Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co bychom měli a co nemusíme umět anglicky II

Děkuji všem vám statečným bojovníkům s angličtinou za zájem o včerejší první díl blogu a za maily, které mi došly. Dnes chci ještě více rozfoukat nadějně plápolající plamínek vaší víry, že tu hydru jednou překonáte.

Maily postupně podle časových možností zodpovím.

Včerejší rady platí pro osobní  potřebu. Dnešní jsou pro ty, co se setkávají s angličtinou ve své práci.

Zaprvé: Angličtina je řeč, jazyk. A řeč, jazyk – to znamená komunikace. Ovládněte tedy v angličtině pracovní komunikační dovednosti. S minimem času, námahy a stresování nutný základ, s nímž se v pracovních situacích můžete bez hanby pohybovat. A když už se tam pohybujete, tak se svou prací v pracovní době při vydělávání peněz zároveň učíte – a už jste na dobré cestě, z níž prakticky nelze sejít.

Zadruhé: Vlítněte na ty „communication skills“ postupně od nejmenší míry konfliktnosti po stále větší. Začněte tím, jak dobře mluvit před více lidmi najednou, tedy tím, pro co jsme módně přejali výraz „presentation skills“. Přitažení pozornosti, argumentace, protiklad, přirovnání a příklady, závěr a výzva. V první vteřině vaší prezentace se totiž věc nemá tak, že by vás posluchači měli a priori neradi; a priori se těšili, až vám vytknou chyby. Jsou jen zvědaví, emočně neutrální anebo emočně fandící; jsou rádi, že tam u dataprojektoru zrovna nestojí oni. Pokud si to hodně nezkazíte, zvládnete to.

Zatřetí: Kapánek více konfliktnosti než u prezentací číhá u schůzí. Tam se totiž už láme chleba – a to, kolik se po zlomení dostane do vaší pusy, záleží z 90 procent na vás. Nejdříve si osvojte základní fráze coby řadový účastník, poté i něco navíc coby osoba schůzi řídící. Je to prostší, než by se zdálo. Schůze a jednání obsahují zhruba jen asi dvě desítky situací: Uvítání, oznámení programu, výzva k pozměňovacím návrhům, přijetí/zamítnutí pozměňovacího návrhu, uvedení určitého nového bodu, podpůrná argumentace, námitka, přijetí/zamítnutí námitky, souhlas či nesouhlas totální nebo podmíněný…. atd…. až po nátlak, odolávání nátlaku, skočení do řeči, obranu proti skočení do řeči, shrnutí, závěr a oznámení, kdy a jak přijde účastníkům zápis. Na každou z těch asi dvou tuctu situací se naučte jednu frázi formální, jednu střední a jednu neformální – a je to. Váš úspěch na anglicky vedené schůzi už z této stavebnice poskládáte.

Začtvrté: Naučte se v angličtině motivovat druhé. Ani anglicky mluvící svět totiž není spravedlivý. I v anglicky mluvícím světě totiž platí: „Nedostanete od druhých to, co si spravedlivě zasloužíte, ale pouze a právě to, co si vykomunikujete.“ I zde platí základní pravidlo motivování: „Existuje způsob, jak pro vás téměř kdokoli udělá téměř cokoli; komunikovat tak, aby si to daná osoba udělat přála.“ Při této příležitosti se také naučíte přesněji rozpoznávat hranici, kde končí motivování a začíná manipulování.  Už vás nevzruší hajzlík, který, když je se svými věcnými argumenty v koncích, začne napadat vaši osobu křikem, že prý jej manipulujete. Neuspěje ani hajzlík česky ani anglický.

Zapáté: Čekají vás dvě oblasti, které tvoří rub a líc jedné mince. A to jsou: „Zásady správné diskuse“ a „řečnické triky s obranou proti nim“. Jde o nejkonfliktnější oblast světa komunikace. Zásady – to je taková komunikační všeobecná deklarace lidských práv. Taková komunikační listina základních práv a svobod. Každé porušení nějaké zásady je trikem. Každý protitrik je návrat k zásadě. Naučte se zkrátka – aspoň stručně a jednoduše – anglicky to, co jsem zde psal ve svém úplně prvním blogu. Přiřaďte se k těm více než osmnácti tisícům lidí, co už jej četli a co už jej jistě dobře využívají. Vám stačí vždy coby protitrik stručná formulace z jedné až dvou vět.

Zašesté: Uvědomte si, že s angličtinou vstupujete do slušného světa, kde to féroví s neférovými koulí přinejmenším nerozhodně, ba často ti féroví citelně vyhrávají. Ne jako u nás 9:1 ve prospěch neférových. Osvojte si anglicky zásadu TRUIRA: TR = taking responsibility, UI = utmost integrity, RA = rule afinity. První mne naučil na dálku americký prezident George Bush mladší, druhou osobně šéf maltské centrální banky Frankie, u kterého jsem týden bydlel coby student. Třetí znám od svých rodičů a prarodičů snad už z batolecího věku: Pravidla se dodržují, i kdyby to bylo velmi těžké a namáhavé. O bližší vysvětlení mi mailujte – sem se to nevejde.

Zasedmé: Uvědomte si, že angličtinu vnímají jako směsku pazvuků s protivnou disproporcí psané a mluvené podoby tak trochu i uvědomělí uznalí vzdělaní rodilí mluvčí, nejen my Češi.  Na vyznání se v této směsce mají Angličané, Američané a Australané silně zastoupen jev, kterému se říká kolokace. Collocation. Tj. častou situaci, že s nějakým jedním slovem smí být spojeno právě jen další druhé slovo nebo více slov. V přesném určitém pořadí. Slouží to k tomuto účelu: Když v té směsce pazvuků rozpoznáte jen jednu část, domyslíte si ten zbytek, protože to může být jen jeden jediný určitý zbytek a žádný jiný. Vy coby nerodilí mluvčí smíte ve své řeči tu kolokaci ve většině případů porušit – dorozumění se možná kapku zhorší, ale určitě se neztratí. Nicméně coby naslouchající projevu rodilého mluvčího musíte počítat s tím, že on/ona bude kolokovat, že bude spoléhat na to, že stačí vyslovit jen část a ostatní si „přece každý přesně domyslí“. Řiďte se pravidlem: „Co je z řeči rodilého mluvčího nejméně srozumitelné, to je nejspíše nejméně důležité nebo nejvíce domyslitelné.“ Hodně k domyšlení pomůže konkrétní situace – rodilého mluvčího vidíte, registrujete jeho body language, vnímáte kontext…  Ženám to jde skoro samo, takže teď nabádám především chlapy.:-)

Zaosmé: Nemějte hrůzu ani ze situací, kdy body language ani kontext nejsou vidět. Tedy z telefonování. Já jsem dříve dost obavy měl. Zcela mi je rozptýlila moudrá učitelka Maeveen v Austrálii 2002. Řekla, že přece telefonická angličtina je ve srovnání s tou běžnou něčím úplně odlišným. Jednodušším. A podivila se, že se v advanced level ještě vůbec na to může nějaký bulík ptát. Tak od té doby se už já bulík neptám.

Zadeváté: Humor, úsměv, přátelskost, snaha řešit věci stylem výhra-výhra (win-win) a nikoliv přes vyčurané podrazy (win-lose). To je půlka vašeho pracovního angličtinového úspěchu. Pozor – neznamená to nechat si vše líbit. Ono „lose“, prohru, nepřejete ani druhému, ale ani sobě.

Zadesáté: O tom, že to jde, si dovolím jeden malý konkrétní souhrnný příkladeček, konkrétní lidský příběh, nezávislé svědectví. Snad si jej mohu coby zakladatel lingvopedie dovolit. Nezapomeňte, že ten konkrétní příběh není ani tak o mně, jako o každém z vás. Hledejte v něm především sebe, svou vlastní cestu ke štěstí.

Kousek jsem vám jí právě vyčistil a zametl – ale vydat se po ní musíte sami. Vlastně – už po ní pár minut správným směrem kráčíte :-)…

Autor: David Gruber | úterý 18.9.2012 9:35 | karma článku: 16,91 | přečteno: 1929x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3725x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 374x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila

26. června 2024  11:17

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v...

Nejen drahý byt. Bek Senátu účtuje za kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

26. června 2024  10:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

Čína opět krouží kolem Tchaj-wanu. Do akce zapojila loďstvo i stíhačky

26. června 2024  10:56

Podle tchajwanského ministerstva obrany prováděla čínská armáda ve středu další bojové hlídky v...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18,  aktualizováno  10:43

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,80
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik