Zbytky (z) léta (201-203)
Tady je pár receptů z léta, z chvil prolitých sluncem, houbovou omáčkou a relaxem.
Rýže se švestkami (201):
Ingredience: 16 dkg rýže (kulatozrné), 1/2l mléka, 5 dkg másla, 8 a ½ dkg cukru, citronová kůra, vanilka, 2 žloutky, 4 dkg čokolády, 2 dkg opražených strouhaných oříšků, ze 2 bílků sníh, 25 dkg švestek nebo višní, 2 dkg másla, 2 dkg strouhanky, nebo kokosu
Rýži s mlékem uvaříme do měkka. Hotovou kaši dáme vychladnout. V míse umícháme máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku, poté přidáme vychladlou ryži, strouhanou čokoládu, oříšky a sníh. Formu na nákyp vymažeme máslem, vysypeme strouhankou nebo kokosem a polovinu hmoty do ní rozetřeme, poklademe rozpůlenými, vypeckovanými švestkami a rozetřeme na to zbytek hmoty. Nákyp upečeme na 180-200°C do růžova. Nákyp můžeme připravit i s jakýmkoliv jiným ovocem.
smíchat to
navršit to
upíct to a SNÍST TO!
Moje poznámky:
Já bych si nejraději ten nákyp dala bez těch oříšků a klidně i bez té čokolády... Švestky bych tam dala skrz naskrz všude, nakrájené na menší kousky, ale nákyp to byl dobrý. Použít kulatozrnou rýži bylo chytré, hodí se totiž na nákypy a mléčné rýže díky své škrobovitosti. Stejně ho nejvíc snědl pan Mrkvička.
Nákyp jsem dovezla na chatu, na které jsme měli v létě sraz s kamarády. Tam se nedalo ubránit chození na houby a vaření všemožných pokrmů, takže tady je alespoň foto ze servírování bramboračky, to abyste nám trošku zase záviděli :)
Na chatě jsem si s KeyJo-ovým svolením natrhala trochu kopru a tak jsem ho pak mohla vesele naložit do soli. Tady je:
Kopr v soli (202):
Opraný kopr drobně usekáme, smícháme se solí a urovnáme do sklenice, kterou uschováme. Tímto způsobem můžeme uchovávat i petrželku a pažitku.
Moje poznámky:
Ech, dávkování? Kolik čeho na co? Kolik kopru na kolik soli? No, můj odhad se prokáže, až budu kopr na něco používat. Soli je tam jak blázen, tak uvidíme. Jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost, můžete se ozvat v diskusi.
Ještě také návrat k lásce s drobenkou. V létě jsem dělala koláč s drobenkou a teprv teď narazila na to, že v Sandtnerce je také. Takže další recept šupity šupity tam!
Drobenka na koláče (203):
Ingredience: 8 dkg mouky, 6 dkg cukru, 6 dkg másla
Do prosáté mouky a cukru rozsekáme nožem máslo a vše rukou promícháme, dáme na 10 minut do studena, načež posypeme koláč a upečeme.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy
Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...
Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly
Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...
Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka
Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...
Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech
Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3358x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz