Zpátky z lesů a v nové síle! (58-60)

Po měsíci v divočině jakoby člověk získal úctu ke splachovacímu záchodu, indukčním deskám, nerezovému nádobí a teplé tekoucí vodě. Všechny vymoženosti našich novodobých kuchyní, dá se říct, jakoby dočkaly zadostiučinění a smyslu, kterého jsem jim dříve nedopřávala. Místo toho, aby jste sháněli hrst chroští, dělali sekyrou třísky, půl hodiny rozfoukávali kamna a pak se ještě modlili, aby dnes byl ten správný tlak pro dobrý tah komínu, tak poklepete dvakrát na keramickou desku a hrnec s pěti litry vody máte za deset minut uvařený. Zkrátka a dobře: "jsem zpět má drahá a dokonalá kuchyňko, už nikdy ti nebudu spílat za tvoje nedokonalosti! Jsem připravena ti uštědřit dalších pár lekcí Sandtnerčiny kuchyně a společně tak pokořit první stovku receptů"

Před prázdninami stihla jsem ještě na oslavu svých vlastních narozenin připravit hovězí závitky s uzeným masem, květákovou polévku a jahodovou pěnu. O dort se samozřejmě musela postarat ne-oslavenkyně, tedy moje teta. Mňam! Jak jsem slibovala ve svém předodjezdovém příspěvku na blog, zde jsou všechny tři recepty:

Květáková polévka I. (58):

Pěkný bílý květák očistíme, vypereme ve slané vodě, vložíme do vařící osolené vody na polévku a nepříliš od měkka jej uvaříme. Pak vodu, ve které se květák vařil, zahustíme světležlutou jíškou, přidáme prolisovaný neb nakrájený košťál a polévku povaříme 1/2 hodiny. Okořeníme ji tlučeným květem, přidáme na růžičky rozebraný květák a znovu ji ještě deset minut povaříme. Nato umícháme v polévkové míse žloutek se sladkou smetanou a polévku, stále míchajíce, do ní nalijeme. K polévce podáváme svítek neb žemli nakrájenou a na másle usmaženou.

Rozpočet pro 5 osob: 1/2 růže květáku, sůl, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, tlučený květ, 1/8l smetany, žloutek

Moje poznámky:

Všemožné vyndavání a zalévání a tuto košťál a támleto růžičky, na to já kašlu, všechno jsem to uvařila na jednou, pak do toho jíšku, vajíčko se smetanou a bylo. Mňamka to byla veliká. Na vrch dali jsme si smaženou housku a všichni jsme si pochutnali :)

Místo přehnané starosti o polévku, zaměřila jsem se na hovězí závitky s uzeným masem I. (59):

Hovězí maso z kýty (květové) nakrájíme na tenké řízky, naklepeme je paličkou, osolíme, opepříme, poklademe tenkými plátky slaniny, načež přidáme sekané, vařené, uzené maso, kyselou sekanou okurku, řízky zatočíme, aby dobře držely, spojíme je na nudličky nakrájenou slaninou (jehlou na protahování), lehce je obalím moukou a opečeme na rozpáleném sádle. V jiném kastrole si usmažíme na másle dobře nakrájenou cibulku, závitky na ni vložíme, zalijeme vařící vodou a dusíme je dobře přikryté do měkka. Pak je urovnáme na mísu, polijeme procezenou šťávou a podáváme.

Rozpočet pro 5 lidí: 50dkg květového masa, sůl, 4 zrnka pepře, 8 dkg slaniny, 4 dkg sádla, 10 dkg uzeného masa, 1 malá kyselá okurka, 3 kg mouky, 2 dkg másla, 4 dkg cibule

na plátky mi je pěkně nařezala známá paní řeznice

zakrouceno, připraveno na smažení :)

Moje poznámky:

naučit se protahovací jehlou svázat slaninu se závitky asi patří pravděpodobně mezi věci, které nejsou asi tak složité, ale vyžadují to, abych šla do obchodu, jehlu si koupila a nechala si vysvětlit jak se to dělá. A na to jsem byla před prázdninami až moc zaneprázdněná. Vystačila jsem si tedy opět s pouhými provázky. Jehlu si tedy možná půjdu sehnat někdy tento týden :)

 

Závitky byly vynikající, šťavnaté a dost syté. Určitě doporučuji.

Jahodová pěna (60):

Prolisované jahody, moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu šleháme v míse 1/2 hodiny i déle. Potom dáme pěnu k ledu na 1/2 hodiny. podáváme ji ve sklenicích neb v mandlových kornoutkách.

Rozpočet: 10 dkg cukru, 10 dkg jahod, z 1/4 citronu šťáva, 1 bílek

Moje poznámky:

Pěna byla dobrá, skoro až jako zmrzlina se to tvářilo, ale bylo to mega sladké! Tak, že bych si toho dala cukru klidně o polovinu méně. Jedna čtenářka dělala pěnu asi před měsícem a její zkušenost ohledně sladkosti byla stejná. Ubrat cukr! A to hodně.

Zítra se chystá pro mě veliká událost. Byla jsem požádána časopisem Apetit, abych do sekce "zkoušíme slavnou kuchařku" uvařila 3 recepty ze Sandtnerky a nechala se u toho vyfotit...Žaludek se mi klepe už týden a recepty jsem si prošla snad už pětsetkrát. Celý projekt je ještě v plenkách a už teď mám jít vařit pro tak prestižní plátek jako je Apetit? No tak to mi lidičky držte palce ať to nějak alespoň trošku slušně dopadne.

 

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 3.8.2010 13:30 | karma článku: 18,69 | přečteno: 1721x

Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1308x | Diskuse | Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4530x | Diskuse | Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 923x | Diskuse | Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 16076x | Diskuse | Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2567x | Diskuse | Hobby

Nejčtenější

„Ty jsi bezva chlap, já ti dám zadarmo.“ Fotograf vzpomíná na hříšné devadesátky

27. dubna 2025  16:27

Fotil sametovou revoluci i dusno pozdní normalizace. Teď Jaroslav Kučera vydává knihu Sex po...

Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?

25. dubna 2025  9:05

Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...

Španělsko a Portugalsko paralyzoval blackout. Sánchez vyhlásil stav nouze

28. dubna 2025  13:51,  aktualizováno  21:26

Celé pevninské Španělsko a Portugalsko v pondělí po poledni postihl rozsáhlý výpadek proudu....

Americká letadlová loď uhýbala palbě, při manévru utopila stíhačku za miliardu

29. dubna 2025  9:31

Posádka americké letadlové lodi USS Harry S. Truman, která operuje nedaleko pobřeží Jemenu, si...

Trumpův mírový plán: Ukrajina má přijmout ruskou okupaci a vzdát se NATO

23. dubna 2025  6:48

Spojené státy chtějí, aby Ukrajina přijala mírové plány prezidenta Donalda Trumpa a uznala ruskou...

Vláda podepíše 7. května smlouvu s KHNP o jaderném bloku, řekl Fiala

30. dubna 2025  14:29,  aktualizováno  16:15

Přímý přenos Jednání o výstavbě nové jaderné elektrárny jde do finále. Vláda příští týden 7. května podepíše...

V nemocnici zemřel muž, který nožem ohrožoval ženu a postřelila ho policie

30. dubna 2025  16:11

V nemocnici dnes zemřel muž, který v úterý v Třeboni napadl ženu nožem a proti němuž policisté...

Ředitelka brněnské školky naletěla podvodníkům, dva miliony jim předala v hotovosti

30. dubna 2025  16:06

O dva miliony korun připravila jednu z mateřských škol v Brně její ředitelka, když uvěřila...

Pro muže vážně zraněného po pádu letěl vrtulník, přistál na cvičišti autoškoly

30. dubna 2025  15:44

K velmi vážně zraněnému muži po pádu spěchali ve středu záchranáři ve Svitavách. Událost se stala v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3372x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.