Sandtnerová: Řízky a polévka z vepřového srdce (99 a 100!!!)

A je tu první stovka! Tentokrát je to ale pěkně od srdíčka! Polévka z vepřového srdce a telecí obalované řízky, no prostě parádička!

Když jsem tak rekapitulovala to svoje moření s první stovkou a snažila se přijít na to, co jsem se nejdůležitějšího naučila, tak sem došla k názoru, že to nebyla ani schopnost perfektně krájet, ani schopnost bezchybně usmažit játra nebo řízky, ale je to schopnost organizovat čas a dělat si při vaření v kuchyni pořádek a systém. Jak říká pan Pohlreich: "jedna ruka vaří, druhá uklízí". Je to schopnost si naplánovat v jakém pořadí co člověk udělá, aby příloha, maso i zelenina byli hotovi ve stejnou dobu. Je to vlastnost kdy můžete vařit květákovou polévku, smažit k tomu omeletu a ještě zadělat těsto na vdolky. Zde je takové humorné napodobení toho, jak moje vaření vypadalo zpočátku :D - určitě doporučuji shlédnout :D

Stejně tak jsem se naučila bleskově vyběhnou naše schody, protože se mi nejednou stalo, že mi v půlce vaření došla, nebo prostě chyběla nějaká ingredience. (Možná právě díky tomu, jsem nepřibrala dvacet kilo, čehož jsem se dosti obávala) A když už mluvím o ingrediencích, tam jsem se také poučila, že ne všechno je tak snadno k sehnání. Brzlík stále na mušce a mnoho dalšího se teprve ukáže. Každopádně právě shánění ingrediencí mi přineslo velkou radost a motivovalo mě k vaření dalších zajímavých receptů. Ať už proto, že jsem kvůli nim vyrazila na farmářské trhy a nebo třeba jen potkala zajímavé lidi v obchodě se zvěřinou. Zkrátka výzvy v podobě holoubat, hořkých mandlí a vemínek jsou něco pro mě.

První stovka mě naučila myslet dopředu, plánovat a improvizovat. Uvidíme, co přinese stovka druhá :)

Smažené řízky (telecí)  (99):

Z odbalněného masa z kýty si nakrájíme řízky, naklepeme, otřeme je čistou utěrkou a osolíme. Pak je obalíme moukou, rozmíchanými vajíčky a strouhanou prosátou houskou, kterou lehce přitlačíme. potom klademe řízky do rozpáleného dobře převařeného másla nebo lépe sádla a prudčeji smažíme, aby brzo zčervenaly, pak je na mírnějším ohni pozvolna dosmažíme. pak řízky osušíme, nebo je na síto dáme okapati, načež je dáme do  rozpáleného dobrého másla a překládáme je zeleninou, brambory a nakrájeným citronem.

Rozpočet pro 5 osob: 75dkg telecí kýty, sůl, 3 dkg mouky, 2 vejce, 12 dkg housky, 15 dkg převařeného másla neb 15dkg sádla, 3 dkg másla

Moje poznámky:

Osmahnout zprudka a pak dosmažit - ano, ale nedosmažovat nějak moc dlouho, jinak ztuhnou a obal začne opadávat. Spíš kratší dobu, než dlouho.

Polévka z vepřového srdce (100):

Očištěné vepřové srdce vložíme do odměřené osolené studené vody na polévku a vaříme. Kořenovou zeleninu očistíme, opereme, nakrájíme na drobné kostečky a na másle do růžova usmažíme s jemně nakrájenou cibulkou; načež přidáme k srdci. polévku zahustíme žlutou řídkou máslovou jíškou a, měkké srdce nakrájíme na kostečky a přidáme se zvlášť uvařenými perličkami do polévky a vše dobře povaříme. před podáváním okořeníme polévku sekanou petrželkou a několika kapkami Maggiho koření.

Rozpočet: 25 dkg vepřového srdce, 1 a 1/2 l vody, sůl, 15 dkg zeleniny (CMP), 2 dkg cibule, 2 dkg másla na osmažení. Na jíšku: 3 dkg mouky, 3 dkg másla, 5 dkg krupek perliček, zelená petržel, 10 kapek maggiho koření

Moje poznámky:

I bez Maggiho koření to bylo dost dobré. Tahle polévka Vás opravdu zahřeje u srdce, takže vesele do ní! :) Je vynikající. Mimochodem když jsem to srdce kupovala ve svém oblíbeném řeznictví, bylo už těsně před zavíračkou, takže tam byl poměrně šrumec. No a paní co vážila, stála u váhy a pán běhal kolem ní a maso a vnitřnosti jí tu a tam prostě házel. Takže když jsem poprosila "jedno vepřové srdce" přelítlo mi kolem ucha a šup paní řeznici do dlaně. To vám byla podívaná, no stálo to za to! Smála jsem se, ale evidentně to nebylo nic neobvyklého :)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 5.10.2010 14:35 | karma článku: 18,63 | přečteno: 4374x