Telecí řízky, smažený lilek a pečené brambory (43-45)

45/1500 - To je skóre píšící se ke dni 15.6.2010 za rok touhle dobou, měla bych tedy mít něco okolo 410-ti hotových receptů. Mno, tak uvidíme, zdali se tempo udrží. Nejtěžší to bude o prázdninách, kdy jsem věčně v trapu...

Tady je dalších pár receptů, které jsem minulý týden uvařila. První jsou telecí řízky, které nás potěšily svojí měkkostí a jemností (nikoli však cenou). Jako druhý byl smažený lilek - taková klasika, ale docela oživení, jestliže ho normálně nejíte. A do třetice zapékané brambory. Rychlovka, co by se dala jíst v pohodě i samotná. Takové CDD (co dům dal).

Telecí přírodní řízky (43):

Z odblaněného telecího masa z kýty nakrájíme řízky. Pak je naklepáme, osolíme, po jedné straně poprášíme málo moukou a dáme je na rozpálené máslo na pánvi péci po obou stranách. Aby zůstaly řízky šťavnaté, nutno je opékati rychle. Celkem je opékáme asi 8 minut. Měkké řízky dáme na mísu, zbývající tuk zaprášíme trochu zbylou moukou, zalijeme polévkou, přidáme řízky, které v omáčce ještě chvíli dusíme.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg telecího masa z kýty, sůl, 10 dkg másla, 2 dkg mouky

 

Moje poznámky:

Telecí maso před sto lety nepatřilo mezi jedno z těch dražších, jako je tomu dnes. Za 5 malých medailonků, dali jsme 109 kč. To je asi 300kč/kg. Uff. Receptů na telecí maso je v Sandtnerce bohužel požehnaně… Stejně tak, jako receptů na svíčkovou a tak podobně. (to bude brigád :D)

Pečené brambory s uzeným masem (44):

Uvařené, ještě teplé brambory oloupáme a nakrájíme na koláčky a rovněž nakrájíme na tvrdo uvařená vejce. Vařené uzené maso nakrájíme na kostečky. Kastrol neb pekáček vymažeme sádlem a vysypeme strouhanou houskou. Na dno položíme vrstvu bramborových koláčků, vajec a trochu osolíme, opepříme, posypeme uzeným masem, na to dáme opět vrstvu brambor a vajec a tak pokračujeme, až je nádoba do tří čtvrtin plná. (Nahoře musí býti brambory.) Povrch pokropíme sádlem a dáme péci. Když jsou brambory rozpečené, zalijeme vše mlékem, ve kterém jest rozmíchané vejce, a upečeme do růžova. Také můžeme brambory připraviti tak, že místo uzeného masa dáme vždy vrstvu na másle s cibulkou udušených hříbků.

Rozpočet pro 5 osob: 1 kg brambor, sůl, pepř, 3 vejce, 10 dkg vařeného uzeného masa, 3 dkg sádla, 2 dkg housky, 3/8l mléka, 1 vejce. Nebo: 30 dkg čerstvých hřibů, 3 dkg másla, 2 dkg cibule

Moje poznámky:

Zapékané brambory by se daly jíst i jako samotné jídlo, třeba jako lehčí večeře. Je dobré brambory nedovařit a nechat dodělat zapékáním. Je to jinak spíše takový bramborový nákyp.

Smažený lilek (45):

Oloupaný lilek nakrájíme na 1 a ½ cm silné plátky. Poté je osolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhané žemli a usmažíme je v rozpáleném sádle neb převařeném másle do červena. Smažené upravíme na mísu a horké podáváme. Hodí se k nim špenát. Oloupaný a nakrájený lilek můžeme též namáčeti v připraveném kapaném těstě q dobře těstem obalené plátky usmažíme v sádle do růžova.

Rozpočet pro 5 osob:  3 větší lilky, sůl, 5 dkg mouky, 1 vejce, 8 dkg strouhané žemle, 12 dkg sádla neb přev. másla. Na kapané těstíčko: 5 dkg mouky, sůl, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 12 dkg sádla neb převařeného másla.

Moje poznámky:

Lilek jsem neloupala, mám to ráda hezky barevné. Smažte pozvolna, ať se strouhanka nespálí, ale lilek je akorát. (asi 4 minuty na každé straně). Mňam, mňam.

Takhle to vypadalo všechno dohromady:

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 15.6.2010 18:50 | karma článku: 15,98 | přečteno: 2680x