Toto není žádná kachna (79,80): kupte si Apetit!
Každopádně, jede se dál a řešit, jestli mi to hodlá stoupnout do hlavy nebo ne, asi teď nemá cenu. Takže, soustřeďme se na další vypečený recept a tím je kachna na divoko.
Koření, koření, koření. Já vím, na kachnu není potřeba sice nic zase tak extra (pepř, nové koření, tymián, bobkový list a hřebíček), ale už delší dobu jsem přemýšlela kam tuhletu vsuvku o koření vložím. Takže KOŘENÍ: Kde všude pro něj? V Praze buď k Salvátorovi a nebo Antonínovi.
Salvátora mám ráda už kvůli té paní, co tam je už mega let a připadá mi, jako že má tu stejnou vášeň pro prodej vanilky a kardamomu jako před dvaceti lety a Koření u Benedikta zase proto, že když tam vlezete, nepraští vás do nosu "oh, obchod s kořením", ale "ocitl jsem se snad v nějaké pohádkové sušírně bylinek?". Mají tam spoustu léčivých směsí čajů a visí tam dokola bylinky vzhůru nohama. Desítky malých lahviček plných koření vyskládaných na horních poličkách, opravdu tvoří dojem chatrče nějaké babky kořenářky.
Další zážitek z kořením se udál na jednom z mých letních výletů. Do Telče jsme původně jeli na Víťu Marčíka (mimochodem doporučuji!) a bratry Ebeny, ale jak už to tak u mě bývá, kulturu opět vytlačila gastronomická posedlost. Před večerním koncertem jsem tedy prolezla ty rozkošné stánky a narazila na stánek pana Břetislava Vaňkáta. O to, aby mi stánek s kořením "Samuel" učaroval, postaral se jeho harrypotterovský vzhled, stovka plátěných pytlíčků a také, nebudu zastírat, mladý muž za jeho pultíkem.
Nemohla jsem odmítnout Pytlácké koření, směs koření na kapra a Dračí mls. Spolu s pouličními komedianty, atmosférou Telče a tímto středověkým kořenářstvím, jsem si v Telči připadala jako ve snu.
Tak to by byla vsuvka o Telči a teď už zase zpět ke kachně, respektive k bramborovému knedlíku. No to by jste netušili, jak se to dá zvorat... "Koupíme hotový. Nepatlej se s tím." "Nene, udělám ho domácí." Jak myslíš..." :D Ve snaze za každou cenu udělat domácí bramborový knedlík a nepodporovat tak naše české potravinové řetězce jsem se do toho všeho trochu zamotala. Dala jsem tam málo mouky (protože jsem si nezvážila brambory a myslela si, že to "prostě odhadnu") takže když jsem knedlík vyndala po dvaceti minutách z vody a rozkrojila ho, byl nasáklý vodou, mazlavý a rozplizlý. Prostě katastrofa. Tou dobou ale už samozřejmě kachnička hotová, takže co teď. Volala jsem všechny Alberty a Lídly na pomoc :D
No klasika, člověk si chce chvíli připadat jakože se ho konzumní společnost netýká a pak stejně zoufale běhá po Bille a hledá hotový bramborový knedlík. No nevadí. Byl samozřejmě dobrý a ani sem necekla. Ten nepovedený letěl do koše...:( Tak vám nevím, jestli si ho vůbec můžu počítat... Stejnak ho asi ještě budu někdy dělat jako přílohu k něčemu jinému... Takže vy, co máte doma váhu, takhle se má dělat Knedlík ze syrových a vařených brambor (80?):
Studené, oloupané, vařené brambory ustrouháme (nebo horké prolisujeme) a dáme do mísy. Oloupané syrové brambory ve studené vodě ustroháme, dáme na cedník a polijeme je trochou horkého mléka a přikryté necháme, až z nich všechna voda vykape. potom dobře okapané syrové brambory dáme do mídy k vařeným bramborům, načež přidáme mouku, sůl, vejce a vše vypracujeme v těsto. Z těsta děláme prostředně veliké knedlíky a vaříme je v osolené vařící vodě 15-20 minut. Vařené hned rozkrojíme a pomastíme sádlem nebo je posypeme snaženou cibulkou a podáváme k nim dušené zelí. Knedlky můžeme připraviti i bez vajíčka.
Rozpočet pro 5 osob: 1/2 kg vařených brambor, 2 kg syrových brambor, trochu mléka, 1 vejce, sůl, 14 dkg krupičkové mouky (sypké), 8 dkg sádla, 4 dkg cibule
Moje poznámky: ty už jsou víceméně všechny nad receptem, každopádně, kdyby se vám někomu podařily uvařit správně, ráda si přečtu, jak na to, třeba příště už to bude perfektní. Kdyby se to náhodou povedlo mě, tak to sem určitě napíši :)
Každopádně přelít brambory mlékem je určitě fajn věc, nezčernají, naopak, zblednou.
"Kachna na divoko" (79):
Pěknou, očištěnou, vykuchanou a opranou kachnu upravíme, osolíme a protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou. Na kastrole na másle si usmažíme do růžova na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Pak přidáme koření, citronovou kůru, polévku a ocet. Připravenou kachnu tam vložíme, přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka. Občas kachnu podlijeme polévkou. Měkkou kachnu ze šťávy vyndáme a nakrájíme ji na úhledné kousky. Zvlášť upravíme si z másla, mouky a cukru červenou jíšku, zředíme ji šťávou, ve které se kachna dusila, podle potřeby ještě rozředíme polévkou, načež omáčku okyselíme citronovou šťávou nebo červeným vínem a povaříme ji. Kachnu složíme na mísu, polijeme procezenou šťávou a podáváme k ní jemnější knedlík nebo paštiky z máslového těsta.
Rozpočet pro 5 až 8 osob: Na 1 kachnu sůl, 6 dkg slaniny, 4 dkg másla, kořenovou zeleninu, citronová kůra, 1/16l octa, 4 dkg cibule, 4 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, proutek tymiánu, malý bobkový list, 1 zrnko hřebíčku, jíšku ze 2 dkg másla, 2 dkg mouky a 1 dkg cukru, z 1/2 citronu šťávy¨
Moje poznámky:
Kachnu jsem si původně plánovala udělat celou, ale v obchodě jsem zjistila, že je přeci jen až moc veliká a tak jsem sáhla po kachně půlené. Přiznávám, na nudličky nakrájenou slaninou jsem ji neprotáhla, ale i tak, po propíchání chytla pěknou barvu a uvnitř nebyla ani trochu suchá. Půlka kachny stojí asi 90 korun.
Chuťově bezva, sosík taky luxusní, jen na povrchu měl takovou tu olejovitou vrstvu, která se do toho musela vždycky tak jakoby vmíchat. Nevím, možná jsem to špatně procedila, nebo málo povařila...Každopádně na chuť dobré.
Každopádně, proč "KUPTE SI APETIT"? No protože můj dlouho očekávaný příspěvek konečně vyjde už za pár dní. Hledejte na straně 112!
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil
Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život
Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...
Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla
Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...
Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony
Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...
Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků
Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...
Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník
Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...
Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity
Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...
Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se
U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...
Pronájem bytu 1+kk, 21,4m2, Praha 5 - Košíře, ulice Donátova
Donátova, Praha 5 - Košíře
12 000 Kč/měsíc
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3359x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz