Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vejce na dva způsoby, salát a cibulová polévka (23-27)

Prague Food Festival se blíží! Už se nemůžu dočkat. Tento víkend prostě nebude o ničem jiném než vaření, pečení, jedení a povídání si o jídle. V pátek a sobotu festival jídla a v neděli oslava narozenin, na kterou jsem byla pověřena uvařit hlavní chod a dort! No to bude bomba! Celý víkend nic, jen JÍDLO!!!

ONLINE přímo z plotny: právě jsem naložila 2 srnčí kýty na nedělní oslavu. oujé

Co jsem vařila tento týden?

Chuť na salát přivedla nás k listování Sandtnerkou. Našli jsme několik míchaných salátů. Nejvíce se nám zalíbil míchaný salát II. Má jednoduchou zálivku a hlavně ředkvičky, které zbožňuji. K tomu jsme zvolily vejce těstem obalené, poněvadž maminka zrovna přivezla čerstvá vejce od babiččiných slepic. Byl by hřích, z nic něco neuvařit!

Takže, máme tu 2 recepty na vejce, jeden na salát a pak také cibulovou polévku.

Vejce těstem obalená (23):

Čerstvá vejce vaříme 8 minut. Poté je vložíme do studené vody a oloupáme. Z mouky málo osolené, syrového vejce, a mléka, si umícháme řídké těstíčko. Uvařená vajíčka namočíme do těstíčka, načež je v hlubší pánvi ve větším množství dobře rozpáleného sádla smažíme 3 minuty. Usmažená vejce znovu namočíme do těstíčka, poté do rozpáleného sádla a usmažíme je do červena. Takto smažená vejce podáváme k salátu nebo špenátu.

Rozpočet pro 5 osob: 5 vajec. Na těstíčko: 8-10 dkg mouky, ¼ kávové lžičky soli, 1 vejce, 1/8l mléka, 20 dkg sádla na smažení

Moje poznámky:

Obalovat je výhodné například v hrnečku. Je hezky vysoký, tudíž se do něj vejce ponoří celé. Výsledek byl poměrně překvapivě dobrý a to především v kombinaci se salátem.

Míchaný salát II. (24):

Salátovou mísu vyložíme očištěným rozebraným hlávkovým salátem. Na něj naskládáme vždy vrstvu na kolečka nakrájených, oloupaných, červených, kulatých rajských jablíček, salátovou oloupanou okurku, očištěnou červenou nakrájenou ředkvičku, vejce natvrdo a opět hlávkový salát. V hrníčku rozmícháme kyselou hustou smetanu, sůl a citronovou šťávu. Promíchanou smetanu nalijeme na salát a necháme 5 minut odležeti. Poté salát ozdobíme zelenou kadeřavou petrželkou, aneb jej posypeme sekaným koprem a podáváme.

Rozpočet pro 5 osob: 25 dkg hlávkového salátu, 25 dkg rajských jablíček, 15 dkg okurky, 5 dkg ředkvičky, 2 vejce, 15 lžic husté kyselé smetany, asi z ½ citronu šťáva, sůl, zelená petržel neb sekaný kopr

 

Moje poznámky:

Zálivka je super-easy, do salátu lze přidat klidně papriku, nebo cokoliv, co má každý v salátech rád. My jsme se striktně držely receptu, ale řekla bych, že postup se dá použít klidně i na rukolu, nebo salát ledový...Bylo to vynikající

Aby toho nebylo málo, Ondra si samozřejmě neodpustil ještě něco od Gordona Ramsaye a tak jsme si k tomu pošmákli i na hranolkách.

Dále jsem vejce od babičky využila k přípravě takzvaných "zapečených vajec"

Zapečená vejce (25):

Čerstvá vejce vaříme 8-10 minut. Pak je vložíme do studené vody, oloupáme, vejce rozpůlíme, žloutky vyndáme a prolisujeme. Sardele vypereme v mléce, aby nebyly příliš slané, zbavíme je kostí a s máslem utřeme. V míse umícháme čerstvé máslo, přidáme sardele, syrové vejce, prolisované žloutky, kávovou lžičku sladké smetany, tluč. pepř, zelenou sekanou petrželkou a strouhanou žemli. Z dobře promíchané směsi nakrájíme kousky, uděláme kuličky, do poloviny každou kuličku posypeme houskou, vložíme je neposypanou stranou do bílků a vzniklá vejce urovnáme do vymazaného pekáčku, zalijeme mlékem, pokapeme máslem a pečeme v troubě 8 minut. Upečená vejce urovnáme do středu mísy, ozdobíme je vařenými, na hvězdičky vykrájenými bílky a petrželkou.

Rozpočet pro 5 osob: 5 vajec, 6 dkg másla, 3 dkg sardelí, 1 lžíce mléka, 1 syrové vejce, 1 lžička smetany, 6 dkg strouhané žemle, 5 tluč. pepřů, sůl, zelená petržel, 2 dkg strouhané žemle na obalení kuliček, 3 dkg másla do pekáče, 6 lžic smetany na zalití, 1 dkg másla na pokapání

Moje poznámky: Tak jsem dnes zjistila, že mi nechutnají Sardele. Tak to je zlý. Nejdříve jsem teda samozřejmě musela zjistit rozdíly mezi sardelemia a sardinkami, ale to zabralo asi jen 5 minut...

Na idnesu vystupuji pod přezdívkou ančovička a samotný ančovičky mi připadají odporné. Achjo. Tak jako tak, jsem je dnes musela koupit a použít při přípravě zapečených vajec. Výsledek sám o sobě nebyl tak špatný, ale ančovičkami, pokud je nemáte rádi, si nádivku neznepřijemňujte. Nestojí to za to. Pro milovníky Sardelí je to ovšem asi bomba...

Mě na tomto receptu nejvíc bavilo vyklápět hotové žloutky z bílků :)

Cibulová polévka (26):

Z dobře rozehřátého másla a prosáté mouky si připravíme jíšku světležluté barvy. Do ní přidáme drobně nakrájenou cibuli a jíšku upražíme do žluta. Pak ji zředíme osol. vodou nebo polévkou z kostí a dobře povaříme. Před podáváním ji okořeníme tlučeným pepřem a podáváme k ní sněhulky z páleného těsta.

Rozpočet pro 5 osob: 6 dkg másla, 8 dkg mouky, 6 dkg cibule, sůl, pepř

Moje poznámky:

Toto bylo zatím to nejhorší, co jsem ze Sandtnerky uvařila. Nevím, co jsem mohla jen udělat špatně, ale prostě to nebylo ono. Upřímně, mi po tom bylo tak blivno, že jsem musela jít s kamarády na pivo, aby se to peklo v mém žaludku zneutralizovalo. První jídlo, které bohužel skončilo v záchodě... Je mi to líto, ale snad mi Marie-Janků odpustí, až dovrším prvních 100 receptů, a nebo třeba až se mi povede správně udělat soufflé au chocolat :D

Každopádně, pokud se někomu z vás poštěstí udělat dobrou cibulovou polévku, napište.

Sněhulky z páleného těsta (27):

Do kastrolku dáme si vodu, máslo a sůl. Když se voda začne vařit, nasypeme do ní mouku a mícháme na ohni tak dlouho, až vznikne kaše, která se ani kastrolku ani vařečky nechytá. Potom do úplně studené kaše zamícháme vejce a dobře vypracujeme. Z těsta děláme malou lžičkou dříve namočenou v rozpáleném másle nebo sádle sněhulky nebo vykrajujeme nočky, které v rozpáleném másle usmažíme do růžova. Sněhulky podáváme zvlášť k polévce (nejlépe cibulové)

Rozpočet pro 5 osob: 1/8l vody, 1 dkg másla, sůl, 8 dkg mouky, 1 vejce, 15 dkg másla, nebo sádla

Moje poznámky: Sněhulky/nočky z páleného těsta cibulovou polévku pozvedly o téměř 90%, ale stejně tak, nejsem si jistá, zda-li můj amatérský postup byl zcela správný. Sněhulky byly dobré, ale ukrutně mastné.

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 28.5.2010 10:00 | karma článku: 14,09 | přečteno: 2387x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15848x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky