Szegedínský guláš a knedlík v ubrousku (21,22)

Co se píše o vaření na novinkách.cz - neplatí o projektu Sandtnerová , ten totiž pokračuje! Další mě neznámé techniky vaření houskového knedlíku. 1 hodinu zamotaný v ubrousku. No to mě podržte. Kdo jste se s tím už setkal, podělte se o své zkušenosti. Moje premiéra byla včera.

Nikdy jsem nic takového nevařila. Zde předkládám přesný postup a fotky úžasného výsledku - krásně kulatý houskový knedlík. Snad se i Vám takhle krásně povede!

Obrovský knedlík:

Do osolené, krupičkové mouky nalijeme v mléce umíchaná vejce a zaděláme řídké těsto, asi jako na kapání. poté do těsta lehce zamícháme na másle usmaženou, na kostěčky nakrájenou vychladlou housku a těsto dáme na 1 hod. odpočinouti. Čistý, mokrý, vyždímaný ubrousek potřeme máslem, těsto do něho nalijeme, zavážeme dvakráte nad sebou a knedlík dáme vařiti do osolené, vařící vody 1/4 hod. Pak rozvážeme spodní zavázání a knedlík dále vaříme ještě 3/4 hod. (celkem 1 hod.). Hotový knedlík rozkrájíme nití, omastíme a posypeme strouhanou houskou.

Rozpočet pro 5 osob: 26 dkg mouky, sůl, 1/3l mléka, 3 vejce, 20 dkg krájené housky, Na posypání: 1 dkg housky a 3 dkg másla, 1 dkg másla na ubrousek

Moje poznámky:

Těsto je snadné. Mouka stačí hrubá. Podstatné je, si dobře potřít máslem ubrousek (utěrku) až do kraje, který se bude bezprostředně dotýkat knedlíku zevnitř a správně vše zabalit a zavázat. Knedlík je lépe udělat podélný, než tlustý.

Vážeme takto: Uděláme jeden uzlík na každé straně, těsně tam, kde končí těsto. Vypadá to pak jako takový veliký "bonbón". Dále uděláme další uzlík asi 1,5 cm za jedním z prvních provázků a nebo uděláme dva, každý s mezerou asi 1 cm. Na obrázku mám jeden na každé straně.

První uzlík se po 1/4 hodině vaření ustřihne, protože těsto se roztáhne a potřebuje tak více místa. Záleží na tom, jak velký knedlík děláte, podle toho volte vzdálenost uzlíků.

Když ho rozbalíte z utěrky, vypadá tak trošku pomačkaně a má na sobě otisk látky, takové miminečko.

Když ho ale nakrájíte, je z něj prvotřídní TAKZVANÝ "OBROVSKÝ KNEDLÍK""

Jen tak na zkoušku, jsem malinko těsta do ubrousku nezabalila a uvařila zvlášť jako normální knedlík. Rozdíly patrné byly především v tuhosti, mazlavosti a také obtížnějším krájení. Ubrousková technika určitě vítězí!

Mezitím jsem v papiňáku dusila Szegedín II.:

Na sádle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, přidáme papriku, utřený česnek, na kostky nakrájené vepřové maso osolíme, zalijeme polévkou a udusíme do měkka. Poté je zahustíme řídkou jíškou a povaříme ještě dobře. V jiném kastrole usmažíme cibulku a papriku, přidáme kyselé zelí, zalijeme je 1 lžící vody a udusíme do měkka. Pak zelí zamícháme do guláše a vše ještě dobře prohřejeme.

Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg sádla, 5 dkg cibule, na špičku nože papriky, 1/2 stroužku česneku, 75 dkg vepřového masa, jíška: 1 a 1/2 dkg sádla, 1 a 1/2 dkg mouky, zelí: 2 dkg sádla, 2 dkg cibule, paprika, 20 dkg zelí

Moje poznámky:

Sádla je tam teda požehnaně, ale je to vynikající. Jako vepřové maso jsem použila vepřovou plec bez kosti dle rad babičky - bezva!

Jinak zelí bych klidně dala více, mě tam totiž hrozně chutná. Ale jinak předepsaná dávka je asi taková ta klasická, co tvoří szegedín takový, jak všichni známe.

Oujé

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 25.5.2010 11:00 | karma článku: 20,25 | přečteno: 3442x