Zpátky z lesů a v nové síle! (58-60)
Před prázdninami stihla jsem ještě na oslavu svých vlastních narozenin připravit hovězí závitky s uzeným masem, květákovou polévku a jahodovou pěnu. O dort se samozřejmě musela postarat ne-oslavenkyně, tedy moje teta. Mňam! Jak jsem slibovala ve svém předodjezdovém příspěvku na blog, zde jsou všechny tři recepty:
Květáková polévka I. (58):
Pěkný bílý květák očistíme, vypereme ve slané vodě, vložíme do vařící osolené vody na polévku a nepříliš od měkka jej uvaříme. Pak vodu, ve které se květák vařil, zahustíme světležlutou jíškou, přidáme prolisovaný neb nakrájený košťál a polévku povaříme 1/2 hodiny. Okořeníme ji tlučeným květem, přidáme na růžičky rozebraný květák a znovu ji ještě deset minut povaříme. Nato umícháme v polévkové míse žloutek se sladkou smetanou a polévku, stále míchajíce, do ní nalijeme. K polévce podáváme svítek neb žemli nakrájenou a na másle usmaženou.
Rozpočet pro 5 osob: 1/2 růže květáku, sůl, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, tlučený květ, 1/8l smetany, žloutek
Moje poznámky:
Všemožné vyndavání a zalévání a tuto košťál a támleto růžičky, na to já kašlu, všechno jsem to uvařila na jednou, pak do toho jíšku, vajíčko se smetanou a bylo. Mňamka to byla veliká. Na vrch dali jsme si smaženou housku a všichni jsme si pochutnali :)
Místo přehnané starosti o polévku, zaměřila jsem se na hovězí závitky s uzeným masem I. (59):
Hovězí maso z kýty (květové) nakrájíme na tenké řízky, naklepeme je paličkou, osolíme, opepříme, poklademe tenkými plátky slaniny, načež přidáme sekané, vařené, uzené maso, kyselou sekanou okurku, řízky zatočíme, aby dobře držely, spojíme je na nudličky nakrájenou slaninou (jehlou na protahování), lehce je obalím moukou a opečeme na rozpáleném sádle. V jiném kastrole si usmažíme na másle dobře nakrájenou cibulku, závitky na ni vložíme, zalijeme vařící vodou a dusíme je dobře přikryté do měkka. Pak je urovnáme na mísu, polijeme procezenou šťávou a podáváme.
Rozpočet pro 5 lidí: 50dkg květového masa, sůl, 4 zrnka pepře, 8 dkg slaniny, 4 dkg sádla, 10 dkg uzeného masa, 1 malá kyselá okurka, 3 kg mouky, 2 dkg másla, 4 dkg cibule
na plátky mi je pěkně nařezala známá paní řeznice
zakrouceno, připraveno na smažení :)
Moje poznámky:
naučit se protahovací jehlou svázat slaninu se závitky asi patří pravděpodobně mezi věci, které nejsou asi tak složité, ale vyžadují to, abych šla do obchodu, jehlu si koupila a nechala si vysvětlit jak se to dělá. A na to jsem byla před prázdninami až moc zaneprázdněná. Vystačila jsem si tedy opět s pouhými provázky. Jehlu si tedy možná půjdu sehnat někdy tento týden :)
Závitky byly vynikající, šťavnaté a dost syté. Určitě doporučuji.
Jahodová pěna (60):
Prolisované jahody, moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu šleháme v míse 1/2 hodiny i déle. Potom dáme pěnu k ledu na 1/2 hodiny. podáváme ji ve sklenicích neb v mandlových kornoutkách.
Rozpočet: 10 dkg cukru, 10 dkg jahod, z 1/4 citronu šťáva, 1 bílek
Moje poznámky:
Pěna byla dobrá, skoro až jako zmrzlina se to tvářilo, ale bylo to mega sladké! Tak, že bych si toho dala cukru klidně o polovinu méně. Jedna čtenářka dělala pěnu asi před měsícem a její zkušenost ohledně sladkosti byla stejná. Ubrat cukr! A to hodně.
Zítra se chystá pro mě veliká událost. Byla jsem požádána časopisem Apetit, abych do sekce "zkoušíme slavnou kuchařku" uvařila 3 recepty ze Sandtnerky a nechala se u toho vyfotit...Žaludek se mi klepe už týden a recepty jsem si prošla snad už pětsetkrát. Celý projekt je ještě v plenkách a už teď mám jít vařit pro tak prestižní plátek jako je Apetit? No tak to mi lidičky držte palce ať to nějak alespoň trošku slušně dopadne.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká
Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...
Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert
Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo
Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz