Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čtvrtstoletí od první velké popularizace hospodaření s časem

Kdekoho dnes tíží nedostatek času. Pojem „time management“ už není žádným neznámým exotickým souslovím. Možná nebude na škodu si připomenout, že je tomu v těchto dnech bez jednoho roku právě čtvrtstoletí, kdy se tématika moderního profesionálního hospodaření s časem dostala poprvé do širšího povědomí naší veřejnosti.

Právě na začátku září 1988 začala Československá televize vysílat jednou týdně na druhém programu televizní vzdělávací seriál o práci s informacemi, plánování úkolů, přehledné evidenci všeho možného, pořádku v lejstrech a čemkoliv doma i v práci…

                Původní pracovní název seriálu byl „Osobní informační systém“. Režii měl Jan Flak, odpovědným redaktorem byl Petr Amler. Na mne připadl námět, scénář, moderování pořadu. Práce na tom všem začaly přesně před čtvrt stoletím.

                Název seriálu se nakonec změnil. Já byl z nejužšího tvůrčího štábu nejmladší  - a staří televizní harcovníci byli toho názoru, že je třeba více akcentovat moderní techniku pro toto všechno. Tedy – osobní mikropočítače neboli PC, jak se jim tehdy úplně nově začalo říkat. Souhlasil jsem rád – vždyť jeden z mých vystudovaných vysokoškolských oborů se počítačů i softwaru hodně týkal.

                Ukazovali jsme názorně, že krabička zvaná osobní počítač není jen na matematické výpočty nebo bezduché střílecí hry pro děti, jak se tehdy všeobecně soudilo i mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi netechnického zaměření. Předváděli jsme – spolu s experty Ivo Okunem a Bohumilem Kolarčíkem – že počítač může ve své práci s výhodou uplatnit právník, novinář, učitel, lékař, úředník, student, manažer, ba i umělec. Téměř nikdo nám to nevěřil – výjimečné první vlaštovky počítačových fandů jsme museli z desítek zpovídaných lidí v exteriérech pečlivě vybírat. Dost se jich však ohradilo proti „blbosti zvané počítač“ způsobem, jaký si můžete vychutnat u bodrého muže v závěru tohoto videa. Ale řada lidí už optimisticky věřila, že u generace jejich dětí (ročníky narození kolem 1980) to bude jinak.

Seriál jsme si rozdělili do čtyř tematických částí: zpracování textu, tabulkové výpočty, databáze, komunikace. Tedy – předchůdce dnešního wordu, excelu a internetu. Zmapovali jsme důkladně, kdo v tehdejším Československu nejvíce provozuje dílčí soft skills. Neboli jednotlivé techniky duševní práce, jak se tehdy méně snobsky říkalo. Velký prostor dostal novinář Jan Tůma a jeho informační „systém chytrých krabic“. A největší prostor samozřejmě můj ctěný proslavený knižní předchůdce dr. Jiří Toman. Vždy uctivě citovat a maximálně mediálně propagovat svého proslaveného předchůdce průkopníka jsem považoval za svou nejdůležitější nepsanou profesní povinnost. Tak jako dnes všichni čeští vykonavatelé profese lektora soft skills nebo kouče osobního rozvoje vždy uctivě citují a všemožně propagují mne (haha).

Ukázek z tohoto seriálu najdete na internetu více. Dohromady všechny mají už přes půl milionu shlédnutí. Pokud jste je dosud neviděli, už toto číslo napovídá, že to stojí za to. Klikněte si.

Podle mého hlubokého přesvědčení bude s čtvrtstoletým zpožděním osud informačních technologií následován osudem informační psychologie. Tak jak počítači byly vytlačeny mechanické psací stroje, tak psychovzorci (= multimetodami) budou vytlačeny běžné metody komunikace z očí do očí, efektivního studia angličtiny, řešení konfliktů, motivování, manažerských dovedností, vedení porad, zvládání negativních emocí atp.

Zatím zde má Česká republika v tomto směru před celým ostatním světem velký náskok. Udrží ho, využije a stane se druhým Švýcarskem? Nebo  jej promarní, prošustruje, rozkrade, rozmělní do nekvalitních vnějškově obdobně se tvářících padělků (a zůstane v ekonomické i společenské mizérii jako dnes)?

To je, oč tu běží…

Autor: David Gruber | čtvrtek 13.9.2012 16:35 | karma článku: 11,10 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pavel jednal s Pellegrinim. Začalo smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  11:48

Přímý přenos Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Polabí zažije tropický den, na východě Moravy a Slezska udeří silné bouřky

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  11:34

Česko se chystá na další tropický den. Alespoň částečně. V Polabí může být až 31 stupňů, na západě...

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila

26. června 2024  11:17

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v...

Nejen drahý byt. Bek Senátu účtuje za kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

26. června 2024  10:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik