Všemožné úpravy telecích jater (219, 221)
Pro ty z vás, kdo ještě neprozřeli, rozfrčela jsem konečně blogerský facebook, na který dávám aktuality, věci které se dějí právě teď, a také jiné zajímavosti ze světa gastronomie. Jsem tam jako grosmanova.idnes.blog.cz
Telecí játra na cibulce (219):
Ingredience: 75 dkg jater, mléko a voda na vyprání, 8 dkg cibule, 8 dkg sádla, 1½ dkg mouky (pokud chcete), sůl, pepř
Játra v mléce lehce opereme, stáhneme z nich blánu a nakrájíme je tenké plátky. Na sádle si usmažíme nakrájenou cibulku, přidáme kmín a dobře okapaná nakrájená játra. Játra dusíme asi 8 minut pod pokličkou. Vydušená játra zaprášíme moukou, opražíme ji, zalijeme vařící vodou a povaříme. Poté játra opepříme, osolíme a ihned podáváme s opečenými bramborami.
Moje poznámky:
Proč?! Proč? Proč?! Já nechci zasypávat nic moukou už. Herdek bába. To je pořád zasypte moukou, zahustěte moukou, přidejte mouku. Dost už mouky ženská! To, co se tam vytvořilo, pod těma jatýrkama vypadalo a vonělo tak dobře! Ó jak já to nechtěla zasypávat moukou… A pak to přišlo. Prostě jsem to neudělala a hotovo. Kašlu na to. Copak já si budu kazit drahá telecí játra nějakou moukou? A chutnalo to výýborně! Opravdu strašná mňamka to byla. A i bez mouky. Osolit a opepřit nakonec – lábuž!
Smažená telecí játra (220):
Ingredience: 50 dkg jater, 6 dkg másla, 12 dkg strouhanky, 12 dkg převařeného másla, sůl
Místo másla může být vejce
Telecí játra opereme, blánu stáhneme a rozkrájíme je na tenké plátky. Pak je smáčíme v teplém másle, nebo obalujeme ve vejci. Následně obalíme ve strouhance a v rozpáleném másle po obou stranách smažíme. Pak je osolíme a ihned podáváme
Moje poznámky:
Upřímně nic moc. Oproti játrům na cibulce velká nuda a zdaleka ne taková dobrota. Když už si budete kupovat telecí játra, dejte si je raději na té cibulce. Já jsem jich smažených udělala docela dost a litovala jsem. Nakonec jsem tajně asi polovinu dala ještě dodusit na sádlo…
Petrželová polévka (221):
Ingredience:
1 petrželový kořen, 3 dkg másla, sůl, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, 5 dkg jater, 1/8 litru smetany, pepř, zelená petrželka, 1 žloutek, máslo na udušení jater
Očištěný petrželový kořen nakrájíme na kostečky a na másle usmažíme. Osolenou vroucí vodu zahustíme světle žlutou jíškou a dobře ji povaříme. Pak přidáme do polévky dušená na kostečky nakrájená telecí játra a polévku ještě povařím. Pak do ní zavaříme houskové knedlíčky a před podáváním přidáme ve smetaně umíchaný žloutek, pepř a zelenou petrželku.
Moje poznámky:
Dobrá první den, maximálně dva. Pak už moc dobře nechutnala.
Jinak ale chuťově docela překvapila. Byla zajímavá a jemná.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony
Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...
Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek
Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...
Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace
Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...
Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium
Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3358x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz