteno: 3720x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 373x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy separatisty je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,74
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik