Stali jsme se obětí Facebooku a "lajkování".
Zdá se, že s novým timeline profilem, se bez vlastní facebookové prezentace stáváte ve světě marketingu (a vlasntě ve světě vůbec) již naprosto neviditelnými. Všechno už se dnes měří na takzvané „lajky“ neboli – „líbí se mi to“. Prestiž a věrohodnost se měří na počet lajků, sláva se měří na počet lajků – zkrátka, kdo „nelajkuje“, jakoby nežil a kdo není „lajkován“ může to rovnou zabalit!
Facebook se stal obrovským nástrojem firem, jedinců, institucí, výrobků a všemožných projektů a zdá se, že všichni jsou prostě spokojení. Sedneme k počítači a vesele klikáme. Lajkujeme, scrollujeme, postujeme – klikáme. Klik sem, klik tam a najednou těch tisíc kliků pro někoho znamená oslavu! Jóó, kliklo na mě tisíc lidí. Mám tisíc lajků! Hm. Hřejivé.
Dokonce se začínají objevovat takzvaní „facebookoví odborníci“. Jsou to lidé, kteří se specializují na komunikaci se zákazníky, či svými „příznivci“ a celý den nedělají nic jiného, než vymýšlí strategii zvyšování lajků, komentářů a příspěvků na svůj profil. Protože to, je oč tu teď běží.
Kam se podíváte, najdete tlačítko „Líbí se mi“, nebo „Like“. Za chvíli přijdete do restaurace, podíváte se do talíře a vykoukne na vás: „Líbí se ti to?“. Budete číst knihu a za každou stránkou bude malé tlačítko „líbí se mi“. A běda tomu kdo nebude „lajkovat“! Bude nezměřitelný, nezestatistikovatelný! Katastrofa.
Za chvíli budeme přes facebook nejen sdílet a komentovat, ale budeme pravděpodobně také provádět všechny jiné obvyklé komunikační úkony. Až zjistíte, že jste prošvihli svatbu svého blízkého kamaráda, tak se chytněte za nos a podívejte se, jestli jste náhodou neklikli na tlačítko „Nezúčastním se“, nebo náhodou nezapomněli „sčeknout“ svůj facebook posledních 14 dní.
Už nebude důležité, jak se doopravdy jmenujete. Důležité bude to, jaké jméno si vymyslíte na facebooku. Tak vás budou oslovovat vaši "přátele" pod tímto jménem budete zváni na "události" a tímto jménem budete dávat najevo co se vám líbí, co děláte, co posloucháte za muziku a co jste vystudovali. Můžete se klidně vydávat za právníka, doktora a nebo klidně obojí najednou. Klidně můžete mít v oblibě Pavarottiho, Justina Biebra a Beatles najednou. A pokud se to někomu bude zdát nevhodné, může se vám to naznačit lehkým "šťouchnutím". Tak vám bude snad jasné, že jste opravdu mimo.
A pokud i přes to všechno úžasné, co se na facebooku nachází, nechcete svůj profil mít, tak nezoufejte, on ho za vás někdo založí.
Pro završení absurdity celého článku: zde je odkaz na můj facebook :D
Protože to hlavní co dělám je, že vařím Sandtnerku (přes 1000 receptů, jedna malá kuchyň).
Pro ty, jenž chtějí mít vše z první ruky a mají schopnost ovládat se, co do počtu kliků za den.
A teď hurá konečně za Janovským dortem a oslavou:
Janovský dort (327):
V míse umícháme moučkový cukr se žloutky, citronovou kůrou a vanilkou do husta. Pak přidáváme po lžičkách stále míchajíce vlahé, rozpuštění máslo, z bílků tuhý sníh a polohrubou mouku. Těsto upečeme v máslem vymazané a moukou vysypané dortové formě do růžova (asi ¾ hodiny). Upečený, studený dort dvakrát rozřízneme, potřeme meruňkovou zavařeninou s krémem, složíme na sebe a trošku zatížíme. Dort polijeme pomorančovou nebo citronovou polevou a ozdobíme zavařenými šípky a andělikou.
Krém: V 1/16l smetany rozmícháme 5 žloutků, načež postavíme nádobu do kastrolu s horkou vodou a krémem kverláme, až zhoustne. Pak přidáme kávovou lžičku hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 3 dkg čerstvého másla a krémem znovu mícháme na plotně ve vařící vodě. Pak nádobu s plotny sundáme a dáme vychladnout. Do studeného krému zamícháme 5 dkg loupaných, na nudličky krájených mandlí a naplníme dort.
Pomerančová poleva: 30 dkg cukru pudru, 2 lžíce vařící vody a šťávu z pomeranče třeme tak dlouho až je poleva lesklá a hladká, pak můžeme polévat dort
Moje poznámky:
Polevu jsem nedělala, to by byl "dort slaďoch" jinak. Místo toho jsem tam naskládala svařené pomeranče a trošku želatiny.
Jinak musím říci, že korpus byl naprosto vynikající - no bodejť, když je v něm jedno a půl másla, deset vajec a 280 gramů cukru. Opravdu skvělé těsto! Dokážu si to představit naplněné spoustou meruněk, nebo višní, vcelku čímkoliv. Byl vážně super.
Krém také dobrý, ale mandle jsem do něj dala mleté najemno, alespoň nebyl tak tekutý (asi moje chyba). Chuťově také vynikající. Dalo se s ním i potřít okraj dort, takže možná že tak moc tekutý nebyl, ale já jsem si samozřejmě ten pocit toho, že jsem to zkazila vnuknout potřebovala.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci
Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...
Izraelci v Gaze objevili těla tří dalších rukojmích, včetně přítele zavražděné Shani
Izraelští vojáci v noci na pátek objevili v severní části Pásma Gazy těla dalších tří rukojmích...
Opilec naházel dlažební kostky na 14 aut. Praštil muže, který ho chtěl zastavit
Čtrnáct osobních automobilů poškodil v noci na dnešek čtyřicetiletý muž v Karlových Varech....
Ozbrojený lupič maskovaný rouškou přepadl benzinku, odnesl si peníze a losy
Policisté pátrají po lupiči, který v noci na dnešek přepadl čerpací stanici v Blatné na...
Tenisového bosse Kaderku propustili z vazby, trestní stíhání pokračuje
Pankrácká věznice propustila z vazby stíhaného prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku....
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3358x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz