Vepřové kotlety na cestách (7,8,9)

Jsem cestovatel. S baťůžkem na zádech jsem se asi už narodila. Vaření tedy musí jezdit se mnou. Sandtnerku jsem proto vybavila kvalitním novinovým obalem, aby při přesunech neutrpěla žádných závažných zranění a jako jedny z prvních se na cesty vydaly vepřové kotlety.

Poprvé jsem je udělala v pondělí s bramborovou kaší. Vyfotila a nechala pošušňat Pražákům. Ve čtvrtek jsem kotlet nakoupila třikrát tolik a dala pošušňat Bratkovičákům. Tentokrát se zapékanými bramborami. Sfoukla jsem tak 3 recepty a ukrutně dobře se najedla :) Jen nevim, jak dlouho si budu moct takovýhle tempo dovolit.

ONLINE přímo z plotny: vemeno se vaří, brzo na talíři.

Když jsem kotletky dělala poprvé v pondělí, v našich hrncích se cibulka trošku připékala, takže byla omáčka pěkně tmavě hnědá. V Bratkovicích už jsou ale s výbavou kuchyně o něco dál a tak se na jejich pefrektních nerezových hrncích nic nepřipékalo :( I tak to ale byla super lábuž. Zapečené brambory s cibulkou k tomu a bylo.

Recept je zde.

7) Dušené vepřové kotlety:

Z vepřového hřbetu bez kůže nakrájíme si kotlety, otřeme je utěrkou, na tučné straně je malounko dvakráte nařízneme (aby se při úpravě nezkroutily), potom je naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme moukou a zprudka je opečeme na rozpáleném tuku po obou stranách (opékáme je proto, aby všechny výživné látky zůstaly v mase). Opečené kotlety klademe do většího kastrolu na sádlo, ve kterém jest osmažená, drobně nakrájená cibulka a trošku kmínu, zalijeme je vařící vodou, přiklopíme poklicí a na mírnějším ohni udusíme kotlety do měkka. Měkké kotlety urovnáme na mísu, ozdobíme je věnečkem z udušené rýže, procezenou šťávou je trochu polijeme, ostatní podáváme v omáčníku. Přidáme-li na každou kotletu po udušení do omáčky 1/2 kávové lžičky hořčice a bílého vína, jsou to tak zvané vepřové kotlety s pikantní omáčkou.

Rozpočet pro 5 osob: 50dkg vepřového hřbetu (pečínky), 2dkg sádla, sůl, 4 zrnka tlučeného pepře, kmín, 3dkg mouky, 4dkg sádla, 4dkg cibule

Moje poznámky: Otřít utěrkou do sucha - důležité. Vzhledem k tomu, kolik cibulí jsem za celý týden musela nakrájet na jemno, zjistila jsem, že potřebuji kurz krájení cibule. Jsem v tom otřesně pomalá a netrpělivá, takže se mi to tak všelijak rozjíždí. Doma mám ale naštěstí tuhletu úžasnou věc, takže tentokrát nože kuchyní nelétaly.

8) Bramborová kaše: Vyprané, oloupané, rozkrájené brambory uvaříme se solí a kmínem do měkka. Pak z nich odstraníme vodu, přidáme kousek másla a dobře rozmačkáme nebo lisem na brambory prolisujeme, dokud jsou ještě horké. Pak stále míchajíce přidáme vařící mléko, podle chuti ještě soli a kaši dobře umícháme. Pak ji pěkně urovnáme na mísu. Povrchu ji ozdobíme drobně nakrájenou, na másle usmaženou cibulkou a pokapeme máslem.

Rozpočet pro 5 osob: 1 a 1/2 kg brambor, kmín, sůl, 3dkg másla, 3/8l mléka, 3dkg másla, 3dkg cibule

Moje poznámky: Trocha smetany do kaše - mňam.

9) Opečené brambory:

Čistě oprané brambory uvaříme ve slupce do měkka. pak je oloupáme, rozmačkáme, osolíme a promícháme s drobně nakrájenou, na sádle usmaženou cibulí a kmínem. Pekáč vymažeme sádlem, brambory do něho urovnáme a v troubě upečeme do růžova.

Rozpočet: 1kg brambor, sůl, 3 dkg cibule, 3 dkg sádla, 2dkg sádla na pečení, kmín

 

Autor: Anna; Grosmanová | sobota 15.5.2010 10:00 | karma článku: 14,67 | přečteno: 2837x