- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nikdy jsem nic takového nevařila. Zde předkládám přesný postup a fotky úžasného výsledku - krásně kulatý houskový knedlík. Snad se i Vám takhle krásně povede!
Obrovský knedlík:
Do osolené, krupičkové mouky nalijeme v mléce umíchaná vejce a zaděláme řídké těsto, asi jako na kapání. poté do těsta lehce zamícháme na másle usmaženou, na kostěčky nakrájenou vychladlou housku a těsto dáme na 1 hod. odpočinouti. Čistý, mokrý, vyždímaný ubrousek potřeme máslem, těsto do něho nalijeme, zavážeme dvakráte nad sebou a knedlík dáme vařiti do osolené, vařící vody 1/4 hod. Pak rozvážeme spodní zavázání a knedlík dále vaříme ještě 3/4 hod. (celkem 1 hod.). Hotový knedlík rozkrájíme nití, omastíme a posypeme strouhanou houskou.
Rozpočet pro 5 osob: 26 dkg mouky, sůl, 1/3l mléka, 3 vejce, 20 dkg krájené housky, Na posypání: 1 dkg housky a 3 dkg másla, 1 dkg másla na ubrousek
Moje poznámky:
Těsto je snadné. Mouka stačí hrubá. Podstatné je, si dobře potřít máslem ubrousek (utěrku) až do kraje, který se bude bezprostředně dotýkat knedlíku zevnitř a správně vše zabalit a zavázat. Knedlík je lépe udělat podélný, než tlustý.
Vážeme takto: Uděláme jeden uzlík na každé straně, těsně tam, kde končí těsto. Vypadá to pak jako takový veliký "bonbón". Dále uděláme další uzlík asi 1,5 cm za jedním z prvních provázků a nebo uděláme dva, každý s mezerou asi 1 cm. Na obrázku mám jeden na každé straně.
První uzlík se po 1/4 hodině vaření ustřihne, protože těsto se roztáhne a potřebuje tak více místa. Záleží na tom, jak velký knedlík děláte, podle toho volte vzdálenost uzlíků.
Když ho rozbalíte z utěrky, vypadá tak trošku pomačkaně a má na sobě otisk látky, takové miminečko.
Když ho ale nakrájíte, je z něj prvotřídní TAKZVANÝ "OBROVSKÝ KNEDLÍK""
Jen tak na zkoušku, jsem malinko těsta do ubrousku nezabalila a uvařila zvlášť jako normální knedlík. Rozdíly patrné byly především v tuhosti, mazlavosti a také obtížnějším krájení. Ubrousková technika určitě vítězí!
Mezitím jsem v papiňáku dusila Szegedín II.:
Na sádle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, přidáme papriku, utřený česnek, na kostky nakrájené vepřové maso osolíme, zalijeme polévkou a udusíme do měkka. Poté je zahustíme řídkou jíškou a povaříme ještě dobře. V jiném kastrole usmažíme cibulku a papriku, přidáme kyselé zelí, zalijeme je 1 lžící vody a udusíme do měkka. Pak zelí zamícháme do guláše a vše ještě dobře prohřejeme.
Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg sádla, 5 dkg cibule, na špičku nože papriky, 1/2 stroužku česneku, 75 dkg vepřového masa, jíška: 1 a 1/2 dkg sádla, 1 a 1/2 dkg mouky, zelí: 2 dkg sádla, 2 dkg cibule, paprika, 20 dkg zelí
Moje poznámky:
Sádla je tam teda požehnaně, ale je to vynikající. Jako vepřové maso jsem použila vepřovou plec bez kosti dle rad babičky - bezva!
Jinak zelí bych klidně dala více, mě tam totiž hrozně chutná. Ale jinak předepsaná dávka je asi taková ta klasická, co tvoří szegedín takový, jak všichni známe.
Oujé
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!