Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smrad až na půdu - Vepřové ledvinky (6)

Začalo to v řeznictví. Obcházela jsem s vyvalenýma očima chlazené boxy a pozorovala všechna ta obří srdce, plíce, játra, králíky a kýty. Zeptala jsem se paní v pepitovém oblečku jestli nemají brzlík. Vysmála se mi se slovy: "slečno, to se neprodává už asi tak dvacet let!".

Řekla sem "oukej", blbě se usmála, jako bych to přeci dávno věděla a koupila jsem si tři vepřové ledvinky (viz.dále). Jak se tak ale ochomejtám v sekci vnitřností, koukám, že mají vemínko!!! No to je gól. Hned jsem se paní zeptala jak často ho tu takhle mají. Prý tak jednou za dva měsíce. Zřídka. Bylo jasno.

Cestou domů se mi na obličeji střídavě měnila grimasa veselí a nechutenství. Vítězoslavně, ale zároveň s lehkým odporem jsem si to razila po Štefánikově třídě s vemínkem v igelitovém pytlíku. Za dvacet korun jsem pořídila kilo a půl pravého, nefalšovaného, kravského vemena! Teď je doma v lednici a straší hladové kolemjdoucí.

Avšak na dnešek nebylo naplánováno vemínko, nýbrž dušené vepřové ledvinky s rýží. Kdo jste se s jejich úpravou už někdy potýkal víte, že se musí velmi dobře odblanit. To může a nemusí být tak úplně jednoduché. Já osobně bych řekla, že nejdůležitější je mít ostrý, mrštný nožík. TAK TUPÉ NOŽE NENAJDETE V ŽÁDNÉ JINÉ DOMÁCNOSTI, NEŽ JE TA NAŠE!!! Tolik sprostých slov jsem ze sebe za jednu minutu nevypravila už hodně dlouho. Dokonce si dovolím tvrdit, že se mi při krájení cibule valily slzy spíš vztekem a zoufalstvím,  než zásluhou thiopropanalu. Hned zítra beru všechny naše tupořitky k brusiči. Jinak bych je musela všechny obřadně zlikvidovat! Chápu, na pižlání chleba jsem si s našimi pazourky do teď vystačila, ale odblaňovat se s nimi opravdu nedalo.

Tak jako tak, nějak jsem to nakonec zvládla. Díky podrobnému receptu pana Kroupy na dušené ledvinky, ve kterém mimo jiné zmiňuje i jejich odblaňování, jsem se nakonec stala úspěšnou odblaňovatelkou. Chi chi. Panu Kroupovi děkuji.

Trochu mi pomohla i znalost anatomie ledvin kočičích, kterým jsem se jistou dobu věnovala při svém studiu v USA. (ale o tom snad až někdy jindy) - mít skalpel, odblaňeno by bylo za 5 minut!

Sandtnerčin recept je zde:

Vepřové ledvinky zbavíme tuku, nakrájíme na jemné plátky a řádně vypereme, načež je dáme na síto okapati. V kastrole na rozpáleném sádle nebo másle usmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme do ní papriku, kmín a okapané ledvinky a dusíme je ve vlastní šťávě. Když šťáva vysmahne, zaprášíme je moukou a chvíli smažíme, pak je zalijeme vařící vodou a povaříme. Na míse ledvinky osolíme a hned podáváme. Takto se upravují telecí a hovězí ledviny , ale také telecí játra.

Rozpočet pro 5 osob: 50dkg vepřových ledvinek, 4 dkg sádla aneb 5dkg másla, 5dkg cibule, kmín, paprika, 1dkg mouky, sůl

Moje poznámky:

Jak odblanit: Rozříznout podélně napůl, na dvě části. Chytit si jeden konec bílého vlákna a "podříznout ho". Nožem se jede pod vláknem a oddělují se tak další s ním spojená vlákna, prorůstající ledvinou. Všechno bílé pryč! Chce to si lehce nakrajovat tkáň pod blánou, aby se takzvaně odchlipovala.

 

Doporučuji nechat buď přes noc, nebo alespoň na 1 hodinu ponechat nakrájené v mléce. Zmírní to pach a odplaví škodlivé látky. Plus velmi dlouho prát ve vlažné vodě.

Solit je dobré až tak plus mínus 10 minut před koncem úpravy, nebo jak píše Marie - "na míse osolíme a ihned podáváme..." Já jsem solila asi 5 minut před tím, než jsem vynupla plamen.

Včera jsem si konečně koupila u Sváčka sádlo. Skoro ve všech Sandtnerčiných receptech se totiž doporučuje sádlo používat místo másla, nebo oleje. Budiž tedy! Je to opravdová lábuž... Ale asi mě to bude stát nějaké to cvičení navíc :D

 

Autor: Anna; Grosmanová | čtvrtek 13.5.2010 14:57 | karma článku: 23,93 | přečteno: 8628x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4487x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15873x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2550x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3359x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky